Μοκέτες αυτοκινήτων από πλαστικά μπουκάλια κάνει η Ford

Εμπίπτει στους σχεδιασμούς της και εδώ και 20 χρόνια χρησιμοποιεί ανακυκλωμένο πλαστικό. Κάθε χρόνο, η χρήση αυτή σε όλο τον κόσμο αποτρέπει την απόρριψη σε χωματερές 1,2 δις μπουκαλιών.

19

Το περιβάλλον κινδυνεύει από τις διάφορες παρεμβάσεις που κάνει ο άνθρωπος και ανάμεσα σε αυτές είναι και η πλάστικη ρύπανση που απασχόλησε σοβαρά την EE . Τα τελευταία δυό χρόνια θέλοντας να προστατεύσει το περιβάλλον από τη πλαστική ρύπανση, ενισχύοντας παράλληλα την ανάπτυξη και την καινοτομία, μετατρέποντας μια πρόκληση σε μια θετική ατζέντα για το μέλλον της Ευρώπης προχώρησε στην σύσταση μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής στο να σώσει τον πλανήτη από την πλαστική ρύπανση. 

Υπάρχει μια ισχυρή επιχειρηματική περίπτωση για να μετασχηματιστεί ο τρόπος με τον οποίο τα προϊόντα σχεδιάζονται, παράγονται, χρησιμοποιούνται και ανακυκλώνονται στην ΕΕ και αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία σε αυτή τη μετάβαση, δημιουργήθηκαν νέες επενδυτικές ευκαιρίες και θέσεις εργασίας που σύμφωνα με τα τελευταία μέτρα που έχουν παρθεί, όλες οι πλαστικές συσκευασίες στην αγορά της ΕΕ θα είναι ανακυκλώσιμες έως το 2030, η κατανάλωση πλαστικών μιας χρήσης θα μειωθεί και η εσκεμμένη χρήση μικροπλαστικών θα περιοριστεί .

Αν και δεν είναι αυτό το ουσιαστικό θέμα που αναπτύσουμε σήμερα ο πρώτος Αντιπρόεδρος Frans Timmermans , υπεύθυνος για την αειφόρο ανάπτυξη, δήλωσε: ” Αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο παραγωγής και χρήσης πλαστικών, μέχρι το 2050 θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά από τα ψάρια στους ωκεανούς μας. , η τροφή μας, ακόμη και τα σώματα μας.Η μόνη μακροπρόθεσμη λύση είναι η μείωση των πλαστικών απορριμμάτων μέσω της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης περισσότερων.Αυτή είναι μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι πολίτες, η βιομηχανία και οι κυβερνήσεις. ένα νέο και πιο κυκλικό επιχειρηματικό μοντέλο · πρέπει να επενδύσουμε σε καινοτόμες νέες τεχνολογίες που θα διατηρούν τους πολίτες και το περιβάλλον μας ασφαλείς, διατηρώντας ταυτόχρονα την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας μας » .

Η Ford ανακάλυψε έναν έξυπνο τρόπο επαναχρησιμοποίησης εκατομμυρίων πλαστικών μπουκαλιών. Οι μοκέτες κάθε EcoSport που φεύγει από τη γραμμή παραγωγής του εργοστάσιου της Ford κατασκευάζονται από 470 ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια νερού μιας χρήσης.

Από το 2012 που η Ford λανσάρισε για πρώτη φορά το EcoSport σε όλο τον κόσμο, έχει χαρίσει ένα νέο κύκλο ζωής σε περισσότερα από 650 εκατομμύρια μπουκάλια των 500-ml, που ζυγίζουν κατά προσέγγιση 8.262 μετρικούς τόνους και τα οποία, στοιχισμένα το ένα πίσω από το άλλο, αντιστοιχούν χιλιομετρικά στο διπλάσια της περιμέτρου της Γης.

Από τότε που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ανακυκλωμένο πλαστικό στο Mondeo πριν από 20 και πλέον χρόνια, η Ford ανακυκλώνει παγκοσμίως 1,2 δις μπουκάλια το χρόνο.

 «Οι καταναλωτές έχουν πλέον επίγνωση των βλαβερών επιπτώσεων που μπορεί να προκαλέσει απλά και μόνο η απόρριψη των πλαστικών, αλλά εμείς έχουμε ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό την προσπάθεια να αυξήσουμε την αναλογία χρήσης ανακυκλωμένων και ανανεώσιμων υλών σε κάθε νέο αυτοκίνητο που κατασκευάζουμε» δήλωσε ο Tony Weatherhead, materials engineer, Ford Motor Company.

Η μετατροπή του πλαστικού σε μοκέτα αυτοκινήτου περιλαμβάνει πρώτα το θρυμματισμό σε μικροσκοπικά κομμάτια τόσο των μπουκαλιών, όσο και των καπακιών τους. Στη συνέχεια, το κομμάτια αυτά θερμαίνονται στους 260°C και λιώνουν πριν διαμορφωθούν σε ίνες με πλάτος εφάμιλλο μιας ανθρώπινης τρίχας.  Οι ίνες αυτές περνούν από μία διαδικασία περιδίνησης από την οποία προκύπτει το νήμα που χρησιμοποιείται ως συστατικό των μοκετών.

Αξίζει να τονίσουμε και αυτό ότι σε όλη την Ευρώπη, μόλις το 30% των πλαστικών αποβλήτων ανακυκλώνεται.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Ford EcoSport, όσο και οι κινητήρες EcoBoost, κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της εταιρείας που βρίσκεται στην Κραϊόβα της Ρουμανία.