Νέο υποχρεωτικό κράνος στην F1 από το 2019

Το κράνος θα είναι υποχρεωτικό σύντομα και σε άλλα πρωταθλήματα της FIA

105

Η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) αποκάλυψε το νέο πρότυπο κράνους που θα είναι υποχρεωτικό στην Formula 1 από το 2019

Αυτό έγινε κατά την ετήσια αθλητική διάσκεψη της FIA, η οποία φέτος έγινε στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, Μανίλα. Αυτό θα προσφέρει βελτιωμένη ασφάλεια, καθώς θα περιλαμβάνει προηγμένη βαλλιστική προστασία και αυξημένη απορρόφηση ενέργειας.

Εκτός της F1, το κράνος θα είναι υποχρεωτικό σύντομα και σε άλλα πρωταθλήματα, με την FIA να συνεργάζεται με τους κατασκευαστές κρανών Stilo, Bell Racing, Schuberth και Arai κατά τη φάση της έρευνας.

Η κορυφή του ανοίγματος του προστατευτικού καλύμματος του κράνους έχει μειωθεί κατά 10 χλστ., ώστε να ενσωματώσει την προηγμένη βαλλιστική προστασία που επιτυγχάνει πρωτοφανή επίπεδα ασφάλειας κατά την πρόσκρουση από θραύσματα. Η κατασκευή του κελύφους χρησιμοποιεί προηγμένα σύνθετα υλικά για να εξασφαλίζει αντοχή σε ακραίες συνθήκες σύνθλιψης και διείσδυσης.

« Τα σημερινά κράνη είναι ήδη τα ασφαλέστερα στον κόσμο αλλά το νέο πρότυπο θα τα οδηγήσει στο επόμενο επίπεδο» δήλωσε ο Laurent Mekies διευθυντής ασφάλειας της FIA για να συμπληρώσει:

« Είναι σημαντικό για όλες τις έρευνες μας για την ασφάλεια να προσπαθούμε συνεχώς να βελτιώνουμε και γι’ αυτό απαιτούμε από όλους τους κατασκευαστές  να ανταποκριθούν σε αυτό το αυστηρότερο πρότυπο για τα πρωταθλήματα μας».

Σύμφωνα με το νέο πρότυπο FIA 8860-2018, όλα τα κράνη πρέπει να αντέχουν στις ακόλουθες δοκιμές:

Τυπική πρόσκρουση: Κρούση πρόσκρουσης στα 9,5m / s. Η μέγιστη επιβράδυνση στην «κεφαλή του οδηγού» δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 275G.

Χαμηλή ταχύτητα: Κρούση πρόκρουσης στα 6m / s. Η επιβράδυνση κορυφής δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200G με μέγιστο μέσο όρο 180g.

Χαμηλή πλευρική πρόσκρουση: Κρούση πρόσκρουσης στα 8,5m / s. Η μέγιστη επιβράδυνση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 275G.

Προηγμένη Βαλλιστική Προστασία: Ένα μεταλλικό βλήμα 225 γρ. Που φτάνει στα 250 χιλιόμετρα / ώρα. Η μέγιστη επιβράδυνση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 275G.

Συντριβή: Ένα βάρος 10 κιλών που πέφτει 5,1 μέτρα πάνω στο κράνος. Πλευρικές και διαχρονικές δοκιμές. Η μεταδιδόμενη δύναμη δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 kN.

Διείσδυση Shell: Ένα κρουστικό εκκρεμές 4kg πέσει πάνω στο κράνος σε 7,7 m / s.

Διείσδυση οπισθοσκόπτη: Πυροβόλο όπλο πυρκαγιές 1.2g σφαιρίδια στο γείσο. Το δοχείο δεν πρέπει να διεισδύει στο εσωτερικό του κράνους.

Επικάλυψη με επίστρωση: Δοκιμή πομπού για να εξασφαλιστεί ότι η χρώση και η όραση δεν μεταβάλλονται ή παραμορφώνονται σημαντικά.

Σύστημα συγκράτησης: Δοκιμή ανατροπής και δυναμική δοκιμή για τη διασφάλιση της αντοχής του ιμάντα για το πηγούνι και των εξαρτημάτων του.

Γραμμική πρόσκρουση του προστατευτικού σώματος του τροχού: Δοκιμή πρόσκρουσης με πλήρες σχήμα κεφαλής στα 5,5 m / s. Η μέγιστη επιβράδυνση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 275G.

Μάσκα φρουράς φλερτ: Το σφυρί χτυπάει τη φρουρά του πηγούνι και μετρά την ικανότητα να κρατήσει την κρούση μακριά από το κεφάλι.

Μηχανική αντοχή FHR: Δοκιμή για να εξασφαλιστεί υψηλή αντοχή των σημείων στερέωσης για τους πρόσθιους προσκέφαλους κεφαλής.

Προβολή και τριβή επιφάνειας: Έλεγχος για να εξασφαλιστεί η ομοιομορφία της επιφάνειας του κράνους και η τριβή ελαχιστοποιείται. Η επιφάνεια του κελύφους υποβλήθηκε επίσης σε δοκιμασία σκληρότητας BARCOL για αντίσταση στη διείσδυση.

Αναφλεξιμότητα: Κράνος εκτεθειμένο σε φλόγα 790 C °. πρέπει να σβήσει μόνο όταν αφαιρεθεί η φλόγα.