Σε δράση περνά το πρωτάθλημα αντοχής

Διπλός αγώνας στο Silverstone για το WEC και το ELMS όπου θα λάβουν μέρος συνολικά 50 πληρώματα

10

Οι φίλοι του μηχανοκίνητου αθλητισμού που έχουν βάλει στον πρόγραμμα τους αυτό το Σαββατοκύριακο να το περάσουν στην πίστα του Silverstone θα έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να δουν την πρεμιέρα της νέα σεζόν του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αντοχής της FIA (WEC) 2019-2020 αλλά και τον 4ο γύρο της χρονιάς της Ευρωπαϊκής Σειράς  Le Mans (ELMS) 2019.

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα αντοχής της FIA και η ευρωπαϊκή σειρά Le Mans μοιράζονται τον αγώνα στο Silverstone από το 2013 αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που ο αγώνας WEC έχει διάρκεια 4 ωρών, αφού ήταν έξι ώρες νωρίτερα.

Ανάμεσα στα δυό πρωταθλήματα υπάρχουν κάποιες σημαντικές διαφορές τις οποίες σας αναφέρουμε. Το WEC διαθέτει τέσσερις κατηγορίες, δύο πρωτότυπα (LMP1 και LMP2) και δύο GTE (LMGTE Pro και LMGTE Am). Το ELMS έχει τρεις κατηγορίες, δύο πρωτότυπα (LMP2 και LMP3) και ένα GTE (LMGTE).  

Το πρωτάθλημα αντοχής της νέας σεζόν περιλαμβάνει 8 συνολικά αγώνες και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2020 με τον θρυλικό αγώνα 24ώρες του Le Mans. Η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος ανακοίνωσε ότι ο τελικός αγώνας στο Le Mans θα προοσφέρει στους συμμετέχοντες στο πρωτάθλημα διπλούς βαθμούς όπως ήταν και τα προηγούμενα χρόνιά.

Στην σεζόν 2018-2019 οι βαθμοί για τους συμμετέχοντες είχαν μειωθεί στο 1,5Χ της συνηθησμένης  κλίμακας  εξαιτίας του ότι ο θρυλικός αγώνας 24ώρες του Le Mans περιλαμβανόταν δυό φορές στο αγωνιστικό πρόγραμμα.

Ώστοσο με το WEC να επιστρέφει σε κανονικό αγωνιστικό πρόγραμμα και το Le Mans να πραγματοποιείται μόνο μια φορά για την σεζον 2019 – 2020 ο αγώνας επιστρέφει στους διπλούς βαθμούς και έτσι η νίκη μετρά 50 βαθμούς και αναλόγος και οι υπόλοιπες θέσεις. Να τονίσουμε ότι και ο αγώνας 1000 μίλια του  Sebring  αναβαθμίστηκε και από συντελεστή βαθμολογίας 1,25Χ θα είναι 1,50Χ.

Στην περσινή χρονιά όπως προαναφέραμε ο αγώνας του  Le Mans πραγματοποιήθηκε δυό φορές. Φέτος όμως είναι η σειρά του αγώνα στο  Silverstone να μετρά ταυτόχρονα σε δυό πρωταθλήματα και θα γίνουν δυό αγώνες το ίδιο Σαββατοκύριακο. Η μια θα προσμετρά για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής της FIA (WEC) και ένας για την Ευρωπαϊκή Σειρά  Le Mans (ELMS).

Τόσο το WEC όσο και το ELMS διαθέτουν οδηγούς και ομάδες υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένων των 24 Ώρα Le Mans Champions, Παγκόσμιους Πρωταθλητές και παλαιούς και πρώην οδηγούς της F1.  Στο WEC θα τρέξουν συνολικά 31 πληρώματα και στο ELMS 39 πληρώματα

Στο WEC διαθέτει ομάδες κατασκευαστών (Toyota, Porsche, Ferrari και Aston Martin) με όλα τα επαγγελματικά μοντέλα του pro driver. Στα μοντέλα LMP2 και LMGTE Am οι οδηγοί γραμμής είναι συνδυασμός επαγγελματιών και μη επαγγελματιών οδηγών.  

Οι ομάδες ELMS περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό επαγγελματιών και μη επαγγελματιών οδηγών σε όλες τις κατηγορίες.

Ετσι δεκαπέντε οδηγοί θα έχουν διπλό καθήκον στο WEC και ELMS. Αυτοί θα είναι πολύ απασχολημένοι καθώς θα τρέξουν δυό φορές τις 4 ώρες του Silverstone που και αυτή είναι μια αλλαγή καθώς ο αγώνας από 6ώρος που ήταν μειώθηκε σε 4ώρες.

Το Σαββάτο 31 Αυγούστου θα τρεξουν για το πρωτάθλημα ELMS και αυτό προσθέτει επιπλέων πονοκέφαλο στις ομάδες που θα πρέπει να χειριστούν το χρονοδιάγραμμα για την ώρα που πρέπει να οδηγήσει ένας πιλότος για να μην ξεπεράσουν την ώρα, όταν θα βγαίνουν από το ένα πιλοτήριο στο άλλον.

Το μεγαλύτερο πονοκέφαλο θα τον έχει η Cool Racing, στην οποία περιλαμβάνονται και οι περισσότεροι οδηγοί Nico Lapierre, Antonin Borga και Alexandre Coigny που θα πρέπει να πιέσουν στα όρια καθώς ανταγωνίζονται και στους δύο αγώνες, ενώ η ελβετική ομάδα κάνει και το ντεμπούτο της στο WEC. 

Ο πιλότος του ELMS LMP2 του περασμένου έτους, Will Stevens, θα κάνει το ντεμπούτο του με την  Jackie Chan DC Racing στο τιμόνι του αριθ. 37 Oreca 07 Gibson για το WEC και θα συναγωνιστεί στο ELMS στο No 23 Panis-Barthez Competition Oreca 07. 

Το δίδυμο της ELMS, ο Phil Hanson και ο Filipe Albuquerque θα αγωνιστούν για τα United Autosports και στα δύο πρωταθλήματα. Η αγγλοαμερικανική ομάδα θα προσπαθήσει να κάνει μια καλή εντύπωση στο ντεμπούτο της στο WEC.

Άλλοι οδηγοί LMP σε δράση και στους αγώνες ELMS και WEC  είναι ο Job Van Uitert (Racing Team Nederland / G-Drive Racing), ο Pierre Ragues (Signatech Alpine Elf / Duqueine Engineering)  και ο Anders Fjordbach (High Class Racing). Ο βρετανός Ben Hanley θα είναι στο τιμόνι της αριθ. 5 LNT Ginetta G60-LT-P1 στο WEC και θα οδηγήσει το DragonSpeed ​​στο ELMS.

Ο Alessandro Pier Guidi είναι ο μοναδικός οδηγός του ELMS στη κατηγορία LMGTE Pro της WEC στις 4 Hours του Silverstone. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής GTE 2017 της FIA θα αγωνιστεί στο Νο 51 Corse Ferrari 488 GTE Evo μαζί με τον βρετανό James Calado. 

Πέντε οδηγοί της LMGTE Am θα τραβήξουν διπλά σημεία με τους Matteo Cairoli (Team Project 1 / Dempsey Proton Racing), τον Christian Ried και τον Riccardo Pera (All Dempsey Proton Racing), τον Nicklas Nielsen (AF Corse / Luzich Racing) και τον Thomas Preining (Dempsey Proton Racing ). 

Δίνοντας πραγματική σημασία στη λέξη “Endurance”, αυτοί οι σκληρά εργαζόμενοι 15 οδηγοί θα δικαιούνται να νοιώθουν ότι τα πόδια τους έβγαλαν λάδι την Κυριακή το βράδυ!