Σε αγώνες στην ιταλία και Εσθονία θα τρέξει η Hyundai Motorsport

27

Σε δοκιμές στην Φινλανδία τούμπαρε ο Thierry Neuville

Η Hyundai Motorsport ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει συνολικά σε 3 ράλι εντός του καλοκαιριού, με τους Thierry Neuville, Ott Tanak και Dani Sordo να επανέρχονται στην αγωνιστική δράση, οδηγώντας Hyundai i20 Coupe WRC.

Νωρίτερα αυτό το μήνα ο Thierry Neuville σε πολυήμερο τεστ που διοργάνωσε η ομάδα στην Φινλανδία ο βέλγος οδηγός είχε ένα σοβαρό ατύχημα που διέκοψε άρον άρον το πρόγραμμα δοκιμών και η ομάδα επέστρεψε στη βάση της στην Γερμανία.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Λόγω της πανδημίας με τον κορωνοϊο από τον Μάρτιο έχουν «παγώσει» όλες οι δραστηριότητες του μηχανοκίνητου αθλητισμού σε όλα τα επίπεδα.

2020 FIA World Rally Championship Round 03 Rally Mexico 12-15 March 2020 Action, Day 2, Ott Tanak, Martin Jarveoja, Hyundai i20 Coupe WRC Photographer: Fabien Dufour Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου FIA στις αρχές Απριλίου με ανακοίνωση της απαγόρευσε σε όλες τις ομάδες κατασκευαστών του WRC τη πραγματοποίηση δοκιμών ώστε να τις αποτρέψει να αποκτήσουν πλεονέκτημα κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων με τον Covid-19. Αυτός ο περιορισμός κρατούσε εώς τις 30 Μαϊου και με τον τερματισμό του μια μετά τις άλλες οι ομάδες καταστρώνουν τα πλάνα τους στο να επανέλθουν στην αγωνιστική δράση μέσων τουλάχιστον των δοκιμών λαμβάνοντας όμως όλα τα πρωτόκολλα αποστασιοποίησης.

Η Hyundai Motorsport εκμεταλεύτηκε αυτό και διοργάνωσε ένα πολυήμερο τεστ στην Φινλανδία με τον Thierry Neuville να βρίσκεται πίσω από το τιμόνι του i20 WRC για να κάνει ζέσταμα πριν από την επανέναρξη της χρονιάς που ακόμη δεν έχει καθοριστεί πότε θα είναι.

Δυστυχώς όμως από την πρώτη μέρα των δοκιμών ο βέλγος  οδηγός μετά που είχε αναπτύξει ιδιαίτερα υψηλή ταχύτητα είχε μια έξοδο με αποτέλεσμα να τουμπάρει αρκετές φορές πριν προσγειωθεί στην αριστερή πλευρά του δρόμου.

Τόσο ο Neuville όσο και ο Nicolas Gilsoul  βγήκαν άθικτοι από το αυτοκίνητο αλλά η ζημιά του τελευταίου ήταν εκτεταμένη και ανάγκασε την ομάδα να ακυρώσει τις δοκιμές από την πρώτη κιόλας μέρα να τα φορτώσει και να επιστρέψει στη βάση της στο Alzenau της Γερμανίας.

Εκπρόσωπος της ομάδας επιβεβαίωσε ότι διέκοψαν τις δοκιμές απότομα μετά το συμβάν και ακόμη δεν έχουν προγραμματίσει πότε θα είναι η επόμενη δοκιμή.

Στο μεταξύ η ανθρωπότητα αναζητεί τα βήματα της ώστε να επάνέλθει στην καθημερινότητα και ενώ η Formula 1 ετοιμάζεται για την εκκίνηση της φετινής χρονιάς τον Ιούλιο με δυό συνεχόμενους αγώνες με διαφορά μια βδομάδα στην Αυστρία, στο WRC παραμένει θολό το τοπίο.

Οι αγώνες του WRC  ακυρώνονται ο ένας μετά τον άλλο πρώτα ήταν το Ράλι Φινλανδίας που δήλωσε αδυναμία διοργάνωσης ακολούθησε η Νέα Ζηλανδία ενώ η πιο πρόσφατη ακύρωση είναι αυτή της Ουαλίας.

Αυτό πονοκεφαλιάζει τόσο τους διοργανωτές αλλά και τις ομάδες των κατασκευαστών με την Hyundai Motorsport να ανακοινώνει τα επόμενα τις βήματα και την επιστροφή στην αγωνιστική δράση μέσων εκτενούς συμμετοχής σε αγώνες στην Ιταλία και την Εσθονία.

2020 FIA World Rally Championship Round 01, Rallye Monte-Carlo 23-26 Janvier 2020 Thierry Neuville Photographer: Austral Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Μποροί οι αγώνες αυτοί να είναι μικρότερου βεληνεκούς αλλά θα είναι μια πρόβα και ένα καλό ξεμούδιασμα για τα πληρώματα που θα λάβουν μέρος.

Στους αγώνες της Ιταλίας θα τρέξει στο Rally di Roma Capitale 24-26 Ιουνίου και στο Alba Rally 31 Ιουλίου με 2 Αυγούστου.

Ως γνωστό το Rally di Roma Capitale 24-26 Ιουνίου θα αποτελεί και τον εναρκτήριο αγώνα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλι (ERC FIA) αλλά θα προσμετρά και στο Ιταλικό πρωτάθλημα ράλι.

Αν το επιτρέψουν οι συνθήκες με την πανδημία του Κορωνοϊου θα είναι παρών στον αγώνα η Hyundai στον ασφάλτινο αγώνα της Ρώμης με τo i20 coupe WRC με τον Dani Sordo. Παράλληλα, ντεμπούτο με αυτοκίνητο τέτοιων προδιαγραφών θα κάνει και ο Pierre Louis Loubet, μέλος του προγράμματος Hyundai Custom Racing Junior. Από εκεί και έπειτα, στην πρεμιέρα του ERC θα λάβουν μέρος οι Craig Breen και Callum Devine, επίσης Customer Racing Junior Driver, με Hyundai i20 R5.

Hyundai i20 R5 – development test November 2019 Photographer: Austral Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Στόχος των ιθυνόντων της Hyundai μέσω της συμμετοχής σε αυτούς τους αγώνες, είναι αφενός η εξέλιξη των Hyundai i20 Coupe WRC, Hyundai i20 R5 και αφετέρου, οι οδηγοί της να παραμείνουν σε φόρμα ενόψει της συνέχειας, αν και όποτε αυτή υπάρξει.

Η συνέχεια θα δοθεί μία εβδομάδα αργότερα, με το επίσης ασφάλτινο Ράλλυ Alba, όπου θα λάβουν μέρος δύο εργοστασιακά i20 Coupe WRC, με τους οδηγούς να μην έχουν γίνει ακόμη γνωστοί, ενώ στον αγώνα θα αγωνιστεί και ο Loubet. Ακόμη, με Hyundai i20 R5 θα συμμετάσχουν οι Craig Breen και Jari Huttunen.

Η τριπλέτα αγώνων θα ολοκληρωθεί με το χωμάτινο DirtFish Rally που διοργανώνεται στην Εσθονία 7-9 Αυγούστου. Πέραν του Ott Tanak, στα πηδάλια του Hyundai i20 Coupe WRC θα βρεθεί και ο Thierry Neuville, ενώ ο Huttunen θα λάβει μέρος ξανά, με αυτοκίνητο προδιαγραφών R5.

2020 FIA World Rally Championship Round 01, Rallye Monte-Carlo 23-26 Janvier 2020 Thierry Neuville Photographer: Austral Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

“Η πανδημία παραμένει σε κρίσιμο στάδιο σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, οπότε σίγουρα δεν κινούμαστε στα τυφλά”, δήλωσε ο επικεφαλής της Hyundai Motorsport, Andrea Adamo. “Παρόλα αυτά, η κατάσταση στην Ευρώπη μας έχει επιτρέψει να συνεχίσουμε ορισμένες από τις λειτουργίες μας στη Hyundai Motorsport, με ασφαλή μέτρα και κοινωνική αποστασιοποίηση. Αντιδρούμε όσο καλύτερα μπορούμε σε ένα διαρκώς εναλλασσόμενο πρόγραμμα. Οι πρόσφατες ακυρώσεις των αγώνων του WRC σε Φινλανδία και Νέα Ζηλανδία σημαίνουν πως η περίοδος χωρίς αγώνες επεκτείνεται, οπότε κοιτάξαμε πώς μπορούμε να μείνουμε ενεργοί. Θέλουμε να δώσουμε στους οδηγούς και συνοδηγούς μας την ευκαιρία να αγωνιστούν και το χαμόγελο να επιστρέψει στα πρόσωπα των θεατών”.