Μόνο 3 πεντάστερα από τα 20 που αξιολόγησε το Green NCAP

10

Από τις αρχές Μαρτίου ο EuroNCAP ίδρυσε τον Green NCAP έναν νέο οργανισμό που αναλαμβάνει την μέτρηση των πραγματικών εκπομπών ρύπων των αυτοκινήτων, ο οποίος αξιολογεί τα αυτοκίνητα σε εργαστήρια σε 8 ευρωπαϊκές χώρες και υποστηρίζεται από διάφορες οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Ο Green NCAP μέχρι σήμερα έχει αξιολογήσει συνολικά 20 αυτοκίνητα, βαθμολογώντας τα με αστέρια από 0 έως 5 σε τρείς διαφορετικές δοκιμές. Από αυτά μόνο τρία ηλεκτρικά αυτοκίνητα κατάφεραν να εξασφαλίσουν τα πέντε αστέρια τα BMW i3, Hyundai Ioniq και Nissan Leaf.

Τα μοντέλα που συγκεντρώνουν 0 αστέρια σημαίνει πως οι συνολικές περιβαλλοντικές επιδόσεις τους ικανοποιούν μόνο τα ελάχιστα ρυθμιστικά πρότυπα, με τον εξοπλισμό τους να περιλαμβάνει παρωχημένη τεχνολογία μείωσης των εκπομπών και εξοικονόμησης καυσίμων.

Με 1 αστέρι βαθμολογούνται τα αυτοκίνητα εκείνα που έχουν οριακά αποδεκτές περιβαλλοντικές επιδόσεις που αναδεικνύουν συμβιβασμούς σε θέματα εκπομπών. Το μείγμα των περιβαλλοντικών επιδόσεων αφήνει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης.

2 αστέρια παίρνουν τα αυτοκίνητα με μέτρια συνολική περιβαλλοντική απόδοση χωρίς τεχνολογίες μείωση των εκπομπών και εξοικονόμησης καυσίμων, με περιθώρια βελτίωσης.

3 αστέρια συγκεντρώνουν τα αυτοκίνητα με μέση έως καλή συνολική απόδοση, με κανονική τεχνολογία μείωσης των εκπομπών και εξοικονόμησης καυσίμων, που δεν ξεπερνά τους ανταγωνιστές.

4 αστέρια παίρνουν τα αυτοκίνητα με συνολικά καλές περιβαλλοντικές επιδόσεις. Ο εξοπλισμός μείωσης εκπομπών και οι τεχνολογίες εξοικονόμησης καυσίμων είναι εξίσου καλές.

Τέλος με 5 αστέρια βαθμολογούνται τα αυτοκίνητα εκείνα που έχουν συνολικά εξαιρετικές επιδόσεις, με πολύ χαμηλή κατανάλωση καυσίμου ή ενέργειας και εκπομπές. Επίσης διαθέτουν πλούσιο εξοπλισμός με τεχνολογίες μείωσης των εκπομπών και εξοικονόμησης καυσίμων ή ενέργειας.

Ο Green NCAP χρησιμοποιεί δύο δείκτες για να αξιολογήσει την απόδοση των οχημάτων, με τη μέση βαθμολογία να καθορίζει τον αριθμό των αστεριών που θα πάρει ένα αυτοκίνητο. Ο δείκτης Clean Air έχει μέγιστη βαθμολογία το 10 και δείχνει την απόδοση ενός αυτοκινήτου στον περιορισμό των εκπομπών. Όσο υψηλότερη βαθμολογία, τόσο χαμηλότερες εκπομπές έχει το αυτοκίνητο.

Ο δείκτης Energy Efficiency Index έχει και αυτός μέγιστη βαθμολογία το 10 και δείχνει την απόδοση με την οποία μετατρέπεται η ενέργεια για να κινήσει το αυτοκίνητο. Όσο υψηλότερη βαθμολογία, τόσο λιγότερη ενέργεια ανά μονάδα απόστασης, καταναλώνει το αυτοκίνητο. Επίσης λαμβάνονται υπόψιν και οι εκπομπές των αερίων θερμοκηπίου.

Πιο κάτω παρουσιάζουμε όλα τα μοντέλα που αξιολογήθηκαν σε τρείς διαφορετικές φάσεις.

Στην πρώτη δοκιμή αξιολογήθηκαν 12 αυτοκίνητα, μόλις τα 2 απέσπασαν 5 αστέρια. Πρόκειται για τα ηλεκτρικά BMW i3 και Hyundai Ioniq electric. 4 αστέρια πήρε το Volkwagen up! GTI, 3 αστέρια πήραν τα BMW X1 2.0d και Mercedes A200, ενώ 2 αστέρια πήρε το Ford Fiesta 1.0 EcoBoost. Ένα αστέρι πήραν τα Audi A7 50 TDI, Volvo XC40 T5 και Subaru Outback 2.5.

Με 0 αστέρια βαθμολογήθηκαν τα Volkswagen Golf 1.6TDI, Fiat Panda 1.0 και η προηγούμενη γενιά του Ford Fiesta 1.0 EcoBoost, με τους κινητήρες τους να πληρούν τα πρότυπα Euro 6b και όχι αυτά του Euro 6d-TEMP.

Στο δεύτερο κύκλο δοκιμών που περιλάμβανε 5 αυτοκίνητα από αυτά, μόνο το ένα κατάφερε να πάρει τη μέγιστη βαθμολογία των πέντε αστεριών, το Nissan Leaf.  Από τα υπόλοιπα αυτοκίνητα, το Corsa με τον 1.000άρη κινητήρα βενζίνης πήρε τέσσερα αστέρια, ενώ όλα τα υπόλοιπα μόλις τρία αστέρια.

Στην τελευταία αξιολόγηση ο οργανισμός έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των δοκιμών τριών νέων αυτοκινήτων και πιο συγκεκριμένα του Fiat Panda CNG (φυσικό αέριο), του Seat Arona, (βενζίνη) και του Skoda Octavia (πετρέλαιο).

Από αυτά, κανένα δεν κατάφερε να πάρει τη μέγιστη βαθμολογία των πέντε αστεριών. Πιο συγκεκριμένα, το Arona με τον 1,5-λίτρων TSI κινητήρα και το μηχανικό κιβώτιο πήρε 4 αστέρια, με το δείκτη καθαρού αέρα να δίνει σχεδόν άριστη βαθμολογία 9,8/10, ενώ ο δείκτης ενεργειακής απόδοσης είναι στο 6,1/10.

Ακολουθεί το Skoda Octavia με τον 2,0-λιτρο TDI κινητήρα και το αυτόματο κιβώτιο. Το τσεχικό αυτοκίνητο απέσπασε 3 αστέρια, με τον δείκτη καθαρού αέρα να είναι 6,7/10, ενώ 0 δείκτης ενεργειακής απόδοσης είναι στο 5,7/10.

Τέλος, το τρίτο μοντέλο που δοκιμάστηκε ήταν το Fiat Panda στην έκδοση διπλού καυσίμου CNG-βενζίνης με 0,9-λίτρων Twinair κινητήρα, σε συνδυασμό με το μηχανικό κιβώτιο. Η συνολική του βαθμολογία ήταν μόλις 2 αστέρια, με τον δείκτη καθαρού αέρα να είναι μόλις 5,5/10 μονάδες και ο δείκτης ενεργειακής απόδοσης στο 4,9/10