Ομιλία Προέδρου Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου

27

Αγαπητοί προσκεκλημένοι

Εκπρόσωποι των ΜΜΕ,

Αγαπητοί φίλοι,

Εκ μέρους του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου σας καλωσορίζω στη σημερινή διάσκεψη που έχει σαν αντικείμενο την επικείμενη διοργάνωση του 47ου Ράλι Κύπρος.

Θα είμαι σύντομος αφού αναλυτική παρουσίαση του αγώνα θα κάνει ακολούθως η Αλυτάρχης κα Νάγια Κοντοπούλου.

Θα σταθώ σε τρία σημαντικά θέματα που αφορούν στον φετινό αγώνα.

Πρώτο, στο ότι φέτος αλλάζει η μορφή του αγώνα αφού οι ειδικές διαδρομές μεταφέρονται από τις πεδινές περιοχές των τελευταίων χρόνων σε ημιορεινές και ορεινές με αποτέλεσμα ο αγώνας να απαιτεί περισσότερη δεξιοτεχνία και φυσική προσπάθεια.

Δεύτερο, στη μεγάλη σημασία που δίδει στον αγώνα μας η Διεθνής Ομοσπονδία (FIA) δεδομένου ότι θα έρθουν στην Κύπρο ψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της. Συγκεκριμένα, ο Graham Stoker Αναπληρωτής Πρόεδρος και ο Yves Matton Διευθυντής του Τμήματος Ράλι της FIA. Ο Graham Stoker θα συναντηθεί στις 26 του μήνα με τον Υφυπουργό Τουρισμού και να τονίσει την επιθυμία του για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου με την FIA και για την καλλιέργεια τέτοιων σχέσεων μεταξύ του Υφυπουργείου Τουρισμού και της Eurosport (που είναι ο οργανωτής του ERC), ώστε η συμπερίληψη του Ράλι Κύπρου στο καλεντάρι του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος να επιβεβαιωθεί από τώρα για την τριετία που ακολουθεί.

Το τρίτο στην οικονομική πτυχή του Ράλι Κύπρος στην οποία θα είμαι αναλυτικός λόγω της καθοριστικής σημασίας του.

Κυρίες και κύριοι,

Η οικονομική ευρωστία είναι ένα ζήτημα καθοριστικό για την ύπαρξη του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου και συνακόλουθα για τη συνέχιση της αναγνώρισης του από τη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου σαν του μοναδικού εκπροσώπου της στο έδαφος ολόκληρης της Κύπρου, και βέβαια στη διοργάνωση διεθνών αγώνων στο ψηλότερο επίπεδο. Τυχόν ανικανότητα οργάνωσης, από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αυτοκινήτου διεθνούς αγώνα, θα σημάνει και το τέλος του Συνδέσμου και φυσιολογικά και το τέλος του αυτοκινηταθλήματος στην Κύπρο. Τόσο απλά!

Βάση της νομοθεσίας του κράτους μας, κάθε οργανισμός που δέχεται κρατική χορηγία για τη διοργάνωση μιας εκδήλωσης κοινής ωφελείας, οφείλει να παρουσιάζει προϋπολογισμό των εξόδων του καθώς και απολογισμό μετά το τέλος της εκδήλωσης.

Στην περίπτωση μας, οι υπολογισμοί αυτοί, παραδοσιακά, ετοιμάζονται από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αυτοκινήτου και αφού πιστοποιηθούν από εγκεκριμένο οίκο, υποβάλλονται στο Υφυπουργείο Τουρισμού, στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Γενικό Ελεγκτή.

Θέλω να γνωρίζεται ότι βάση των οικονομικών στοιχείων των τελευταίων τεσσάρων με πέντε ετών, τα έξοδα διοργάνωσης του Ράλι Κύπρος στο απαιτούμενο επίπεδο ανέρχονται στις 750 με 770 χιλιάδες ευρώ ενώ η κρατική χορηγία στις 605 χιλιάδες ευρώ μόνο. Παρουσιάζεται, δηλαδή, ένα σταθερό έλλειμμα πέραν των 150 χιλιάδων ετησίως το οποίο ο Σύνδεσμος μας επιχειρεί με πολλούς κόπους και προσπάθειες να καλύψει μέσω χορηγιών τρίτων. Το έργο αυτό αποδείχθηκε επίπονο και απογοητευτικά ανεπαρκές με αποτέλεσμα ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου να παρουσιάζει ένα έλλειμμα της τάξης των 250 χιλιάδων ευρώ. Λυπούμαι μάλιστα να προσθέσω ότι, για λόγους εντελώς ακατανόητους σε εμάς, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι από το 2020 και μέχρι της λήξης της θητείας της να μειώσει την ετήσια χορηγία από τις 605 χιλιάδες στις 500 χιλιάδες, γεγονός που θα απολήξει σε ετήσιο έλλειμμα της τάξης των 250 χιλιάδων ευρώ.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό, πιστεύω, ότι ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου θα είναι αδύνατο πλέον να οργανώνει τον αγώνα που του αναθέτει η FIA με ορατό το αποτέλεσμα του αποκλεισμού της χώρας μας από το ημερολόγιο του Ευρωπαϊκού και του Μεσανατολικού πρωταθλήματος και πιθανόν και της ακύρωσης τη εκπροσώπησης της FIA από τον Σύνδεσμο μας. Και όπως ανέφερα ήδη το τέλος του αυτοκινηταθλήματος στην Κύπρο.

Σημειώνω σαν, απτό παράδειγμα τέτοιου του κινδύνου, το Ράλι Ακρόπολις, ενός από τα ιστορικότερα και πιο φημισμένα ράλι στον κόσμο, ο οποίος περιέπεσε σε αφάνεια αφού το κράτος δεν μπόρεσε να βοηθήσει στα απαιτούμενα για τη διεξαγωγή του σε κορυφαίο επίπεδο.

Κυρίες και κύριοι, δεν κινδυνολογώ. Μιλώ ωμά με πλήρη επίγνωση των συνεπειών της συνέχισης της οικονομικής ανεπάρκειας των πόρων του Συνδέσμου μας. Λέω μάλιστα ξεκάθαρα ότι απαιτείται άμεσα η επανεξέταση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ώστε η χορηγία για τα επόμενα χρόνια να ανέλθει τουλάχιστον στις 750 χιλιάδες ευρώ που αποδεδειγμένα αποτελούν το μίνιμουμ των αναγκών μας. Προς το σκοπό της διόρθωσης της ατυχούς απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, θα επιδιώξω προκαταρκτική συνάντηση μου με τον Υφυπουργό Τουρισμού και ακολούθως συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην παρουσία του Υφυπουργού Τουρισμού εντός Οκτωβρίου με την ελπίδα της επίδειξης κατανόησης για το λογικό μας αίτημα ώστε ο Κυπριακό Σύνδεσμος Αυτοκινήτου να συνεχίσει το επωφελές του, για τον τόπο μας, έργο.

Ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2020 θα κατατεθεί στη βουλή εντός του προσεχούς Οκτωβρίου και η απόφαση για το ύψος της χορηγίας προς τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αυτοκινήτου θα πρέπει απαραίτητα να προσαρμοστεί έγκαιρα στα επίπεδα που ανέφερα πιο πάνω ώστε να αποφευχθούν περιπέτειες και ζημιογόνες εξελίξεις για τον τόπο μας σε ένα θέμα με τεράστια αθλητική, οικονομική και πολιτική σημασία.

Αγαπητοί φίλοι

Περισσότερα για τη δομή του φετινού αγώνα θα σας αναλύσει η Αλυτάρχης του Ράλι Κύπρος κα Νάγια Κοντοπούλου. Κλείνοντας εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες σε όλους τους συνεργάτες μου για τις άοκνες προσπάθειες τους ώστε και ο φετινός αγώνας να στεφθεί με μεγάλη επιτυχία. Στην Αστυνομία Κύπρου για την άψογη συνεργασία μας και το έργο που επιτελεί κατά τη διάρκεια του αγώνα. Θερμές ευχαριστίες και προς τους «Χρυσούς χορηγούς» μας, το Υφυπουργείο Τουρισμού, την εταιρεία Ψάλτης Auto parts, αποκλειστικό αντιπρόσωπο των λιπαντικών ΕNEOS και την Cablenet την οποία καλωσορίζουμε στη μεγάλη οικογένεια του Ράλι Κύπρος. Ευχαριστίες τόσο στους Δήμους Λευκωσίας, Λάρνακας και Αγλαντζιάς όσο και σε όλους τους χορηγούς που συμβάλλουν, ο καθένας με το δικό του τρόπο στη διεξαγωγή του Εθνικού μας αγώνα.

Σας ευχαριστώ

Αντώνης Μιχαηλίδης

Πρόεδρος Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου