Πρόστιμο 1 δισεκαττομυρίου ευρώ στην VW από τις γερμανικές αρχές

Αποτελεί ένα από τα υψηλότερα πρόστιμα που επιβλήθηκαν εναντίον μιας εταιρείας, σύμφωνα με δηλώσεις των εισαγγελέων.

36
The logo of German automaker Volkswagen AG can be seen on an administrative building at the Volkswagen factory on the day of the company's annual press conference on April 28 in Wolfsburg, Germany

Στη Volkswagen επιβλήθηκε σήμερα πρόστιμο ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ (1,18 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για την εξαπάτηση των εκπομπών ντίζελ σε ένα από τα υψηλότερα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τις γερμανικές αρχές εναντίον μιας εταιρείας, σύμφωνα με δηλώσεις των εισαγγελέων.

Το γερμανικό πρόστιμο ακολουθεί μια συμφωνία των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Ιανουάριο του 2017, όταν η VW συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 4,3 δισ. Δολαρίων για την επίλυση ποινικών και αστικών κυρώσεων.

“Μετά από ενδελεχή εξέταση, η Volkswagen AG δέχθηκε το πρόστιμο και δεν θα ασκήσει έφεση εναντίον της. Η Volkswagen AG, παραδεχόμενη την ευθύνη της για την κρίση ντίζελ, θεωρεί ότι πρόκειται για ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος αυτού “, ανέφερε σε δήλωσή της. Ο εισαγγελέας στο Braunschweig της Γερμανίας διέταξε το πρόστιμο κατά της αυτοκινητοβιομηχανίας για «μη επιτρεπτές λειτουργίες λογισμικού» σε 10,7 εκατομμύρια αυτοκίνητα μεταξύ του 2007 και του 2015, δήλωσε η Volkswagen.

Ως αποτέλεσμα του επιβληθέντος προστίμου, θα περατωθούν οι κανονιστικές διαδικασίες παράβασης κατά της Volkswagen, τις οποίες δήλωσε ότι αναλαμβάνει ο κατασκευαστής αυτοκινήτων με έδρα το Βόλφσμπουργκ, και θα συμβάλει στη διευθέτηση περαιτέρω διοικητικών διαδικασιών κατά της VW στην Ευρώπη.