Οι αυτοκινητοβιομηχανίες υποστηρίζουν την έκθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με τα τιμολόγια εισαγωγής

35

Η εμπιστευτική έκθεση του Τμήματος Εμπορίου που πρόκειται να αποσταλεί στο Donald Trump την Κυριακή αναμένεται ευρέως να ανοίξει το δρόμο για τον Αμερικανό πρόεδρο να απειλήσει τα τιμολόγια για τα εισαγόμενα αυτοκίνητα και εξαρτήματα αυτοκινήτων, καθορίζοντας τις εισαγωγές απειλή εθνικής ασφάλειας, για την αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσαν αξιωματούχοι χθες Παρασκευή σύμφωνα με δημοσιεύματα του Reuters.

Οι συστάσεις της έκθεσης μπορούν να φέρουν την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία ένα βήμα πιο κοντά στον χειρότερο εμπορικό της εφιάλτη, τα τιμολόγια των ΗΠΑ σε εκατομμύρια εισαγόμενα αυτοκίνητα και τμήματα έως και 25% που πολλοί στον κλάδο φοβούνται ότι θα προσθέσουν χιλιάδες δολάρια στο κόστος των οχημάτων και δυνητικά κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας σε όλη την οικονομία των ΗΠΑ.

Το περιεχόμενο της έκθεσης αναμένεται να παραμείνει ταξινομημένο, ενώ η Trump εξετάζει τις συστάσεις της, αφήνοντας στο σκοτάδι τη βιομηχανία και τους σημαντικούς εξαγωγείς αυτοκινήτων της Ιαπωνίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Νότιας Κορέας για τις συνέπειές της.

Οι αξιωματούχοι της αυτοκινητοβιομηχανίας δήλωσαν ότι αναμένουν ότι η έκθεση θα προτείνει τουλάχιστον ορισμένα τιμολόγια, έτσι ώστε η διοίκηση να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ευρήματα της έρευνας ως διαπραγματευτική δύναμη κατά τις διαπραγματεύσεις φέτος με την Ιαπωνία και την ΕΕ.

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα έρευνας που ξεκίνησε από το Τμήμα Εμπορίου τον Μάιο του 2018, κατόπιν αίτησης του Trump. Γνωστή ως έρευνα του Τμήματος 232, ο σκοπός της έρευνας είναι να καθορίσει τις επιπτώσεις των εισαγωγών στην εθνική ασφάλεια.

Η τελική έκδοση θα σταλεί στο Λευκό Οίκο αύριο Κυριακή για να τηρήσει μια προβλεπόμενη προθεσμία, δήλωσε μια πηγή της διοίκησης Trump στο Reuters.

Τα εμπιστευτικά σχέδια έκδοσης των συστάσεων έχουν κυκλοφορήσει στον Λευκό Οίκο και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες για ανασκόπηση από τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι προμηθευτές ανταλλακτικών αναμένουν ότι οι επιλογές σύστασης θα περιλαμβάνουν ευρεία τιμολόγια έως 20-25% για τα συναρμολογημένα αυτοκίνητα και εξαρτήματα ή πιο περιορισμένα τιμολόγια που θα αφορούν συστατικά μέρη και τεχνολογίες που σχετίζονται με νέα ενεργειακά αυτοκίνητα, αυτόνομα, συνδεδεμένα με το διαδίκτυο και κοινόχρηστα οχήματα.

“Κανένας στον οποίο δεν μίλησα στον κλάδο πιστεύει ότι η έκθεση δεν θα προτείνει τιμολόγια” ενόψει των δηλωμένων εμπορικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης Trump, δήλωσε ένας αξιωματούχος της αυτοκινητοβιομηχανίας που μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

“Και δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το Trump να μην τους επιβάλει”.

Οι υπάλληλοι της διοίκησης δήλωσαν ότι οι απειλές των ναύλων για τα αυτοκίνητα είναι ένας τρόπος για να κερδίσουν παραχωρήσεις από την Ιαπωνία και την ΕΕ. Πέρυσι, ο Trump συμφώνησε να μην επιβάλει τιμολόγια όσο οι συνομιλίες με τους δύο εμπορικούς εταίρους προχωρούσαν παραγωγικά.

Το Τμήμα Εμπορίου ανέφερε ότι επικεντρώνεται στις αναδυόμενες τεχνολογίες οχημάτων. Μια αναφορά από το καλά σεβαστό Κέντρο Έρευνας για την Αυτοκινητοβιομηχανία στο Ann Arbor, Michigan, που δημοσιεύθηκε χθες Παρασκευή, έδειξε ότι το σενάριο χειρότερης περίπτωσης για ένα τιμολόγιο 25% θα κοστίσει 366.900 αμερικανικές θέσεις εργασίας στις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις συναφείς βιομηχανίες.

Οι τιμές των ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων των ΗΠΑ θα αυξηθούν κατά μέσο όρο κατά 2.750 δολάρια – συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων που κατασκευάστηκαν από την Αμερική – μειώνοντας τις ετήσιες πωλήσεις των ΗΠΑ κατά 1,3 εκατομμύρια μονάδες και εξαναγκάζοντας πολλούς καταναλωτές στην αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, ανέφερε η έκθεση του think tank.

Σημαντικές ομάδες αυτοκινητοβιομηχανιών δήλωσαν πέρυσι ότι το σωρευτικό αποτέλεσμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν ετήσια αύξηση των τιμών ύψους 83 δισεκατομμυρίων δολαρίων και υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι αυτόματες εισαγωγές αποτελούν κίνδυνο εθνικής ασφάλειας.

Ο Καναδάς και το Μεξικό απέκτησαν την αδασμολόγητη πρόσβαση σε 2,6 εκατομμύρια οχήματα ως μέρος μιας νέας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου της Βόρειας Αμερικής, ακόμη και αν η κυβέρνηση προχωρήσει με τα τιμολόγια.

Ο γερουσιαστής Rob Portman, ένας Ρεπουμπλικανός του Οχάιο, εισήγαγε πρόσφατα νομοθεσία που θα μεταφέρει την ευθύνη για τις έρευνες του τμήματος 232 από το Εμπόριο στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Ο νόμος που περιείχε τη διάταξη ψηφίστηκε το 1962 για να διατηρήσει τις βιομηχανίες των ΗΠΑ υγιείς για να καλύψει τις ανάγκες άμυνας του Ψυχρού Πολέμου.

“Δεν υπάρχει κανένας τρόπος ότι τα minivans από τον Καναδά είναι εθνική απειλή για την ασφάλεια”, δήλωσε ο Portman στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με το καταστατικό, ο Trump έχει προθεσμία 90 ημερών για να εξετάσει την έκθεση και να δώσει συνέχεια στις συστάσεις της.

Ο Trump δήλωσε την Παρασκευή ότι τα τιμολόγια προστατεύουν τη βιομηχανία και βοηθούν επίσης να κερδίσουν εμπορικές συμφωνίες.

“Αγαπώ τα τιμολόγια, αλλά τους αρέσει και να διαπραγματευτούν”, είπε.

ΠΗΓΗ: Reuters