Νίκησε στην παγωνιά ο Ott Tanak

63

Την πρώτη του φετινή νίκη σημείωσε στο Ράλι Σουηδίας ο Εσθονός Ott Tanak και με τους βαθμούς που εξασφάλισε για πρώτη φορά στην καριέρα του από νωρίς μόλις στον δεύτερο γύρο της χρονιάς περνά επικεφαλής της βαθμολογίας οδηγών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι.

Ο Tänak οδήγησε την τετραήμερη εκδήλωση από νωρίς, αλλά υποχώρησε πίσω καθώς οι συνθήκες στράφηκαν εναντίον του την Παρασκευή το απόγευμα. Επανέφερε την πρωτοβουλία το Σάββατο και όταν ο κοντινότερος αντίπαλος του Teemu Suninen γύρισε στο χιόνι, ο Tänak κληρονόμησε ένα άνετο προβάδισμα που ξεπερνοούσε το μισό λεπτό. Στη συνέχεια πίεσε και το ανέβασε κοντά στο λεπτό, καθιστώντας εύκολη την οδήγηση μέσα από τις τρείς ειδικές της σημερινής μέρας κοντά στη βάση του ράλι στο Torsby.

Χαλάρωσε στο τιμόνι του Toyota Yaris στις χιονισμένους και παγομένους δρόμους για να ανεβεί πρώτος στη ράμπα τερματισμού με 53.7sec μπροστά από τον φινλανδό Esapekka Lappi.

Έγινε μόλις ο τέταρτος μη Σκανδιναβός οδηγός για να κερδίσει το μοναδικό χειμερινό ράλι του πρωταθλήματος και αφιέρωσε την επιτυχία του στον μέντορα και τον συμπατριώτη του Markko Märtin.

“Ξέρω πόσο σκληρά ο πολύ καλός μου φίλος Markko πίεζε για να κερδίσει εδώ στη Σουηδία και ήταν κάποτε πολύ κοντά. Έτσι είμαι χαρούμενος που το κάναμε τελικά και έχουμε αυτή τη νίκη στην ομάδα τώρα “, δήλωσε ο Tänak, για τον οποίο ήταν ο έβδομος θρίαμβος του στο WRC.

Υπήρξε μια μαζική μάχη τεσσάρων οδηγών πίσω για τα υπόλοιπα βάθρα. Ο τερματισμός του αγώνα  βρήκε τον Esapekka Lappi στην δεύτερη θέση μετά που έσφιξε αρκετά τον Thierry Neuville.

Στην τελική ειδική την Wolf Power Stage φαίνεται να έχανε την θέση, αλλά μια αποφασιστική κίνηση στα τελικά χιλιόμετρα εξασφάλισε ο Φιλανδός με το Citroën C3, με διαφορά 3,0 δευτερόλεπτα από το Hyundai i20 του Thierry Neuville.

Δήλωσε μάλιστα απόλυτα ευχαριστημένος που επέζησε του τεράστιου αυτού αγώνα χωρίς την πέμπτη ταχύτητα την Παρασκευή που των έριξε αρκετά πίσω.

Ο βέλγος Neuville ξεπέρασε επίσης αρκετές περιστροφές που είχε στο χιόνι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να τελειώσει 8,7 δευτερόλεπτα μπροστά από τον συμπαίκτη του Andreas Mikkelsen. Ο Νορβηγός ήταν δεμένος στη δεύτερη θέση με το Lappi κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά δεν μπόρεσε να ταιριάξει με το ρυθμό του σήμερα.

Ο Elfyn Evans ήταν 2,8 δευτερόλεπτα πίσω στη Πέμπτη θέση σε ένα Ford Fiesta μετά από ένα ασυνήθιστο Σαββατοκύριακο, ενώ ο συνάδελφος του βρετανός Kris Meeke ολοκλήρωσε τους έξι κορυφαίους σε ένα Yaris. Ο εννιά φορές πρωταθλητής Sébastien Loeb, ο οποίος αγωνίστηκε να ταιριάξει με τους ρυθμούς του στους γρήγορους χειμερινούς δρόμους τερμάτησε έβδομος.

Ο Pontus Tidemand οδήγησε το Fiesta στην όγδοη θέση με τον νικητή της WRC 2 Ole Christian Veiby και τον Janne Tuohino να ολοκληρώσουν την κορυφαία δεκάδα.

Το πρωτάθλημα μεταβαίνει στο χώμα τον επόμενο μήνα για πρώτη φορά αυτή τη σεζόν. Για το Rally Guanajuato Mexico που θα γίνει στο León στις 7 – 10 Μαρτίου.