Νέοι κανόνες ασφάλειας οχημάτων

Η ACEA αντιδρά στην ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου

24

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) λαμβάνει υπό σημείωση την ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την αναθεώρηση του Κανονισμού Γενικής Ασφάλειας, σύμφωνα με την οποία οι τεχνολογίες ασφάλειας πρέπει να συμπεριληφθούν ως πρότυπα σε νέους τύπους οχημάτων. 

Η χθεσινή ψηφοφορία από την επικεφαλής της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO) σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την υιοθέτηση αυτής της νομοθεσίας.

“Χαιρετίζουμε τη βούληση των ευρωβουλευτών να εισέλθουν γρήγορα στις διοργανικές διαπραγματεύσεις σχετικά με αυτή τη νομοθεσία, η οποία είναι καίριας σημασίας για την περαιτέρω βελτίωση της οδικής ασφάλειας”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ACEA, Erik Jonnaert.

Πράγματι, η ACEA υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα μέτρων ασφαλείας που ψήφισε η IMCO, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης ότι όλα τα νέα είδη αυτοκινήτων να είναι εφοδιασμένα με αυτόνομη πέδηση έκτακτης ανάγκης (AEB), συστήματα υπνηλίας και ανίχνευσης της προσοχής, αναστροφή ανίχνευσης για αυτοκίνητα και φορτηγά, και συστήματα προειδοποίησης αναχώρησης από τη λωρίδα.

Ωστόσο, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων ανησυχούν για τον προτεινόμενο χρόνο μεταξύ της έναρξης ισχύος του κανονισμού και της στιγμής εφαρμογής του. Αυτό πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τον χρόνο ανάπτυξης του προϊόντος με ρεαλιστικό τρόπο, επιτρέποντας τουλάχιστον 36 μήνες πριν από την εφαρμογή, προειδοποιεί η ACEA.

Jonnaert: “Παρά την τριπλάσια αύξηση της κυκλοφορίας, η οδική ασφάλεια στην Ευρώπη έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία 30 χρόνια. Η διατήρηση αυτής της τάσης είναι σημαντική για έναν κλάδο που υπερηφανεύεται για το σχεδιασμό, την παραγωγή και την πώληση ασφαλών οχημάτων σε μία από τις πιο απαιτητικές αγορές του κόσμου ».