Πρώτο θύμα των αγώνων αυτοκινήτου στην Κύπρο ο Μιχάλης Καρμιώτης

968

Του Χρυσόστομου Κυλίλη

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις λέει μια κινέζικη παροιμία. Βλέποντας αυτή την φωτογραφία την οποία δημοσίευτηκε χθές στο facebook, ξύπνησαν για μένα μνήμες καθώς ήταν από τα πρώτα χρόνια πριν από την Τουρκική Εισβολή του 1974 που παρακολουθούσα αγώνες αυτοκινήτου.

Δυστυχώς σε ένα από αυτούς την ανάβαση Καντάρας στην περιοχή του Δαυλού είχαμε το θλιβερό ατύχημα στο οποίο έχασε την ζωή του ο Μιχάλης Καρμιωτης με ένα BMW 2002 Alpina τον Μάιον του 1974.

Αν και έχουν περάσει 45 ολοκληρα χρόνια δυστυχώς ο Μιχάλης Καρμιώτης καταγράφηκε ως το πρώτο θύμα στις σελίδες του μηχανοκίνητου αθλητισμού στην Κύπρο.

Δεν είχα πρόθεση να ασχοληθώ με αυτό το θέμα αλλά καθώς η ιστορία δεν μπορεί να παραβλέπεται αποφάσισα να γράψω αυτά τα λίγα για να μαθαίνουν οι νέοι αλλά και να θυμούνται οι παλαιοί.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Μιχάλης Καρμιώτης από την Λεμεσό ήταν ένας από τους καλαθοσφαιριστές του Απόλλωνα Λεμεσού αλλά είχε και μεγάλη αγάπη για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Αυτό που τον συνάρπαζε ήταν η ανδρεναλίνη και συχνά τον βλέπαμε να λαμβάνει μέρος σε αγώνες ταχύτητας.

Εκείνη την φλιβερή μαύρη μέρα του Μαϊου στην περιοχή του Δαυλού και πιο συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε η Ανάβαση Γερανίου – Καντάρας που έχει μείνει χαραγμένη στην μνήμη αρκετών φίλων και αθλητών του μηχανοκίνητου αθλητισμού στο τόπο μας.

Ανάμεσα στις συμμετοχές του ματοβαμένου εκείνου αγώνα ήταν και αυτή των Μιχάλη Καρμιώτη και Μάκη Κουβά με ένα BMW 2002 Alpina που ανήκε στον Μάκη Κουβά. Δυστυχώς όμως το αυτοκίνητο παρουσίασε κάποια προβλήματα και ο Κουβάς επέλεξε να μηνα λάβει μέρος. Όμως ο Μιχάλης Καρμιώτης αψηφώντας τον κίνδυνο και με την παρορμητικότητα που τον κατείχε ήθελε να τρέξει και ξεκίνησε την μοιραία του κούρσα.

Ξεκινούσε τελευταίος σαν αστραπή ακολουθούμενος από αστυνομία σε κάποιο σημείο της διαδρομής απώλεσε τον έλεγχο του οχήματος και έπεσε σε γκρεμό περίπου ένα μίλι από την Καντάρα προς το Γεράνι.

Ο θάνατος του ακαριαίος εκσφενδονίστηκε από το αυτοκίνητο κτύπησε στα βράχια σε ύψος 300 μέτρων και καταγράφηκε δυστυχώς ως το πρώτο θύμα σε αγώνες στον τόπο μας. Άθελα του όμως έθεσε το λιθαράκι στο να ληφθούν μέτρα και να γίνουν τόσο τα αυτοκίνητα αλλά και οι διοργανώσεις αγώνων πιο ασφαλισμένη