Ο Ott Tanak ξεκίνησε «φουριόζος» και πέρασε επικεφαλής

41

Τους έπιασε στον ύπνο ο Εσθονός Ott Tanak ξεκίνησε «φουριόζος» την μέρα στο Ράλι Σουηδίας κέρδισε δυό από τις τρείς ειδικές διαδρομές μέσα στο χιονί και βρίσκεται επικεφαλής στον 2ο γύρο του FIA WRC με το Toyota Yaris.

Απέδωσε τον καλύτερο δυνατό στο χιόνι και τους καλυμμένους με πάγο δρόμους πέρα ​​από τα σύνορα της Νορβηγίας για να σημειώσει τον ταχύτερο χρόνο στις ειδικές Hof-Finnskog και Röjden και να έχει πλεονέκτημα 5,5 δευτερόλεπτα.

“Οι συνθήκες είναι πολύ καλές, γι ‘αυτό πρέπει να βγάλω το καλύτερο από αυτές. Μερικές από τις ωραιότερες συνθήκες της Σουηδίας για τώρα, αλλά περιμένω ότι το δεύτερο σκέλος θα είναι τελείως διαφορετικό. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε», δήλωσε ο Εσθονός.

Ο φινλανδός οδηγός Teemu Suninen, ήταν ο γρηγορότερος στην ειδική Svullrya σε ένα Ford Fiesta και βρίσκεται στην δεύτερη θέση γενικής. “Έχω ένα καλό συναίσθημα – το οποίο μπορεί να είναι επικίνδυνο!”, Αστειεύτηκε. «Απλά πρέπει να συνεχίσω έτσι και να αποφύγω λάθη».

Είναι ένα δέκατο του δευτερόλεπτου μπροστά από το Yaris του Jari-Matti Latvala. O Latvala, που έκανε την 197η έναρξη του σε αγώνα του WRC, οδήγησε πολύ επιθετικά δεν υπήρξαν σφάλματα από τον Φινλανδό και είναι στην Τρίτη θέση γενικής.

Παρά τις θερμοκρασίες που κυμαίνονταν δυο βαθμούς πάνω από το μηδέν είναι παγωνιά οι δασικοί δρόμοι είχαν ισχυρή βάση πάγου. Με λίγο φρέσκο ​​χιόνι στην επιφάνεια, τα πληρώματα που ξεκινούσαν μπροστά δεν είχαν προβλήματα από το όργωμα μιας καθαρής γραμμής.

Δεύτερος στη σειρά εκκίνησης των ειδικών είναι ο Thierry Neuville με οδοστρωτήρα δρόμου τον Sébastien Ogier που εκμεταλλεύτηκαν τις καθαρές συνθήκες για να κρατήσουν τη τέταρτη και Πέμπτη θέση στην γενική. Ο Neuville ακολουθεί τον Latvala με 0.4 δευτερόλεπτα και ο Ogier άλλας 8.4 δευτερόλεπτα σε ένα Citroën C3.

“Δεν ήμουν ικανοποιημένος με τις ρυθμίσεις”, δήλωσε ο οδηγός του Hyundai i20 Neuville. “Ήταν πολύ, πολύ ανώμαλος και ήμουν συνεχώς σε άλμα σαν ένα καγκουρό!”

Ο Esapekka Lappi βρίσκεται στην έκτη θέση σε ένα άλλο C3, μπροστά από τον Andreas Mikkelsen, ο οποίος ολοκλήρωσε την ειδική Röjden με ζημιά στην μπροστινή αριστερή πτέρυγα του i20 μετά την ολίσθηση του στο χιόνι.

Ο βρετανός Kris Meeke βρίσκεται στην όγδοη θέση και πιστεύει ότι δεν ήταν αρκετά «περιπετειώδης» στο Yaris. Ακολουθεί ο Sébastien Loeb, ο οποίος δεν είχε εμπιστοσύνη στο i20 του, με τον Elfyn Evans να συμπληρώνει την πρώτη δεκάδα.

Η μέρα του Marcus Gronholm δεν ήταν και τόσο ευχάριστη στην επανεμφάνιση του στο   WRC μετά από εννέα χρόνια. Μετά την περιστροφή του Yaris τόσο στην ειδική  Hof-Finnskog όσο και στη Svullrya, ο Φινλανδός δυό φορές παγκόσμιος πρωταθλητής  αποχώρησε αφού κτύπησε σε μια χιονομπάλα στην ειδική Röjden.

Ο Pontus Tidemand έχασε πολύτιμο χρόνο με ένα πρόβλημα στο γκάζι του Fiesta. Ο Lorenzo Bertelli γύρισε δύο φορές και έβαλε στο τέλος της ειδικής Röjden το Fiesta σε λειτουργία ασφαλείας μετά που το χιόνι είχε μπλοκάρει το ψυγείο και η θερμοκρασία του κινητήρα αυξήθηκε.

Επικεφαλής του αγώνα μετά την χθεσινή εναρκτήρια ειδική μέσα στην υπερειδική της πόλης είχε τεθεί ο Thierry Neuville. Η ατμόσφαιρά που είχε δημιουργηθεί ήταν πολύ εντυπωσιακή