Ολοκληρώνει την πρώτη φάση του V2G στο Mirafiori η FCA

11

Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊου να έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στις αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά κάποιες από αυτές δεν σταματούν τα αναπτυξιακά τους προγράμματα.

Ο Όμιλος Fiat Chrysler Automobiles (FCA) συνεχίζει σταθερά την εξέλιξη των υποδομών της που σαν στόχο έχουν την υποστήριξη της ηλεκτροκίνησης και ξεκινά την δημιουργία του μεγαλύτερου δικτύου φόρτισης V2G (Vehicle to Grid) στον κόσμο, στο εργοστάσιο Mirafiori στο Τορίνο.

Ως γνωστό η FCA και η ENGIE Eps, συνέχισαν σταθερά την εξέλιξη των υποδομών του πιλοτικού αυτού έργου μετά την ανακοίνωση, τον περασμένο Σεπτέμβριο, της συνεργασίας FCA με την Terna για τη δημιουργία και εξέλιξη δικτύων V2G (Vehicle to Grid). Η FCA επέλεξε την ENGIE Eps, ως τεχνικό συνεργάτη για την κατασκευή της εγκατάστασης στο εργοστάσιο του Mirafiori στο Τορίνο.

Με πλήρη συμμόρφωση και σεβασμό στους κανόνες ασφάλειας για τον περιορισμό της πανδημίας του Covid-19, ξεκίνησαν οι εργασίες στο εργοστάσιο Mirafiori της FCA στο Τορίνο, για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του δικτύου V2G. Με την ολοκλήρωση του, θα αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο φόρτισης του είδους στον κόσμο.

Η πρωτοβουλία στα δίκτυα V2G  στοχεύει σε αμφίδρομη αλληλεπίδραση των πλήρως ηλεκτρικών οχημάτων της FCA και του ηλεκτρικού δικτύου. Δίνουν τη δυνατότητα μεταφοράς ενέργειας από το δίκτυο ηλεκτροδότησης στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και αντίστροφα. Με αυτό τον τρόπο τα οχήματα φορτίζονται, ενώ όταν υπάρχει μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο (π.χ. ένα μεσημέρι με καύσωνα όπου λειτουργούν όλα τα κλιματιστικά των κτηρίων), τα οχήματα μέσω των μπαταριών τους «δανείζουν» ενέργεια στο σύστημα επιτρέποντας την σταθεροποίηση του.

Η εγκατάσταση στο Mirafiori θα συνδέει τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα της FCA με το δίκτυο διανομής ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο θα είναι δυνατή η φόρτιση των αυτοκινήτων, ενώ οι μπαταρίες των αυτοκινήτων θα χρησιμοποιούνται για να σταθεροποιούν το δίκτυο, επιστρέφοντας ενέργεια σε αυτό όποτε υπάρχει ανάγκη. Αυτή η λύση εκτός από το τεχνικό και περιβαλλοντολογικό όφελος, αντιπροσωπεύει και μια ευκαιρία να μειωθεί το κόστος χρήσης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η ανάγκη εξισορρόπησης των πόρων, είναι κάτι που θα αποκτά συνεχώς μεγαλύτερη σημασία και τα δίκτυα V2G μπορούν να συμβάλουν σημαντικά σε αυτή την κατεύθυνση.

Για παράδειγμα η «έξυπνη» διαχείριση των μπαταριών, ένα σύστημα που βρίσκεται σε φάση εξέλιξης στο Mirafiori, θα αποτελεί κρίσιμο στοιχείο στην εξισορρόπηση σε πραγματικό χρόνο της παραγωγής έναντι της κατανάλωσης ενέργειας.

Με αυτό τον τρόπο, η τεχνολογία V2G αποτελεί βασική δομή που θα επιτρέψει τη γρήγορη εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης, αλλά και της συνολικής μείωσης των εκπομπών CO2. Υπό το πρίσμα αυτό, η FCA, συνεχίζει με ταχύς ρυθμούς την ανάπτυξη του. Αυτή τη στιγμή η 1η φάση βρίσκεται σε εξέλιξη στο κέντρο logistics του Mirafiori, μια έκταση 3.000τ.μ. όπου θα τοποθετηθούν 10χλμ. καλωδίων που θα συνδέουν 32 αμφίδρομους ταχυ-φορτιστές με απόδοση έως 50kW ο κάθε ένας. Το σύστημα διαχείρισης του δικτύου V2G σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την ENGIA Eps. Οι φορτιστές θα μπορούν να φορτίζουν ταυτόχρονα συνολικά έως 64 ηλεκτρικά οχήματα και αναμένεται να ξεκινήσουν να λειτουργούν τον προσεχή Ιούλιο. Μέχρι τα τέλη του 2021, το σύστημα, αναμένεται να μπορεί να υποστηρίζει μέχρι και 700 ηλεκτρικά οχήματα. Το δίκτυο θα λαμβάνει ενέργεια και από το ηλιακό πάρκο των 150.000τ.μ., απόδοσης 15MW, που επίσης κατασκευάζεται στο Mirafiori και θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 5.000 τόνους.

Με την ολοκλήρωση του έργου, το δίκτυο V2G στο Mirafiori, θα έχει την δυνατότητα παροχής 25 MW, που θα το καθιστά τη μεγαλύτερη αντίστοιχη εγκατάσταση στον κόσμο. Χαρακτηριστικό είναι ότι θα έχει τη δυνατότητα να βελτιστοποιεί τη ροή ενέργειας που αντιστοιχεί στην κατανάλωση που έχουν 8.500 σπίτια.

« Το έργο λειτουργεί ως εργαστήριο μας για να πειραματιστούμε και να αναπτύξουμε μια προσφορά για προστιθέμενη αξία στις αγορές ενέργειας» δήλωσε ο Roberto Di Stefano,Επικεφαλής του EMEA e-Mobility της FCA. “Κατά μέσο όρο, τα αυτοκίνητα παραμένουν αχρησιμοποίητα για 80-90% της ημέρας. Κατά τη διάρκεια αυτής της μεγάλης περιόδου, εάν συνδεθούν στο δίκτυο με τεχνολογία Vehicle-to-Grid, οι πελάτες μπορούν επομένως να λάβουν χρήματα ή δωρεάν ενέργεια σε αντάλλαγμα για την υπηρεσία εξισορρόπησης που προσφέρεται, χωρίς να διακυβεύονται με κανέναν τρόπο οι ανάγκες κινητικότητας. Αυτό το έργο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πλαισίου της τεχνολογικής εταιρικής σχέσης που βρίσκεται μεταξύ της ENGIE Eps και της FCA από το 2016. Ο κύριος, απτός στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η μείωση του κόστους των κύκλων ζωής των ηλεκτρικών οχημάτων FCA, μέσω συγκεκριμένων προσφορών αποκλειστικά για τους πελάτες μας.”

«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου καταναγκαστικής ακινησίας στην Ιταλία, συνεχίζουμε να χτίζουμε το μέλλον της χώρας σε συνεργασία με την FCA, αναπτύσσοντας την τεχνολογία που απαιτείται για το ηλεκτρικό δίκτυο για την υποστήριξη της ανάπτυξης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ταυτόχρονα, το έργο θα βοηθήσει επίσης στη σταθεροποίηση του δικτύου », σημείωσε ο Carlalberto Guglielminotti, Διευθύνων Σύμβουλος της ENGIE Eps. «Σύμφωνα με εκτιμήσεις, έως το 2025, η συνολική χωρητικότητα αποθήκευσης ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη θα είναι πάνω από 300 GWh, αντιπροσωπεύοντας τον μεγαλύτερο κατανεμημένο πόρο που είναι διαθέσιμος στο ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα. Η αγορά για την υποδομή V2G, μέχρι σήμερα που αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από πειραματικά έργα, είναι τώρα έτοιμη να ξεκινήσει. Το έργο Drosso στο Mirafiori είναι πρώτο στον κόσμο. Είμαστε σίγουροι ότι σύντομα θα ενταχθεί με μια λύση για όλους τους στόλους της εταιρείας.”

ΠΗΓΗ: FCA