Νέο λογότυπο λάνσαρε η Volkswagen

Στην 82χρόνη ιστορία της φίρμας που εισέρχεται σε μια νέα εποχή άλλαξε συνολικά 13 φορές χωρίς να αλλάξει από την φιλοσοφία του

11

Στο πρόσφατο σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανγκφούρτης η αυτοκινητοβιομηχανία της Volkswagen αποκάλυψε όχι μόνο τα νέα της μοντέλα αλλά και το νέο της λογότυπο σε μια στιγμή που η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου εισέρχεται σε μια νέα εποχή.

Το νέο λογότυπο της Volkswagen παρουσιάστηκε αρχικά για πρώτη φορά στην έδρα της εταιρείας στο Βόλσμπουργκ σε μια σεμνή τελετή και την επομένη στην έκθεση αυτοκινήτου της Φρανγκφούρτης έγιναν τα αποκαλυπτήρια του νέου ID.3 με το νέο λογότυπο. Το νέο ID.3 της εταιρείας είναι το μοντέλο που σηματοδοτεί την έναρξη της εκστρατείας των 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων της VW να κατασκευάσει ηλεκτρικά αυτοκίνητα για τις μάζες.

Οι δυό αυτές ενέργειες, γεμάτες συμβολισμό, αντανακλούν την φιλοδοξία της γερμανικής εταιρείας να αναδειχθεί ηγέτιδα δύναμη στον χώρο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μόλις τέσσερα χρόνια αφότου το σκάνδαλο με τις εκπομπές καυσαερίων των μοντέλων ντίζελ της εταιρείας την οδήγησε στην χειρότερη κρίση στην ιστορία της.

Μιλώντας ο Herbert Diess διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάφερε: « Αυτή η στιγμή είναι μια αποφασιστική για μας καθώς παρουσιάζοντας το ID.3 στόχος μας είναι να καταστεί το ηλεκτρικό αυτοκίνητο mainstream, και διαθέσιμο για όλους».

Παράλληλα η εταιρεία που συμπληρώνει 82 χρόνια ιστορίας λάνσαρε και το 13ο διαφορετικό λογότυπο της, το οποίο σηματοδοτεί μία ακόμα σημαντική «στροφή» σε φιλοσοφία και εικόνα στην ιστορία της μάρκας.

Η Volkswagen προσπαθεί με κάθε τρόπο να αναμορφώσει την εικόνα της και ο Herbert Diess αναφέρθηκε και στην ανάγκη να μπεί ένα τέλος στην παραγωγή ηλεκτρισμού από άνθρακα.

“ Πως μπορούμε να σώσουμε τον κόσμο για τα παιδιά μας;” Έγραφε μια επιγραφή στον τοίχο της αίθουσας όπου έγινε η παρουσίαση.

Αν τα πράγματα πάνε όπως τα έχει σχεδιάσει η VW, η τεχνική υποδομή του ID.3 θα αποτελέσει το νέο βιομηχανικό πρότυπο για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δίνοντας στην φίρμα οικονομίες κλίμακας που πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν οι αντιπάλοι της. 

Ο Diess οραματίζεται ότι «σε δέκα χρόνια σχεδόν το 50% των πωλήσεων του ομίλου σε Ευρώπη και Κινα θα αφορούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αν όμως οι καταναλωτές δεν ανταποκριθούν εξαιτίας ανησυχιών σε σχέση με την αυτονομία, την φόρτιση και το κόστος, τότε η VW κινδυνεύει  να βρεθεί μέσα σε παγίδα υψηλών δαπανών, αχρήστων εργοστασίων και υπεράριθμων εργαζομένων.

Όπως προαναφέραμε και πιο πάνω η φίρμα παρουσίασε και το 13ο  νέο λογότυπο της και πιο κάτω ετοιμάσαμε μια σύντομη αναδρομή στην πορεία μέσα από το χρόνο στην ιστορία του λογότυπου της φίρμας στο πέρασμα των ετών κάνοντας αρχή από το 1937 εώς και σήμερα.

 1937-1939

Το πρώτο λογότυπο της VW που είδε το φως της δημοσιότητας το 1937 εκφράζει τη γέννησή του «αυτοκινήτου του λαού» που ο Αδόλφος Χίτλερ εμπνεύστηκε.

Το πρώτο λογότυπο της VW του 1937-39

Τα αρχικά των λέξεων Volks και Wagen είναι διατεταγμένα μέσα σε ένα κύκλο, το ένα πάνω από το άλλο, όντας ενσωματώνονται σε ένα γρανάζι του οποίου η περίμετρος παραπέμπει στο γνωστό σύμβολο της ναζιστικής Γερμανίας. Το αρχικό ντιζάιν του λογοτύπου, το οποίο παρέμεινε μόλις δύο χρόνια, προέρχεται από τον Franz Xaver Reimspiess, ενός εργαζόμενου στην Porsche στα πλαίσια ενός εσψτερικού διαγωνισμού μεταξύ των εργαζομένων της εταιρείας. Ο Franz Xaver Reimspiess αργότερα έβαλε την υποογραφή του στο σχεδιασμό του κινητήρα του Beetle.

1939-1945

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το λογότυπο της εταιρείας άλλαξε με τις γραφιστικές αναφορές στη σβάστικα να εξαφανίζονται. Ωστόσο, το χαρακτηριστικό γρανάζι παρέμεινε.

Το λογότυπο του 1939-1945 που συναντάται πρακτικά σε στρατιωτικά οχήματα της εποχής

Το logo του Γερμανού κατασκευή εξακολουθεί να αποτελείται από τα γράμματα V και το W και να γίνεται μεγαλύτερο σε μέγεθος με αναλογίες παρόμοιες με αυτές του σήμερα.

Η ιδιαιτερότητα αυτού του λογοτύπου είναι ότι συναντάται πρακτικά μόνο σε στρατιωτικά οχήματα, δεδομένης της «μεταμόρφωσης» της εταιρείας σε κατασκευαστή μηχανών που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

1945-1960

Πρόκειται για το πρώτο μεταπολεμικό λογότυπο με τη μεγαλύτερη «διάρκεια ζωής» στην ιστορία της VW.

Εδώ, φιλοξενούμενο σε μοντέλα, όπως το Τ1, το χαρακτηριστικό έως τότε γρανάζι παίρνει την άγουσα για τα αποδυτήρια και το σχέδιο των γραμμάτων V και W διευρύνεται, πρόκειται για ένα άμεσα αναγνωρίσιμο λογότυπο, απλό και με «σωστές» αναλογίες σε επίπεδο σχεδιασμού.

1960-1967

Αυτό ήταν το μοναδικό λογότυπο στην πολυετή πορεία του κατασκευαστή που με τετράγωνο σχήμα.

Την εποχή εκείνη η εταιρεία από το Wolfsburg έκανε το μεγάλο άνοιγμά της στις διεθνείς αγορές, ειδικά στη Βόρειο Αμερική, και για το λόγο αυτό ένα νέο logo ήταν απαραίτητο ώστε να δημιουργηθεί μια πιο παγκόσμια εικόνα για τη μάρκα.

1967-1978

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, το λογότυπο άλλαξε ξανά και το τετράγωνο τμήμα «χάθηκε» οριστικά. Ο νέος σχεδιασμός ήταν πολύ παρόμοιος με τον μεταπολεμικό, αλλά με πιο «αδύνατα» χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, τα χρώματα δεν ήταν πλέον μαύρα και λευκά. αλλά μπλε, κάτι που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα. Για πολλούς, πρόκειται για το πιο μινιμαλιστικό λογότυπο στην ιστορία της VW – τουλάχιστον μέχρι πριν λίγες μέρες.

1978-1989

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, η VW έπρεπε να επαναεπιβεβαιώσει την ωριμότητά της – και για αυτό χρειαζόταν ξανά ένα νέο λογότυπο. Ο βασικός σχεδιασμός  των γραφικών παρέμεινε – το ίδιο και η δισδιάστατη απεικόνισή του.

Εντούτοις, σε σχέση με το προηγούμενο logo, τα χρώματά του ήταν ανεστραμμένα, με το φόντο να είναι μπλε και τα γράμματα λευκά. Χαρακτηριστικό του νέου λογοτύπου, το οποίο «κράτησε» μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ’80, ήταν επίσης τα διπλό πλαίσιό του.

1989-2000

Τα επόμενα 11 χρόνια, το λογότυπο της VW αλλάζει τρεις στο σύνολο φορές. Η πρώτη έκδοση, η οποία απεσύρθη το 1995, είναι η απλούστερη από όλες θυμίοντας έντονα το ίδιο λογότυπο που χρησιμοποιήθηκε από το 1945 έως και το 1960, αλλά με γαλάζιο αντί μαύρο χρώμα.

Από το 1995 έως το 2000, ωστόσο, η VW επέστρεψε στα γραφικά της δεκαετίας του ’70 και του ’80, αλλά με ελαφρώς διαφορετικές αναλογίες και χρώματα, που διαφοροποιήθηκαν ελάχιστα στις επόμενες δύο εκδοχές του λογοτύπου της.

2000-2012

Η χαραυγή της τρίτης χιλιετίας φέρνει για το λογότυπο της VW την τρίτη διάσταση. Εδώ, το μπλε χρώμα γίνεται λίγο λιγότερο έντονο, ειδικά στη δεύτερη έκδοση του λογοτύπου, η οποία παρέμεινε στη ζωή μόλις για δύο χρόνια, από το 2010 έως το 2012.

2012-2019

Το επόμενο λογότυπο, το οποίο αντικαταστάθηκε και επισήμως πριν λίγες μέρες, δεν ήταν παρά μία ακόμα παραλλαγή του τρισδιάστατου logo που παρουσιάστηκε το 2000 έκδοση. Η πιο ουσιαστική διαφορά του σε σχέση με το τελευταίο ήταν το ελαφρώς μικρότερο μέγεθός του.

2019 –

Η VW επιστρέφει σήμερα σε μία απεικόνιση του λογοτύπου της σε δύο διαστάσεις, με απλούστερα και πιο «επίπεδα» γραφικά. Τα γράμματα V και W, όπως και το περίγραμμα, είναι λευκά, όντας αποτυπωμένα σε σκούρο μπλε φόντο.

The new logo is a symbol and trademark. With a flat two-dimensional design reduced to its essential elements, it can be used extremely flexibly.