Νικητής για Πέμπτη φορά στο Μεξικό ο Ogier

37

Συνεχίζει να γράφει ιστορία στο Ράλι Guanajuato Μεξικού ο Sebastien Ogier που κέρδισε για μια ακόμη φορά, την 5η συνεχόμενη, στον 3ο γύρο του φετινού Παγκόσμιου Πρωτάθληματος Ράλι.

Ο Ogier δεν εγκατέλειψε ποτέ το προβάδισμα μετά τη μετακίνηση του Citroën C3 στο μπροστινό μέρος της τετραήμερης συνάντησης την Παρασκευή το απόγευμα. Έχοντας τον πλήρη έλεγχο του αγώνα ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου με πλεονέκτημα 30.2 δευτερόλεπτα από τον Εσθονό Ott Tänak που ξεπέρασε τον Elfyn Evans σε ένα συναρπαστικό αγώνα την τελευταία ημέρα για δεύτερη φορά. Αυτή ήταν η δεύτερη του νίκη για φέτος μετά το Ράλι Μόντε Κάρλο με  τα χρώματα της Citroën και μείωσε την διαφορά του στη μάχη του τίτλους στους 4 βαθμούς από τον ηγέτη της βαθμολογίας Ott Tänak.

Η 46η επιτυχία στην σταδιοδρομία του επιτεύχθηκε με έναν τρίτο διαφορετικό κατασκευαστή μετά από προηγούμενες νίκες με τη Volkswagen και τη Ford.

Η καυτή ζέστη και οι δύσκολες χωμάτινες ειδικές στα βουνά κοντά στη Λεόν εξασφάλισαν ένα πολύ δύσκολο ράλι, αλλά ο Ogier έκανε μια μετρημένη παρουσία και χωρίς να αναλάβει ρίσκα επανέλαβε τον θρίαμβο του στο Μεξικό.

Κατάφερε να ξεπεράσει ένα πρόβλημα απώλειας χρόνου και ένα ταξίδι σε έναν τοίχο ελαστικών το βράδυ του Σαββάτου και έπρεπε να διατηρήσει έναν ισχυρό ρυθμό την τελευταία μέρα για να κρατήσει την πόρτα σταθερά κλειστή από ένα φουριόζο Tänak.

Ο Γάλλος ξεκίνησε την καριέρα του στον παγκόσμιο πρωτάθλημα στο χώμα το 2008, όταν σημείωσε νικηφόρο ντεμπούτο στην κατηγορία Junior WRC, αλλά πιστεύει ότι ο αγώνας γίνεται όλο και πιο σκληρός.

“Είναι πάντα ένα ξεχωριστό μέρος από την αρχή της καριέρας μου και χαίρομαι που παραμένει με αυτόν τον τρόπο. Ποτέ δεν είναι εύκολο και πιο δύσκολο από ό, τι τα τελευταία χρόνια “ 

“Ήταν ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο σε δύσκολες συνθήκες και σίγουρα όχι μια από τις ευκολότερες νίκες μου. Δεν ήταν ένα μάθημα για εμάς, αλλά καταφέραμε να κάνουμε το καλύτερο και να βγούμε με μέγιστο βαθμό “, πρόσθεσε ο Γάλλος, ο οποίος κέρδισε επίσης και την Wolf Power Stage με διαφορά 0.025sec και εξεσφάλισε τους πέντε έξτρα βαθμούς.

“Τόσοι οδηγοί είχαν πρόβλημα και τόσα αυτοκίνητα αποσύρθηκαν. Όταν κάνετε την εκδίκηση οι δρόμοι είναι όμορφοι, αλλά έχουν γίνει πολύ περισσότερο επικύνδινοι όταν αγωνίζεσαι σε αυτό το ράλι. Ήταν πολύ ζεστό φέτος, πιο ζεστό από τα τελευταία χρόνια. “

Ο Ott Tänak τελείωσε δεύτερος για να διατηρήσει το προβάδισμα του πρωταθλήματος και ξεπέρασε τα όνειρά του. Ως ηγέτης του πρωταθλήματος, ο οδηγός της Toyota Yaris άνοιξε τους δρόμους στο πρώτο σκέλος της Παρασκευής και αντιμετώπισε τις χειρότερες συνθήκες, παραχωρώντας μεγάλα κομμάτια χρόνου ώστε να καθαρίσει τις ειδικές μέσα από χοντρό χαλίκι.

Ξεκίνησε το τελευταίο σκέλος της Κυριακής όπου οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν και πάλι τους 30° C, 2,2 δευτερόλεπτα πίσω από τον Evans. Πίεσε αρκετά τον Ουαλό στην εναρκτήρια ειδική της μέρας για να τελειώσει τελικά 19,2 δευτερόλεπτα πιο γρήγορος. Το ζευγάρι ήταν οι μοναδικοί οδηγοί κορυφαίων γραμμών για να αποφύγουν προβλήματα στις κακές συνθήκες.

Ο Thierry Neuville και το Hyundai i20 ήταν εκτός συναγωνισμού και κατέλαβε την τέταρτη θέση. Ο βέλγος οδηγός πάλεψε με ασθένεια κατά τη διάρκεια του αγώνα και αγωνίστηκε για ρυθμό στις μεγάλες ειδικές. Έπεσε  τρίτο στην κατάταξη πρωταθλήματος πίσω από τον Tänak.

Ο Kris Meeke τελείωσε πέμπτο, το καλύτερο αποτέλεσμα του από την είσοδό του στην Toyota Gazoo Racing. Με ένα τεράστιο χρονικό πλεονέκτημα σε σχέση με τον έκτο Benito Guerra, ο Ουαλός οδήγησε  συγκρατημένα την τελευταία μέρα στις ειδικές για να εξασφαλίσει ότι τα ελαστικά του θα ήταν στην καλύτερη κατάσταση για να κυνηγήσουν τη νίκη στη Wolf Power Stage, που τελικά κέρδισε ο Ogier.

Τελείωσε σχεδόν 9 λεπτά 30 δευτερόλεπτα από τον εγχώριο ήρωα Guerra, ο οποίος κέρδισε το WRC 2 σε μια Skoda Fabia. Ο Marco Bulacia τελείωσε έβδομος και δεύτερος στην κατηγορία υποστήριξης, κρατώντας εκτός τον Jari-Matti Latvala, ο οποίος έβαζε τον Yaris στην τελευταία ειδική με σπασμένο ψυγείο.

Ο Dani Sordo και ο Ricardo Trivino συμπλήρωσαν την δεκάδα στις επόμενες θέσεις του πίνακα βαθμολογίας.

Το πρωτάθλημα επιστρέφει στην Ευρώπη αργότερα αυτό το μήνα για το εναρκτήριο αγώνα στην άσφαλτο το Corsica Linea – Tour de Corse που εδρεύει στην Bastia στις 28 – 31 Μαρτίου.