Με ελικόπτερο της Delta ο Hubert Auriol στο φετινό Ντακάρ

19

Ο Hubert Auriol ήταν ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία του Ράλι Ντακάρ που κέρδισε τον αγώνα πρώτα με μοτοσυκλέτα το 1981 και 1983 και στη συνέχεια με αυτοκίνητο το 1992, ένα επίτευγμα που επαναλήφθηκε από τους Στέφαν Πετερχάνσελ και Τζοάν “Νάνι” Ρόμα.

Ο “Αφρικανός”, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής ράλι από το 1995 έως το 2003, επισκέφθηκε τον αγώνα στη Σαουδική Αραβία και πήρε ένα ταξίδι στο χρόνο τον καιρό που ήταν διαγωνιζόμενος καθώς πετούσε στο ελικόπτερο της Delta

Μάλιστα συνδέθηκε και με τα bivouac του Ντακάρ τις τελευταίες τρεις ημέρες. Ο Hubert Auriol προσκλήθηκε από την Motul να έρθει και να συναντήσει τους αναβάτες που αγωνίζονται χωρίς υποστήριξη στην κατηγορία “Original” και πέρασε λίγο χρόνο μαζί τους γυρίζοντας το αεράκι μνήμης πίσω καθώς συναντήθηκε με ένα μάτσο παλιών φίλων.

Καθώς έφερνε στη μνήμη του αναμνήσεις από τους αγώνες στην Αφρική, ο πρώην αναβάτης είχε και ένα ταξίδι «πρώτης θέσης» πάνω από τα εδάφη της Σαουδικής Αραβίας που εξελίσσεται ο φετινός αγώνας, αφού ο David Castera τον κάλεσε στο ελικόπτερο της ομάδας Delta.

“Ήταν τρομερός”, είπε ο παλιός προϊστάμενος όταν έφτασε στο bivouac στο Ριάντ. «Έχω περάσει χίλιες ώρες με το ελικόπτερο ως διευθυντής αγώνα για μια δεκαετία. Το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται για να επικοινωνήσει κανείς έσφιξε την μνήμη μου αμέσως επειδή είναι ακόμα ακριβώς το ίδιο με πριν από δεκαπέντε χρόνια».

Οι διάφορες επαφές που αλληλεπίδρασε ο Castera με κωδικούς που αποτελούνται από τη λειτουργία και τον αριθμό τους. Για παράδειγμα, το ιατρικό ελικόπτερο 3 κλήθηκε ως “Mike 3”. “Αλήθεια, είχα κληρονομήσει ένα σύστημα που ήταν ήδη σε ισχύ όταν έφτασα και είναι ακόμα εδώ σήμερα, αν δεν έχει σπάσει, μην το διορθώσετε”, συνέχισε ο ειδικός προσκεκλημένος στο ελικόπτερο. “Όλοι καταλαβαίνουν τι είναι είπε, όλα τα μηνύματα και τις οδηγίες. Χρειάζεσαι λίγη στρατιωτική νοοτροπία για να είσαι αποτελεσματικός, να κρατάς τους αγωνιζόμενους ασφαλείς και να σιγουρευτείς ότι ο αγώνας τρέχει ομαλά ».

Η μέρα που πέρασε πάνω από τον αγώνα στο ελικόπτερο ήταν επίσης μια συναισθηματική φόρτιση για τον Auriol, ο οποίος συναντήθηκε με τον Castera όταν ο τελευταίος ήταν μόλις δώδεκα χρονών. Ο πατέρας του Castera ήταν μηχανικός του Auriol και, ιδιαίτερα, φίλος κατά τη διάρκεια της καριέρας του ως αναβάτης. 

“Μιά φορά, όταν ο David ξεκίνησε την καριέρα του ως αναβάτης, ο πατέρας του μου είπε:” Απλά περιμένετε και θα δείτε, μια μέρα θα αγωνιστεί στο Ντακάρ με τον αριθμό 100, ακριβώς όπως εσείς. “Και τώρα που πήρα για να τον δω κατευθύνοντας τον αγώνα, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι έχει αυτό που χρειάζεται, η δουλειά του ταιριάζει σαν γάντι, και μπορεί να πει κανείς ότι είναι ο πνευματικός γιος του Thierry Sabin