Ομιλια της Νάγια Κοντοπούλου Αλυτάρχης του Ράλι Κύπρος 2019

84

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

Αγαπητοί Εκπρόσωποι του Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,

Αγαπητοί Φίλοι,

Σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη έπ’ ευκαιρίας του Ράλι Κύπρος 2019. Ένας αγώνας, που όπως κάθε χρόνο κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον των φίλων του αθλήματος, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Το φετινό Ράλι Κύπρος μας προσφέρει ένα άρωμα από τα παλιά, όχι μόνο διότι επιστρέφει στο μήνα Σεπτέμβριο – όπου για δεκαετίες καθιερώθηκε – αλλά και για το ότι επιστρέφουν οι ειδικές διαδρομές της ημιορεινής και ορεινής Λευκωσίας. Είναι ο έβδομος γύρος του φετινού Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος  αλλά και ο τέταρτος γύρος του πρωταθλήματος Μέσης Ανατολής, και παραμένει και φέτος ο μοναδικός αγώνας στον κόσμο που μετρά σε δύο περιφερειακά πρωταθλήματα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου ενώ αποτελεί και τον πέμπτο γύρο του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ράλι.

Παράλληλα, το αρχηγείο του αγώνα, το service park και το γραφείο Τύπου θα έχουν σαν βάση τους τη Λευκωσία ενώ οι τελετές εκκίνησης και τερματισμού θα πραγματοποιηθούν στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, στις Φοινικούδες  έτσι ώστε να προβάλλεται το τουριστικό προϊόν του Τόπου μας, ο ήλιος και η θάλασσα.

Οι χιλιάδες φίλοι του μηχανοκίνητου αθλητισμού θα απολαύσουν για τρεις μέρες τους καλύτερους οδηγούς της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής αλλά και του τόπου μας. Η λίστα συμμετοχών είναι ιδιαίτερα πλούσια και ποιοτική. Τα φώτα κλέβουν σίγουρα οι πρώτες τρεις συμμετοχές στη βαθμολογία του ERC, Chris Ingram, Alexey Lukyanuk και ο Lukasz Habaj, που θα παλέψουν σώμα με σώμα για το φετινό τίτλο, με τους πρώτους δυο μάλιστα να χωρίζονται από μόλις ένα βαθμό!  Μαζί τους, φυσικά, θα τρέξει και ο πολυνίκης του Ράλι Κύπρος Nasser Al Attiyah που διεκδικεί βαθμούς και στο Πρωτάθλημα Μέσης Ανατολής. Η μεγάλη έκπληξη της λίστας συμμετοχών  ακούει στο όνομα του Mikko Hirvonen. Ο πρώην οδηγός της Subaru και Ford στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι επιστρέφει στην Κύπρο μετά από δέκα χρόνια από την τελευταία του συμμετοχή στο νησί όταν πήρε τη δεύτερη θέση πίσω από τον Sebastien Loeb. O Hirvonen, που θα τρέξει με ένα Ford Fiesta R5, ξέρει αρκετά καλά το νησί μας, αφού έτρεξε έξι φορές ανεβαίνοντας μάλιστα δύο φορές στο βάθρο. Χαρακτηριστικά δηλώνει: «Μου αρέσει αυτή η πρόκληση η οποία απαιτεί να οδηγείς με περισσότερη στρατηγική παρά να οδηγείς απλά γρήγορα.  Η Κύπρος είναι ο ιδανικός τόπος να παει κανείς αυτή την εποχή του χρόνου για ένα καλά οργανωμένο και απαιτητικό αγώνα». 

Με την κυπριακή σημαία πάνω στο αυτοκίνητο τους θα τρέξουν συνολικά 21 πληρώματα με φυσικά σημαιοφόρους τους περσινούς νικητές Σίμο Γαλαταριώτη και Αντώνη Ιωάννου με το Skoda Fabia R5. Με αυτοκίνητα της κατηγορίας R5 θα αγωνιστούν και οι Παναγιώτης Γιάγκου και Παναγιώτης Κυριάκου αλλά και οι Ανδρέας  Ψάλτης και Αντώνης Χρυσοστόμου. Την ίδια στιγμή, πλούσιες μάχες για τους ευρωπαϊκούς βαθμούς θα έχουμε και στις κατηγορίες ERC2 και ERC3 όπου θα τρέξουν συνολικά δώδεκα πληρώματα, από Κύπρο, Μέση Ανατολή αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη. Μια λίστα συμμετοχών που διακρίνεται από την ποικιλομορφία της αφού τα 44 πληρώματα που βρίσκονται σε αυτή προέρχονται από συνολικά 20 χώρες. Κάτι που μπορεί κάποιος εύκολα να αντιληφθεί το μέγεθος της προβολής της Κύπρου μας σε όλο τον κόσμο

Οι διαδικασίες του Ράλι Κύπρος 2019 θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου όπου θα διεξαχθούν τόσο τα ελεύθερα δοκιμαστικά όσο και η κατατακτήρια ειδική διαδρομή που θα καθορίσει τη σειρά εκκίνησης στον αγώνα. Αυτή θα γίνει σε μια διαδρομή 3.60 χιλιομέτρων στην περιοχή Γερίου, λίγο έξω από τη Λευκωσία. Στην διαδρομή αυτή θα συμμετέχουν οι οδηγοί προτεραιότητας του ERC, ενώ μετά το τέλος της θα γίνει η διαδικασία επιλογής της θέσης εκκίνησης, ανάλογα με την κατάταξη τους στην qualifying stage. Θα ακολουθήσει η πρώτη δημοσιογραφική διάσκεψη του αγώνα με τη συμμετοχή των τριών πρώτων οδηγών καθώς και του πρώτου κυπριακού πληρώματος που θα εκκινήσει στον αγώνα. Τόσο η διαδικασία επιλογής θέσης εκκίνησης όσο και η δημοσιογραφική διάσκεψη θα πραγματοποιηθούν στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, και συγκεκριμένα στις 19:00, θα γίνει η εορταστική εκκίνηση του αγώνα στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, στις Φοινικούδες, με τα αυτοκίνητα μετά την ράμπα εκκίνησης να επιστρέφουν στο service park στη Λευκωσία.

Το καθαρά αγωνιστικό μέρος του Ράλι Κύπρος ξεκινά το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 09:00 το πρωί και θα συμπεριλαμβάνει έξι ειδικές διαδρομές (δύο επαναλαμβανόμενες) μήκους 94,14 αγωνιστικών χιλιομέτρων. Συγκεκριμένα θα διεξαχθούν οι διαδρομές στο Πολιτικό και τα Λεύκαρα από δύο φορές και στον Αναλυόντα με τα πληρώματα να επιστρέφουν στις 17:00 το απόγευμα στη Λευκωσία για τη Υπερειδική Διαδρομή. Μια διαδρομή / θεσμός πλέον για το Ράλι Κύπρος που διεξάγεται στους δρόμους της Λευκωσίας και καταφέρνει να ενώσει έστω και για λίγο τη μοιρασμένη μας πρωτεύουσα. Μετά τη διανυκτέρευση στη Λευκωσία τα πληρώματα θα ξεκινήσουν την Κυριακή για το δεύτερο και τελευταίο σκέλος του αγώνα που περιλαμβάνει έξι ειδικές διαδρομές (τρεις επαναλαμβανόμενες) στην ημιορεινή Λευκωσία σε Καπουρά, Κούρδαλι και Ασσίνου. Μετά από άλλα 105 αγωνιστικά χιλιόμετρα τα πληρώματα θα κατευθυνθούν προς τη ράμπα του τερματισμού που και φέτος θα γίνει στo παραλιακό μέτωπο Λάρνακας στις Φοινικούδες.  Εκεί όπου στις 18:00 θα ολοκληρωθεί και η τριήμερη μάχη με το χρόνο.

Με την ευκαιρία που μου δίδεται, θέλω και εγώ με τη σειρά μου να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες, προς όλους τους Χορηγούς του αγώνα που χωρίς την πολύτιμη βοήθεια τους δεν θα ήταν εφικτά όλα όσα έχουμε προαναφέρει. Τους Χρυσούς Χορηγούς Το Υφυπουργείο Τουρισμού, την εταιρεία Ψάλτης Auto parts, αποκλειστικό αντιπρόσωπο των λιπαντικών ΕNEOS Motor Oil στην Κύπρο, την Cablenet που φέτος κάνει το ντεμπούτο της ως ο τηλεπικοινωνιακός παροχέας του αγώνα. Θερμές ευχαριστίες και στους Χορηγούς μας, τις εταιρείες Cavaway Ltd, Jeep, Sparco, Thomason, Sigan και GEPA. Μαζί μας και εταιρείες που υποστηρίζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τον εθνικό μας αγώνα όπως οι: ΚΛΙΚ FM,  NBF Graphic Solutions, Prodata, A2V, UMAMI, OM Destination Management, Salamis Shipping Services, Forviotissa, Astra Car Rental, Chateau Status και ο Αθλητικός Σύλλογος Άρης Σπηλιών/Κουρδάλων.

 Δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στην Αστυνομία για την πολύτιμη και διαχρονική της βοήθεια αλλά και στους Δήμους Λευκωσίας, Λάρνακας και Αγλαντζιάς για τη φιλοξενία. 

Τελειώνω με μία ιδιαίτερη αναφορά.  Θέλω να παρουσιάσω την ομάδα του Ράλλυ Κύπρος, της ομάδα μου.  Χωρίς αυτούς τίποτα από όλα τα πιο πάνω δεν θα ήταν εφικτό.  Ο κάθε ένας ξεχωριστά προσφέρει από το πόστο του τα μέγιστα.  Toυς βοηθούς μου Βασίλη, Αντρέα και Λένια, τους Ευαγορά και Νεοκλή στο service park, τον Τάσο Υπεύθυνο κριτών, το Κωνσταντίνο Υπεύθυνο Τεχνικού Ελέγχου, τον Πάμπο για την πολυαπαιτητική Υπερειδική Λευκωσίας, τον Δώρο για τις τελετές έναρξης και λήξης, τον Στέλιο που μας εξασφαλίζει τις καλύτερες επικοινωνίες, τον Πέτρο για το γραφείο τύπου  και τέλος τον Χριστόφορο και τον Γιώργο που στοχεύουν σε ένα απόλυτα ασφαλισμένο αγώνα.  Κύριοι το Ράλλυ Κύπρος διοργανώνεται αποκλειστικά από εθελοντές λάτρεις του αθλήματος που εργάζονται για πολλούς μήνες ούτως ώστε να διοργανωθεί σωστά αυτός ο απαιτητικός αγώνας. Σίγουρα και σε όλα εκείνα τα άτομα που την ερχόμενη βδομάδα θα επανδρώνουν τις ειδικές διαδρομές για τις ανάγκες του αγώνα.  Τους ευχαριστώ όλους!!  

Ραντεβού λοιπόν το ερχόμενο Σαββατοκυρίακο 27 -29 Σεπτεμβρίου για να απολαύσουμε πολύ θέαμα και συγκίνηση στα πλαίσια του Ράλλυ Κύπρος 2019. 

Σας ευχαριστώ

Νάγια Κοντοπούλου,

Αλυτάρχης Ράλι Κύπρος 2019