Σε δύο νέα τεχνολογικά προγράμματα μετέχει η FCA

17

Το Ίδρυμα FCA, είναι το φιλανθρωπικό σκέλος της αυτοκινητοβιομηχανίας FCA, υποστηρίζει φιλανθρωπικές οργανώσεις και πρωτοβουλίες που βοηθούν στην ενδυνάμωση των ανθρώπων, στην οικοδόμηση ισχυρών και ανθεκτικών κοινοτήτων και στη δημιουργία ουσιαστικών και μετρήσιμων κοινωνικών επιπτώσεων, ιδίως στον τομέα της εκπαίδευσης.

Μέσα σε αυτούς τους στόχους το ίδρυμα επιβεβαιώνοντας τη συνεπή εστίαση του στην έρευνα και εξέλιξη,θα συμμετάσχει σε δύο νέα πρωτοποριακά προγράμματα. Το πρώτο εστιάζει στην εκπαίδευση της νέας γενιάς μηχανολόγων αυτοκινήτου, ενώ το δεύτερο, σε συνεργασία με το διάσημο ερευνητικό κέντρο CERN, σκοπεύει να κάνει προσβάσιμη τη γνώση και την υψηλή τεχνολογία στο ευρύ κοινό.

Στηρίζοντας αυτά τα πρωτοποριακά προγράμματα, η FCA ενισχύει την παρουσία της στο τεχνολογικό πεδίο βρισκόμενη στο κέντρο των εξελίξεων που αφορούν στην αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά και τους ευρύτερους τομείς της έρευνας και εξέλιξης.

Η νέα γενιά μηχανολόγων

Σε συνεργασία με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα University of Modena – Reggio Emilia και University of Trendo, η FCA υποστηρίζει ένα νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, σκοπός του οποίου είναι να προετοιμάσει τη νέα γενιά μηχανολόγων αυτοκινήτου, οι οποίοι θα εργαστούν σε ένα περιβάλλον όπου η συνδεσιμότητα και η αυτόνομη οδήγηση θα αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά των οχημάτων. Το ερευνητικό κέντρο της FCA (CRF), χάρη στις προηγμένες εγκαταστάσεις του και την υψηλή τεχνογνωσία του προσωπικού, θα παρέχει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε οι νέοι μηχανολόγοι να εξελίξουν τις γνώσεις τους.

Επαφή με τη τεχνολογική γνώση

Η FCA υποστηρίζει επίσης το πρόγραμμα Science Gateway του ερευνητικού κέντρου CERN, σκοπός του οποίου είναι να δημιουργήσει μια νέα εγκατάσταση, η οποία θα φέρει το ευρύ κοινό σε επαφή με την τεχνολογική γνώση. Η νέα εγκατάσταση έχει σχεδιαστεί από το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop, με βασικό χρηματοδότη να αποτελεί το FCA Foundation.

Η πρόθεση του CERN να δώσει τη δυνατότητα στο κοινό να έρθει σε επαφή με την εκπαίδευση διάφορων τεχνολογικών πεδίων, είναι σε απόλυτη συμφωνία με τη φιλοσοφία της FCA που εξελίσσει προηγμένες λύσεις και τις κάνει διαθέσιμες στο ευρύ κοινό. Το κτήριο θα περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό εργαστηρίων, αμφιθεάτρων καθώς και ειδικούς χώρων που θα πραγματοποιούνται θεματικές εκθέσεις. Τα στοιχεία που αφορούν στην κατασκευή της νέας κτηριακής εγκατάστασης είναι εντυπωσιακά με το ίχνος εδάφους της κατασκευής να είναι 7.000τ.μ., ενώ το κόστος για την αποπεράτωση του έργου θα φτάσει τα 79εκ. ελβετικά φράγκα (η συμβολή του FCA Foundation είναι 45εκ. ελβετικά φράγκα).

Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών του Science Gateway, το CERN σε συνεργασία με το FCA Foundation και το Fondazione Agnelli, θα αναπτύξουν ένα νέο πρόγραμμα για σχολεία, όπου οι μαθητές θα γνωρίζουν τον κόσμο της τεχνολογίας και της έρευνας. Αρχικά το πρόγραμμα θα λειτουργήσει σε πιλοτική βάση με 550.000 μαθητές από την Ιταλία, ενώ στη συνέχεια θα προσκληθούν μαθητές από όλες τις χώρες.

Ο Fabiola Gianotti, Γενικός Διευθυντής του CERN, δήλωσε:

«Το Science Gateway θα επιτρέψει στο CERN να επεκτείνει σημαντικά το κοινό του προσφέροντας γνώση, ιδιαίτερα στους νέους. Θα μπορέσουμε να μοιραστούμε με όλους το συναρπαστικό κόσμο της γνώσης για το πώς λειτουργεί η ύλη, το σύμπαν, οι προηγμένες τεχνολογίες, αλλά και το πώς αυτά τα στοιχεία επιδρούν στην καθημερινότητα μας. Είμαι βαθιά ευγνώμων για την υποστήριξη των χορηγών μας σε αυτό το εκπληκτικό πρόγραμμα».

Από τη μεριά του, ο John Elkann, Πρόεδρος της FCA και του FCA Foundation, είπε:

«Το νέο Science Gateway θα φιλοξενήσει περισσότερους από 300.000 επισκέπτες ανά έτος, μεταξύ των οποίων ερευνητές, μαθητές, αλλά και παιδιά που θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κόσμο και να βελτιώσουν τις ζωές τους, άσχετα με το τι επάγγελμα θα ακολουθήσουν στο μέλλον. Είμαστε πολύ ευτυχείς στην FCA που υποστηρίζουμε αυτό το πρόγραμμα και με αυτό τον τρόπο τιμούμε τη μνήμη του Sergio Marchionne. Το Sceince Gateway θα είναι μια ανοιχτή πλατφόρμα που θα μας διδάξει πως μπορούμε να συνεργαζόμαστε ακόμα και αν προερχόμαστε από πολύ διαφορετικές κουλτούρες, έτσι ώστε να δώσουμε μαζί απάντηση στα μεγάλα ερωτήματα του σήμερα και του αύριο».

Η κατασκευή της νέας κτηριακής εγκατάστασης αναμένεται να ξεκινήσει το 2020 και να ολοκληρωθεί το 2022.