Σε πρωτόγνωρες συνθήκες το Rally di Roma Capitale

59

Κοινοποιήθηκε το εκτενές Πρωτόκολλο Κοινωνικής Αποστασιοποίησης για τον εναρκτήριος αγώνας του ERC 2020 ενώ άνοιξαν και οι δηλώσεις συμμετοχών

Οι αγώνες αυτοκινήτου βρίσκονται σε τροχιά επαναφοράς και με βάση τον προγραμματισμό που υπάρχει αυτή τη στιγμή, το πρώτο διεθνές ράλι που θα διεξαχθεί είναι το Rally di Roma Capitale, με το οποίο θα ανοίξει, βάσει των δεδομένων αυτής της στιγμής, η αυλαία του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλι (ERC), στις 24-26 Ιουλίου.

Οι προετοιμασίες συνεχίζονται με την Οργανωτική Επιτροπή του αγώνα να έχει ήδη περάσει στο πιο ζεστό κομμάτι καθώς έχει ανοίξει το ενδιαφέρων δηλώσεων συμμετοχών.

Η δουλειά της Motorsport Italia δεν σταματά και τον τελευταίο καιρό ήταν ακόμη πιο έντονη ώστε να γίνει πραγματικότητα κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες που περνά ο πλανήτης με την πανδημία του Covid 19.

08 Vojtech STAJF (CZE), Veronika HAVELKOVA (CZE), Volkswagen Polo R5, ACCR CZECH RALLY TEAM II, Action during the 2019 European Rally Championship ERC Rally di Roma Capitale, from july 19 to 21, at Fiuggi, Italia – Photo Alexandre Guillaumot / DPPI

To Rally di Roma Capitale πέραν από εναρκτήριος αγώνας του ERC FIA 2020 θα αποτελεί και τον πρώτο αγώνα του Ιταλικού Πρωταθλήματος Ράλι 2020.

Ο όλος σχεδιασμός και η διαδρομή είναι σχεδόν ο ίδιος με πέρσι παρόλο που η Motorsport Italia δεν μπορεί να αποκλείσει αλλαγές που μπορεί να χρειαστούν από την απρόβλεπτη τρέχουσα κατάσταση με τον Covid-19 και όλα τα αθλητικά έγραφα ενδέχεται να αλλάξουν ανάλογα με τις επιλογές της FIA για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και της ACI Sport για το Ιταλικό Πρωτάθλημα Ράλι 2020.

Όπως προαναφέραμε το νερό μπήκε στο αυλάκι για τον αγώνα και οι όποιες αλλαγές τυχών προκύψουν θα κοινοποιούνται εγκαίρως.

Καθώς ο φετινός αγώνας θα γίνει σε πρωτόγνωρες για το άθλημα συνθήκες οι οργανωτική επιτροπή παρουσιάζει ένα εκτενές Πρωτόκολλο Κοινωνικής Αποστασιοποίησης.

06 Norbert HERCZIG (HUN), Ramon FERENCZ (HUN), Volkswagen Polo R5, MOL RACING TEAM, Action during the 2019 European Rally Championship ERC Rally di Roma Capitale, from july 19 to 21, at Fiuggi, Italia – Photo Gregory Lenormand / DPPI

Για να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός έλεγχος σχετικά με την προστασία από υγειονομικής πλευράς, οι διοργανωτές δημιούργησαν ειδική πλατφόρμα. Επιπλέον, στην ιστοσελίδα του αγώνα έχει αναρτηθεί ένα αναλυτικό Πρωτόκολλο Κοινωνικής Αποστασιοποίησης (Social Distancing Protocol)  με βάση το οποίο θα διεξαχθεί ο αγώνας. Δεν είναι απίθανο, ο τρόπος οργάνωσης του Rally di Roma Capitale, που έχει ως επίκεντρο την Ρώμη, να αποτελέσει “οδηγό” και για άλλους αγώνες ράλι, οπότε οι προετοιμασίες παρουσιάζουν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Στο Πρωτόκολλο υπάρχουν αναλυτικά, όσα χρειάζεται να γνωρίζει όποιος βρεθεί στον αγώνα. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται 3 είδη από μάσκες, τα οποία όποιος επιθυμεί, θα μπορεί να παραγγείλει σε ειδικό mail του αγώνα, 15 ημέρες πριν τη διεξαγωγή του. Επιπλέον, ειδικές οδηγίες έχουν δοθεί αναφορικά με τα καταλύματα διαμονής, για τα οποία όσοι βρεθούν στον αγώνα, θα πρέπει να συμπληρώσουν ειδική φόρμα, όπου θα φαίνεται ακόμη και ο συντονιστής της εκάστοτε ομάδας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ειδική εφαρμογή, που ονομάζεται “2020 App” και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί υποχρεωτικά, από όλους. Κάθε εμπλεκόμενος με τον αγώνα, είτε πρόκειται για αγωνιζόμενο είτε για θεατή, θα ακολουθεί συγκεκριμένα βήματα εντός της πλατφόρμας, ώστε να αποκτήσει δικαίωμα πρόσβασης στα αντίστοιχα σημεία. Με αυτόν τον τρόπο και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Πρωτόκολλο, η πλατφόρμα θα “προσφέρει την ευκαιρία να γνωρίζουμε κάθε είσοδο και έξοδο, ώστε να μην προκύπτει πολυκοσμία”.  

Από εκεί και έπειτα, υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες για κάθε επιμέρους ζήτημα, από διαδικασίες εγγραφής στην πλατφόρμα μέχρι τα σημεία που επιτρέπεται να βρίσκεται ο καθένας, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει (συμμετέχων, δημοσιογράφος, θεατής κλπ.). Ειδικά οι θεατές, θα πρέπει να δηλώσουν την ειδική διαδρομή και το σημείο που θα βρεθούν, ώστε να υπάρχει έλεγχος του αριθμού των ανθρώπων που θα συγκεντρωθούν εκεί, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός. 

11 Giandomenico BASSO (ITA), Lorenzo GRANAI (ITA), Skoda Fabia R5, LORAN SRL, Action during the 2019 European Rally Championship ERC Rally di Roma Capitale, from july 19 to 21, at Fiuggi, Italia – Photo Gregory Lenormand / DPPI

Ακόμη, ένας COVID Manager θα ελέγχει πως όσοι έχουν αποκτήσει δικαίωμα πρόσβασης στον αγώνα, δεν υπόκειται σε περιορισμούς καραντίνας. Τις ημέρες του αγώνα, στα σημεία συγκέντρωσης θεατών, όπου η μάσκα θα είναι υποχρεωτική, θα υπάρχουν εντεταλμένοι της οργάνωσης, οι οποίοι πέραν της εγκυρότητας της διαπίστευσης, θα ελέγχουν επί τόπου και τη θερμοκρασία του κάθε θεατή, προτού εκείνος λάβει άδεια να “προχωρήσει” εντός της ειδικής διαδρομής. Μέσω του App 2020, θα καταγράφονται οι ώρες άφιξης και αποχώρησης των θεατών, ώστε να υπάρχει ανά πάσα στιγμή, πλήρης έλεγχος του αριθμού των ανθρώπων που βρίσκονται στο κάθε σημείο.

Κλείνοντας, αξίζει να σημειώσουμε πως για 15 ημέρες μετά τον αγώνα, άπαντες θα λαμβάνουν μηνύματα αναφορικά με την κατάσταση της υγείας τους. Εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα COVID, μετά από 15 ημέρες τα προσωπικά δεδομένα των θεατών θα διαγράφονται. Εάν υπάρξουν συμπτώματα, ο θεατής θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον εντεταλμένο COVID Manager, ώστε να ενημερωθεί για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, για να μην προκύψει διασπορά του ιού.

Περισσότερες πληροφορίες καθώς και νεότερα για τη διαδικασία, θα υπάρχουν στην επίσημη ιστοσελίδα του αγώνα.

Στα συνημμένα αρχεία, μπορείτε να βρείτε το πλήρες Υγειονομικό Πρωτόκολλο του Rally di Roma Capitale