Πρόστιμο 8,5 εκατομμυρίων ευρώ στην BMW

40

Οι εισαγγελείς του Μονάχου επέβαλαν σήμερα πρόστιμο ύψους 8,5 εκατομυρίων ευρώ στην γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία της BMW καθώς είχε εγκαταστήσει λάθος λογισμικό διαχείρισης κινητήρα σε 7.965 αυτοκίνητα της, που είχε ως αποτέλεσμα αυτά να εκπέμπουν υψηλότερες εκπομπές ρύπων.

Το γραφείο του εισαγγελέα σύμφωνα με δημοσιεύματα του Reuters δήλωσε ότι η BMW ήταν ένοχη για παραβίαση της εποπτείας και δέχεται να πληρώσει το ύψος του προστίμου, ενώ σύμφωνα με την εισαγγελία του Μονάχου, η Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία δεν βρέθηκε να είχε παραπλανήσει ή είχε αλλοιώσει τα στοιχεία για τις εκπομπές καυσαερίων των οχημάτων της.

Το λογισμικό διαχείρισης κινητήρα οδήγησε σε διαφορετικές μετρήσεις των επιπέδων ρύπανσης από οξείδιο του αζώτου (NOx) μεταξύ των εργοστασιακών δοκιμών και των μετρήσεων σε πραγματικές συνθήκες (RDE).

Το μόνο πρόβλημα που προέκυψε με την BMW είναι πως χρησιμοποίησε κατά λάθος μια λανθασμένη έκδοση λογισμικού σε 7.695 πετρελαιοκίνητες Σειράς 5 και Σειράς 7 που κατασκευάστηκαν μεταξύ 2012 και 2017 που ήταν εφοδιασμένα με τον εξακύλινδο 3,0 λίτρο κινητήρα tri-turbo diesel. Η BMW έχει ανακαλέσει και διορθώσει το ζήτημα, τοποθετώντας σε αυτά το σωστό λογισμικό. 

Το λάθος λογισμικό προοριζόταν για άλλα μοντέλα με τον ίδιο κινητήρα, γι ‘αυτό και ο καθαρισμός των καυσαερίων ήταν συντονισμένος για διαφορετική διαμόρφωση κινητήρα. Επί σχεδόν 6 μήνες οι ερευνητές της εισαγγελίας του Μονάχου είχαν κάνει «φύλο και φτερό» τα αρχεία της εταιρείας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η εταιρεία είχε αλλοιώσει τις μετρήσεις εκπομπών ντίζελ και είχε παραπλανήσει σκοπίμως τους καταναλωτές. 

ΠΗΓΗ: Reuters