Με το δεξί ξεκίνησε την χρονιά ο Sebastien Ogier

Πήρε οριακή νίκη μόλις 2,2s από τον Thierry Neuville και η νίκη του αυτή καταγράφεται ως η πιο στενή νίκη στο Ράλι Μόντε Κάρλο από την ιστορία του αγώνα

60

O Sebastien Ogier νίκησε τον Thierry Neuville με ένα συναρπαστικό τέλος στο Ράλι Μόντε Κάρλο ενακτήριο αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι 2019.

Πραγματοποιώντας το πρώτο του ξεκίνημα από τότε που επέστρεψε στη Citroen για το 2019, ο Ogier πήρε το προβάδισμα στον αγώνα στο δεύτερο σκέλος της Παρασκευής το απόγευμα και δεν το παρέδωσε στη συνέχεια.

Αλλά αυτό δεν έδειξε πόσο στενή ήταν η μάχη μεταξύ του έξι φορές παγκόσμιου πρωταθλητή και του επικεφαλής αντίπαλου του Neuville, με τον οδηγό της Hyundai να μην ξεπερνά τα 5,8 δευτερόλεπτα τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή.

Μπορεί ο Ogier να εδραίωσε το προβάδισμα του το Σάββατο, αλλά ο Neuville ξεκίνησε την τελευταία σημερινή μέρα πολύ έντονα. Με την ολοκλήρωση του πρωινού σκέλους μείιωσε την διαφορά στα 4,3s. Μια νίκη 2.8 δευτερόλεπτα στην προτελευταία ειδική μείωσε την διαφορά στα μόλις 0,4 δευτερόλεπτα πίσω από τον ηγέτη του αγώνα και όλα ήταν πλέων ανοικτά στην Woolf powerstage. Ο Ogier κινήθηκε γρηγορότερα με το Citroen καταγράφοντας τελικά τον δεύτερο ταχύτερο χρόνο για να σφραγίσει τη νίκη του με διαφορά μόλις 2,2s.

Η νίκη  αυτή ήταν η έβδομη στο Ράλι Μόντε Κάρλο για τον Ogier και η έκτη στη σειρά.

Ο Εσθονός Ott Tanak που τέθηκε από την αρχή του αγώνα επικεφαλής έσωσε την τρίτη θέση με ένα καταιγιστικό τρέξιμο το Σάββατο και σήμερα Κυριακή καθώς είχε πέσει στην έβδομη θέση όταν αναγκάστηκε να αλλάξει ένα τροχό μετά από παρακέντηση στην SS7 την Παρασκευή το απόγευμα.

Μέχρι το τέλος του Σαββάτου ο Tanak ήταν περισσότερο από δυόμισι λεπτά πίσω από τον Ogier, αλλά κέρδισε και τις τέσσερις ειδικές της ημέρας, τελειώνοντας στην Πέμπτη θέση, μετά την αποχώρηση των Andreas Mikkelsen και Elfyn Evans, και μείωσε σε 20s για τη θέση του βάθρου.

Ξεκίνησε τη σημερινή μέρα με νίκη στην ειδική που άφησε τον Tanak μόλις 5.7s πίσω από τον Sebastien Loeb που κρατούσε την χαμηλότερη θέση στο βάθρο. Με την φόρα που πήρε κέρδισε και την SS14 που τον ανέβασε μπροστά από τους Loeb και Jari-Matti Latvala.

Ο ταχύτερος χρόνος του Neuville στην προτελευταία  ειδική του έκοψε την φορά αλλά ο στόχος του επιτεύχθηκε και ανέβηκε στο χαμηλότερο σκαλί στο βάθρο.

Ο Loeb πήρε δύο νίκες σε ειδικές την Παρασκευή, στα δυό περάσματα Roussieux-Laborel, χάρη σε μια εμπνευσμένη επιλογή ελαστικών και μια σταθερή πορεία το Σάββατο έκλεισε την ημέρα στους τρείς πρώτους.

Ωστόσο, δεν υπήρχε κανένα βήμα ορόσημο στο πρώτο WRC στο ξεκίνημα του με την Hyundai, καθώς έπεσε μακριά από τον Tanak στις τελευταίες τρεις ειδικές και αντ ‘αυτού εδραίωσε το πλεονέκτημά του έναντι του Latvala.

Ο Kris Meeke τερμάτισε στην έκτη θέση στο Yaris, με την διαφορά του από το νικητή Ogier στα 5m36.2s αυτό δεν ήταν μια ακριβής αντανάκλαση του ρυθμού του. Στην πρώτη του εκκίνηση με την Toyota, ο Meeke ήταν δεύτερος μετά την πρώτη ειδική τη Πέμπτης το βράδυ πριν υποχωρήσει στην 4η  το βράδυ της Πέμπτης.

Ο Meeke το απόγευμα της Παρασκευής βρέθηκε στην έκτη θέση όταν χτύπησε με ένα θέμα τροχού, το οποίο του στοίχισε περισσότερο από τρία λεπτά με μία κίνηση. Αυτό τερμάτισε τις ρεαλιστικές του ελπίδες για μια διεκδίκηση στο βάθρο, αλλά ο Meeke κράτησε τον Yaris στο δρόμο για τον υπόλοιπο του αγώνα στην 6η θέση, κερδίζοντας επιπλέον πέντε βαθμούς καθώς κέρδισε το powerstage.

Ο αγώνας ήταν εξαιρετικά απογοητευτικός για την ομάδα της M-Sport Ford όπου οι τρεις οδηγοί της χτυπήθηκαν από προβλήματα. Ο Evans έτρεχε σταθερά στους βαθμού, αλλά πέταξε το Ford Fiesta WRC μετά από κτύπημα σε ένα βράχο σε ένα δέντρο στην SS10 και βρέθηκε εκτός αγώνα.

Ο Teemu Suninen είχε συντριβή ενώ βρισκόταν 11ος, ενώ ο Pontus Tidemand ήταν επιφυλακτικός με το ρυθμό του στην επιστροφή του στην κατηγορία WRC που μετά από πρόβλημα αποσύρθηκε από τον αγώνα την Παρασκευή. Επανήλθε το Σάββατο και αποχώρησε επίσης όπως και ο οδηγός της Hyundai Mikkelsen μετά που είχε μια πρόσκρουση σε ένα τοίχο στην τελευταία στροφή στην ειδική SS9, που είχε ως αποτέλεσμα να σπάσει τον αριστερό του πίσω τροχό.

Ο οδηγός της WRC2 Pro, ο βρετανός Gus Greensmith, τερμάτισε στην έβδομη θέση στο R5 M-Sport Ford Fiesta. Είχε μια ξεκάθαρη διαδρομή στην κατηγορία WRC2 Pro καθόλη τη διάρκεια του αγώνα αφού ο οδηγός της Skoda, Kalle Rovanpera τερμάτισε αρκετά πίσω στην 2η θέση μετά από μια σειρά προβλημάτων.

Στην μάχη της WRC 2 tην πρώτη του νίκη εξασφάλισε ο Yoann Bonato με το Citroen C3 R5 με τους Fourmaux και Veiby να συμπληρώνουν την τριάδα στην κατηγορία.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ

1 Hyundai Shell Mobis WRT            30

2 Citroën Total WRT                         25

3 Toyota Gazoo Racing WRT          25

4 M-Sport Ford WRT                        14

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΣ ΟΔΗΓΩΝ

1 Sebastien Ogier    29

2 Thierry Neuville       21

3 Ott Tänak                17

4 Kris Meeke             13

5 Sebastien Loeb 12

6 Jari Mati  Latvala  10

7 Teemu Suninen      6

8 Pontus Tidemand  4