Ο Bibendum έγινε 120 ετών και γιορτάζει

43

Η εμβληματική φιγούρα του Γάλλου κατασκευαστή ελαστικών Michelin, o Bibendum που γεννήθηκε το 1898 και έχει συνοδεύσει γενιές και γενιές οδηγών και ταξιδιωτών σε όλον τον κόσμο γιορτάζει τα 120 του χρόνια.

Εμπνευσμένος από τους αδελφούς Michelin και τον ταλαντούχο καλιτέχνη αφίσας O’Galop, άλλως Marius Rossilion, ο Bibendum που αποτελεί το πραγματικό όνομα του Michelin Man έγινε αμέσως μια μεγάλη επιτυχία. Από τότε έχει υποστεί πάμπολλες αλλαγές, εξελίχθηκε και έγινε μια σύγχρονη, κοινωνικά υπεύθυνη εικόνα, παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο η Michelin ως εταιρεία εξελίχθηκε σε εξοπλισμό οχημάτων και ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των καταναλωτών διατηρώντας παράλληλα την θέση της ως ηγετης στο ελαστικό την καινοτομία και την τεχνολογία για περισσότερο από ένα αιώνα. Μέσα σε αυτά τα 120 χρόνια ως η εμβληματική φιγούρα του Γάλλου κατασκευαστή ο Bibendum είναι παρών.

Για να γιορτάσει το γεγονός της 120ης επετείου, η Michelin δημιούργησε ένα συγκεκριμένο σχέδιο που δείχνει τον Bibendum από το 1898 και τον σημερινό Άνθρωπο της Michelin να σφίγγουν τα χέρια.

«Αυτή η χειραψία εκφράζει τη συνέχεια της Michelin: χθες, σήμερα και αύριο», λέει η εταιρεία.

Ο Bibendum θα περάσει μεγάλο μέρος του χρόνου γιορτάζοντας. Μια μεγάλη έκθεση που καλύπτει τα 120 χρόνια του Bibendum πραγματοποιείται στο Μουσείο ελαστικών L’Aventure Michelin στην Clermont-Ferrand στης Γαλλία, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την ιστορία του Bibendum μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Όλα ξεκίνησαν το 1894 στην έκθεση του Πανεπιστημίου της Λυών όταν οι αδελφοί Michelin παρατήρησαν ένα κουτί με ετικέτες που περιστρέφονταν με την υπογραφή. Τότε ο Edouart είπε στον Andre να ετοιμάσουν κάτι με σωρό από ελαστικά. Λίγα χρόνια αργότερα ο Andre Michelin θυμήθηκε αυτή τη στιγμή και βλέποντας ένα διαφημιστικό σκίτσο που σχεδίασε για μια ζυθοβιομηχανία του Μονάχου ο O’Galop που απορρίφθηε του πρότεινε να αντικαταστήσει τον γενειοφόρο γίγαντα που σήκωνε την κούπα με την μπύρα με ένα άντρα κατασκευασμένο από ένα σωρό ελαστικών και να κρατά ένα δίσκο γεμάτο από καρφιά και σπασμένα γυαλιά.

Η λατινική παραπομπή από τον Horace, “Nunc est Bibendum” (“Τώρα είναι ώρα να πιει”), που ανακηρύχθηκε από τον χαρακτήρα, επαναχρησιμοποιήθηκε επίσης από τη Michelin με παραλαγή : “Νωρίτερα, το ελαστικό Michelin πίνει εμπόδια!” Αυτό το σύνθημα είχε ξεκινήσει από τον Andre Michelin λίγα χρόνια πριν πειστούν οι μηχανικοί για τα οφέλη των ελαστικών.

Η Michelin όλα αυτά τα χρόνια κυριάρχησε στη γαλλική βιομηχανία ελαστικών και ήταν ένας από τους κορυφαίους διαφημιστές και μέχρι και σήμερα καθώς τα αυτοκίνητα διαχέονται στις μεσαίες τάξεις η διαφήμιση της μετατοπίστηκε επίσης προς τα κάτω και άλλωστε φαίνεται και από τους περίφημους οδηγούς εστιατορίων και ξενοδοχείων που χρησιμοποιούνται ευρέως από τους ταξιδιώτες όλων των τάξεων.

Ο Bibentum που είναι κατασκευασμένος από 26 ελαστικά απεικονήστηκε οπτικά ως κυρίαρχος της βιομηχανίας σε πολλές μορφές ως ένας αστροναύτης, ένας οδηγός κόλπων, ως ένας επιθεωρητής ελαστικών, ως χορευτής κάνοντας τα πάντα με ένα χρήσιμο πάντοτε πνεύμα εμπιστοσύνης και καλού χιούμορ που τον βοήθησαν να τον ορίσουμε για γενιές ολόκληρες. Αποτελεί ένα πατριώτη εκθέτη του γαλλικού πνεύματος και στην δεκαετία του 1920, ο Bibendum κάλεσε τους Γάλλους να υιοθετήσουν το ανώτερο εργοστασιακό σύστημα της Αμερικής, αλλά να αποφύγουν πατριωτικά τη χρήση των “κατώτερων” προϊόντων αυτών των εργοστασίων.

Από το 1912 και μετά, τα ελαστικά έγιναν μαύρα χρώματα επειδή προστέθηκε άνθρακας ως συντηρητικό και ενισχυτικό για το βασικό ελαστικό υλικό. Πριν από τότε, ήταν γκρι-άσπρο ή ελαφρύ και διαφανές-μπεζ χρώμα. Η εμφάνιση του Bibendum άλλαξε επίσης. Παρόλο που παρουσιάστηκε για αρκετές διαφημίσεις εκτύπωσης, η Michelin άλλαξε γρήγορα την εμφάνισή της, αναφέροντας την εκτύπωση και τα αισθητικά ζητήματα για την αλλαγή, και όχι τις φυλετικές ανησυχίες, όπως συνήθως πιστεύεται.

Σήμερα, το Bibendum είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένα εμπορικά σήματα στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας τη Michelin σε περισσότερες από 150 χώρες.

Μέσα από διάφορες αφίσιες φαίνονται οι αλλαγές που έχουν γίνει από ένας παχουλός με κωμικά ρούχα ανάλογα με τη περίσταση με γυαλιά με κορδόνι που κάπνιζε ένα πούρο μέχρι την δεκαετία του 1980 άλλαξε μορφή έτρεχε μέχρι το 1998 στην 100η επέτειο του για να γίνει πιο ευπαρουσίαστος με λεπτα χαρακτηριστικά και που συνεχίζει να αποτελεί σύμβολο της φίρμας.

Το αδυνάτισμα του λογότυπου αντανακλούσε μικρότερα προφίλ, μικρότερα ελαστικά των σύγχρονων αυτοκινήτων.