Με επτά αγώνες ανάμεσα τους και το Ράλι Κύπρος το ERC 2020

68
ROME during the 2019 European Rally Championship ERC Rally di Roma Capitale, from july 19 to 21, at Fiuggi, Italia - Photo Gregory Lenormand / DPPI
06 Norbert HERCZIG (HUN), Ramon FERENCZ (HUN), Volkswagen Polo R5, MOL RACING TEAM, Action during the 2019 European Rally Championship ERC Rally di Roma Capitale, from july 19 to 21, at Fiuggi, Italia – Photo Gregory Lenormand / DPPI

Σε ένα μήνα από τα σήμερα και για την ακρίβεια σε 32 μέρες θα έχουμε τον εναρκτήριο αγώνα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλι της FIA για το 2020.

Αυτός πρόκειται να είναι το Rally di Roma Capitale που θα είναι ασφάλτινος και θα γίνει στην Ιταλία 24-26 Ιουλίου. Θα αποτελεί τον πρώτο από τους επτά αγώνες της χρονιάς που θα πραγματοποιηθούν από τον Ιούλιο μέχρι και το Νοέμβριο. Από αυτούς τους επτά αγώνες τρείς θα είναι σε άσφαλτο και τέσσερις σε χωμά.

Η πανδημία του κορωνοϊου και τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί σταμάτησαν κάθε αθλητική δραστηριότητα από τον Μάρτιο και μέσα σε αυτούς τους περιορισμούς επηρεάστηκε και το ERC FIA 2020.

Αν και το αρχικό αγωνιστικό ημερολόγιο περιλάμβανε 8 συνολικά αγώνες το Ράλι Πολωνίας ακυρώθηκε και δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος ενώ έχει γίνει και αναθεώρηση του ημερολογίου για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ράλι της φετινής χρονιάς.

GALATARIOTIS Simos (CYP), SIMOS GALATARIOTIS, SKODA FABIA R5, and TSOULOFTAS Alexandros (CYP), ALEXANDROS TSOULOFTAS, CITROEN DS3 R5, portraitportrait during the 2018 European Rally Championship ERC Cyprus Rally, from june 15 to 17 at Larnaca, Cyprus – Photo Thomas Fenetre / DPPI

Στη διαδικτυακή συνεδρίαση του FIA World Motor Sport Council που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, οι ημερομηνίες των αγώνων που έχουν προγραμματιστεί εκ νέου ως απάντηση στους περιορισμούς που επέβαλε το COVID-19 επικυρώθηκαν ως εξής:

1ος Γύρος: Rally di Roma Capitale (άσφαλτος), 24-26 Ιουλίου J / A

2ος Γύρος: Ράλι Liepāja (Λετονία, χώμα), 14-16 Αυγούστου  J / A

3ος Γύρος: Barum Czech Rally Zlín (άσφαλτος), 28-30 Αυγούστου J / A

4ος Γύρος: Αζόρες Ράλι (χώμα), 17-19 Σεπτεμβρίου J

5ος Γύρος: Ράλι Κύπρου (χώμα), 16-18 Οκτωβρίου

6ος Γύρος: Ράλι Ουγγαρία (άσφαλτος), 6-8 Νοεμβρίου  Α

7ος Γύρος: Ράλι Islas Canarias (άσφαλτος), 26-28 Νοεμβρίου J / A

 J = ERC1 Junior / ERC3 Junior γύρος. 

A =  Κύπελλο ράλι Abarth

Πέραν από τους αγώνες που θα προσμετρούν για τα πρωταθλήματα ERC 1Junior και ERC3 Junior αλλά και το Abarth Rally Cup, όλοι οι αγώνες προσμετρούν για τα πρωταθλήματα FIA ERC1,  FIA ERC2 και FIA ERC3 και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλλυ FIA για ομάδες και το Ladies Tropfy Cup.

05 Filip MARES (CZE), Jan HLOUSEK (CZE), Skoda Fabia R5, ACCR Czech Rally Team I, portrait during the 2019 European Rally Championship ERC Barum rally, from August 16 to 18, at Zlin, Czech Republic – Photo Gregory Lenormand / DPPI

Τα πρωταθλήματα ERC Junior καθιερώθηκαν ως κοινή πρωτοβουλία από το φορέα προώθησης του πρωταθλήματος την Eurosport Events και την FIA και αποτελούν μια εξαιρετικά ανταγωνιστική πλατφόρμα για τους νεαρούς επίδοξους οδηγούς να κάνουν την μετάβαση τους στα πιο ψηλά σκαλοπάτια του αθλήματος. Από το 2017 το ERC Junior χωρίζεται σε δυό τμήματα με βάση την ηλικία του οδηγού και την κατηγορία απόδοσης του αυτοκινήτου.

Ετσι το ERC 1 Junior προορίζεται για οδηγούς που γεννήθηκαν την 1 Ιανουαρίου 1992 και μετά και δεν ξεπερνούν την ηλικία των 28 ετών και θα ανταγωνίζονται με αυτοκίνητα κατηγορίας Rally 2. To ERC 3 Junior είναι πρωτάθλημα για νεαρούς οδηγούς μέχρι 27 ετών που γεννήθηκαν μετά την 1 Ιανουαρίου 1993 και θα ανταγωνίζονται σε αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally 4 και Rally 5.

Το Abarth Rally Cup θα τρέξει σε  πέντε επιλεγμένους αγώνες του ERC τέσσερις σε άσφαλτο και ένα σε χώμα και σε κάθε αγώνα θα μοιράζει χρηματικά έπαθλα 30 χιλιάδες ευρώ στους τρείς πρώτους ως ακολούθως 12 χιλιάδες στον πρώτο 10 στον δεύτερο και 8 στον τρίτο ενώ με το τέλος της χρονιάς θα μοιράσει στον πρωταθλητή οδηγό άλλες 30 χιλιάδες ευρώ. Αξίζει να τονιστεί ότι θα αφορά τους οδηγούς που θα τρέχουν με αυτοκίνητα Abarth Rally αλλά θα προσμετρούν και για την κατηγορία των αυτοκινήτων παραγωγής ERC 2.

Από φέτος αλλάζει και το σύστημα βαθμολογίας και βαθμοί θα απονέμονται στα πρώτα 15 πληρώματα σε σύγκριση με τα πρώτα 10 προηγουμένως κάτι που αναμένεται να κάνει πιο ανταγωνιστική τη χρονιά.

Οι συμμετέχοντες στα πρωταθλήματα από φέτος θα έχουν ακόμη ένα όφελος καθώς θα έχουμε και το P1 Racing Fuels Podium Challenge το οποίο σε κάθε αγώνα θα απονέμει κουπόνια για καύσιμα στους οδηγούς που θα βγαίνουν στο βάθρο κάθε κατηγορίας.

Ως γνωστό η P1 Racing Fuels αποτελεί τον επίσημο συνεργάτη καυσίμων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος για τα επόμενα τρία χρόνια και θα προσφέρει υψηλής ποιότητας καύσιμα και υπηρεσίες από τον ειδικό χώρο του στην ζώνη ανεφοδιασμού σε όλους τους αγώνες του ERC από το 2020 εώς και το 2022.