Μειώνει το προσωπικό της η Jaguar στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ο λόγο είναι η μεταφορά της παραγωγή του Discovery στην Σλοβακία

19

H Jaguar Land Rover (JLR) πρόκειται να μειώσει τις θέσεις εργασίας προσωπικού στην Βρετανία καθώς μεταφέρει όλη την παραγωγή του Discovery από το West Midlands σε εργοστάσιο της στην Σλοβακία πριν κατασκευάσει το νέο της Range Rover σε αγγλικό εργοστάσιο.

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Βρετανίας η JLR είχε ανακοινώσει παλαιότερα ότι η νέα γενιά του Discovery θα κατασκευαστεί στο εργοστάσιο της Σλοβακίας και ότι η μονάδα παραγωγής της στο Solihull θα αναβαθμιστεί για ηλεκτρικά μοντέλα.

Σήμερα ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν κάποιες περικοπές θέσεων εργασίας στην Βρετανία ως αποτέλεσμα αυτής της μεταφοράς και μάλιστα ο αριθμός δεν είναι μικρός αλλά εκατοντάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν.

« Οι απολύσεις ορισμένων υπαλλήλων που απασχολούνται στα γραφεία του Ηνωμένου Βασισείλου είναι σκληρές, αλλά αποτελούν μέρος της μακροπρόθεσμης στρατηγικής παρασκευής μας καθώς μετατρέπουμε τις δραστηριότητές μας σε παγκόσμιο επίπεδο”, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση της.

Η μετακίνηση της παραγωγής από τη Βρετανία θα μειώσει τα ποσά των χιλιάδων λιρών από το κόστος ανά όχημα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της οικονομίας κ. Ken Gregor πέρυσι.

Το νέο σπορ Range Rover και Range Rover θα κατασκευαστεί όμως στο κεντρικό αγγλικό εργοστάσιο στο Solihull, σε μια αρχιτεκτονική που έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να παράγεται πετρελαιοκίνητο, βενζινοκίνητο, ηλεκτρικό και υβριδικό μοντέλο.

Η  σημερινή ανακοίνωση έρχεται μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι φέτος θα μειώσει τις 1.000 θέσεις εργασίας και θα μειώσει την παραγωγή σε δύο από τα αγγλικά της εργοστάσια, καθώς η ζήτηση για πετρελαιοκίνητα οχήματα πέφτει κάτω από τους υψηλούς φόρους και την μειωμένη ζήτηση.

Η εταιρεία έχει κατηγορήσει επίσης ότι αυτό οφείλεται στις ανεπιθύμητες αντιξοότητες με την απόφαση του Brexit και το χτήπημα που έχει δεχθεί η ζήτησης στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στην Ευρώπη, όπου η ζήτηση μειώθηκε κατά 6% από πέρυσι, σύμφωνα με μια πηγή στο Reuters τον Απρίλιο.

Τα κέρδη από την πτώση των πετρελαιοκίνητων οχημάτων τους πρώτους τρείς μήνες εώς τις 31 Μαρτίου μειώθηκαν στα 364 εκατομμύρια στερλίνες σε σύγκριση με 676 εκατομύρια την ίδια περσινή περίοδο.

Η JLR δήλωσε από τον Ιανουάριο ότι θα υπάρξει  «σημαντική αναβάθμιση στην επένδυση και στην τεχνολογία» στο εργοστάσιο Solihull ξοδεύοντας εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της για χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Η JLR επενδύει επίσης στο εργοστάσιο της στο Halewood, Merseyside όπου θα κατασκευάσει την επόμενη γενιά  Range Rover Evoque.

Η κίνηση αυτή έγινε επίσης ευπροσδεκτη σε τοπικό επίπεδο στο Midlands ως ένα βήμα για τον κατασκευαστεί να αναβαθμίσει το εργοστάσιο Solihull για να κατασκευάσει νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην εγχώρια αγορά της, αφού είχε ανακοινώσει ότι όλα τα νέα της αυτοκίνητα θα είναι διαθέσιμα σε ηλεκτρική ή υβριδική έκδοση από το 2020.

Η εταιρεία, που ανήκει στην Tata Motors της Ινδίας, κατασκευάζει σχεδόν ένα στα τρία από τα 1.7 εκατομμύρια αυτοκίνητα της Βρετανίας, αλλά παράγει το πρώτο ηλεκτρικό όχημα της, το I-PACE, στην Αυστρία.

Το νέο εργοστάσιο της JLR στη Σλοβακία της Nitra πρόκειται να ξεκινήσει την παραγωγή μέχρι το τέλος του χρόνου και θα έχει δυνατότητα παραγωγής μέχρι και 300.000 οχήματα. Έχει ήδη απασχολήσει 1.400 άτομα, από τότε που άνοιξε.

Στη Βρετανία, η εταιρεία δημιούργησε πέρυσι πάνω από 530.000 οχήματα σε τρεις εγκαταστάσεις παραγωγής και διαθέτει ξεχωριστό χώρο και έδρα κινητήρα, απασχολώντας συνολικά περίπου 40.000 άτομα.