Στα 70 θα ανέλθουν τα νέα ηλεκτρικά μοντέλα της VW στην επόμενη δεκαετία

27

Μεγαλεπίβολα είναι τα σχέδια του ομίλου Volkswagen για τα επόμενα δέκα χρόνια όπου σκοπεύει να παρουσιάσει 70 σχεδόν νέα ηλεκτρικά  μοντέλα εώς το 2028 αντί τα 50 που είχε ανακοινώσει προηγουμένος.

Όλα αυτά ανακοινώθηκαν στην καθιερωμένη ετήσια συνδιάσκεψη του Ομίλου Volkswagen όπου πέραν από τα οικονομικά αποτελέσματα του 2018 που θα δώσουμε εκτενέστερα σε άλλο μας θέμα ανακοίνωσε τα πλάνα στον τομέα της ηλεκτροκίνησης για την προσεχή δεκαετία.

Ανακοινώθηκε επίσης και το τι νέο θα δούμε από πλευράς μοντέλων μέσα στο 2019. Πιο συγκεκριμένα οι ιθύνοντες του Ομίλου αποκάλυψαν ότι μέσα στο έτος που διανύουμε θα δούμε έξι νέα μοντέλα να ξεπηδούν από τις τάξεις του ομίλου.

Η αρχή θα γίνει με την Cayenne Coupe και την έκδοση Sportback Audi Q3.Το «παρών» θα δώσει και ένα SUV μοντέλο της κατηγορίας Β, που κατά πάσα πιθανότητα να φέρει τα σήματα της Skoda.

Από εκεί και πέρα, ανακοινώθηκε πως μέσα στο τρέχον έτους θα παρουσιαστεί ο αντικαταστάτης της Bentley Flying Spur, καθώς και τα Bora και Lavida, που ήδη πωλούνται στην αγορά της Κίνας, σε ηλεκτροκίνητες εκδόσεις, οι οποίες θα προσφέρονται αποκλειστικά στην αχανή χώρα της Ασίας.

O Όμιλος VW προέβλεψε ότι μέχρι το 2040 το 70% των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη θα απαρτίζεται από ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα τροφοδοτούνται από μπαταρίες. Το μερίδιο των plug-in υβριδικών οχημάτων θα ανέρχεται, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, από 10% έως και 20%.

Στην Κίνα των ποσοστό των BEV το 2040 υπολογίζεται πως θα ανέρχεται στο 85%, ενώ στις ΗΠΑ κοντά στο 60%

Ο Όμιλος Volkswagen προχωρά με τη θεμελιώδη αλλαγή του συστήματος στην ατομική κινητικότητα και τη συστηματική ευθυγράμμιση με τους ηλεκτρικούς κινητήρες καθώς έχει υπογράψει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα απαλλαγής από τον άνθρακα και στοχεύει στην πλήρη απαλλαγή από αυτόν θέτοντας ως στόχο το μηδενικό εώς το 2050.

Ως αποτέλεσμα, ο προβλεπόμενος αριθμός των οχημάτων που θα κατασκευαστούν στις ηλεκτρικές πλατφόρμες του Ομίλου την επόμενη δεκαετία θα αυξησουν την παραγωγή από 15 εκατομμύρια σε 22 εκατομμύρια οχήματα. Η επέκταση της ηλεκτρονικής κινητικότητας είναι ένα σημαντικό οικοδόμημα στο δρόμο για την εξεύρεση ενός δευτερεύοντος ισοζυγίου CO2.

Η Volkswagen είναι συνεπώς πλήρως αφοσιωμένη στους κλιματικούς στόχους του Παρισιού και προχωρεί σε αυτό το ολοκληρωμένο πρόγραμμα αφαίρεσης του άνθρακα σε όλους τους τομείς από τον στόλο οχημάτων μέχρι την παραγωγή ακόμη και σε διοικητικό επίπεδο.

Ο κ. Herbert Diess, Διευθύνων Σύμβουλος της Volkswagen AG, δήλωσε: «Η Volkswagen αναλαμβάνει την ευθύνη όσον αφορά τις βασικές τάσεις του μέλλοντος, ιδιαίτερα σε σχέση με την προστασία του κλίματος. Οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού είναι ο στόχος μας. Θα ακολουθήσουμε συστηματικά την παραγωγή και τα άλλα στάδια της αλυσίδας αξίας στην ουδετερότητα του CO2 κατά τα προσεχή έτη. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα συμβάλουμε στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Η Volkswagen επιδιώκει να παρέχει ατομική κινητικότητα εκατομμυρίων ανθρώπων για τα επόμενα χρόνια – ατομική κινητικότητα που είναι ασφαλέστερη, καθαρότερη και πλήρως συνδεδεμένη. Για να επωμιστούμε τις επενδύσεις που απαιτούνται για την ηλεκτρική επίθεση, πρέπει να κάνουμε περαιτέρω βελτιώσεις στην αποδοτικότητα και τις επιδόσεις σε όλους τους τομείς.”

Ο Όμιλος Volkswagen έχει θέσει ορόσημα σε όλους τους τομείς που πρέπει να επιτευχθούν τα επόμενα χρόνια στο δρόμο για την ολοκλήρωση της απαλλαγής από τον άνθρακα έως το 2050. Τα μέτρα ακολουθούν τρεις αρχές: πρώτον, αποτελεσματική και βιώσιμη μείωση του CO2 . Δεύτερον, μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τροφοδοσία. Τρίτον, αντισταθμίσεις στις υπόλοιπες εκπομπές που δεν μπορούν να αποφευχθούν. Προκειμένου να βελτιωθεί το ισοζύγιο CO2 των οχημάτων καθ ‘όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, για παράδειγμα, η Volkswagen έχει ήδη ξεκινήσει στην αλυσίδα εφοδιασμού. Προς το παρόν καταρτίζεται λεπτομερής χάρτη πορείας. Υπάρχει ιδιαίτερα σημαντικό δυναμικό όσον αφορά τις προμήθειες χάλυβα και αλουμινίου.

Ο στόχος του 2025 είναι η μείωση του αποτυπώματος CO2 του στόλου των οχημάτων κατά 30% σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής σε σύγκριση με το 2015. Η Volkswagen επομένως ηλεκτρικοποιεί το χαρτοφυλάκιο των οχημάτων, ενώ οι επενδύσεις μόνο στον τομέα αυτό ανέρχονται σε περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2023, των ηλεκτρικών οχημάτων του στόλου του Ομίλου θα αυξηθεί στο 40% τουλάχιστον μέχρι το 2030. Το πρώτο από τα ηλεκτρικά οχήματα νέας γενιάς θα κυκλοφορήσει φέτος: το AUDI e-tron1 θα ακολουθήσει το Porsche Taycan2. Οι κρατήσεις για κάθε ένα από αυτά τα μοντέλα έχουν ήδη ανέλθει συνολικά τις 20.000 μονάδες και ηλεκτρικά οχήματα θα εισαχθούν στο mainstream με το ρόμβο του αναγνωριστικού Volkswagen.

Άλλα μοντέλα σε αυτό το πρώτο κύμα θα είναι το ID. Το CROZZ 2 , το SEAT el-born 2 , το ŠKODA Vision E 2, το BUZZ 2 , και το VIZZION 2 .

Για να υποστηρίξουν την ηλεκτρική επίθεση, οι LG Chem, SKI, CATL και Samsung επιλέχθηκαν ως στρατηγικοί προμηθευτές κυψελωτών μπαταριών. Λόγω της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης, η Volkswagen εξετάζει επίσης προσεκτικά την πιθανή συμμετοχή σε εγκαταστάσεις παραγωγής κυψελών μπαταριών στην Ευρώπη.

Εξετάζοντας περαιτέρω το μέλλον, οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης έχουν επίσης μεγάλες δυνατότητες. Ο στόχος είναι να επιτραπεί σε ένα βιομηχανικό επίπεδο παραγωγής με αυτή την τεχνολογία μαζί με τον συνεργάτη QuantumScape.

Ταυτόχρονα, οι εκπομπές CO 2 σε όλες τις μονάδες θα μειωθούν κατά 50% μέχρι το 2025 σε σύγκριση με το 2010. Η μετατροπή του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο Wolfsburg από άνθρακα σε αέριο θα μειώσει τις εκπομπές CO 2 κατά 1,5 εκατομύρια τόνους ετησίως από το 2023 και μετά. Οι δραστηριότητες παραγωγής της Audi στο χώρο των Βρυξελλών, για παράδειγμα, είναι ήδη πλήρως ουδέτερες στο CO 2. Το εργοστάσιο Zwickau δεν θα είναι το μόνο εργοστάσιο παραγωγής καθαρών οχημάτων  για το Modular Electric Drivekit (MEB). Εκεί κατασκευάζονται και θα παραδοθούν σε πελάτες αυτοκίνητα με μηδενικό υπόλοιπο CO 2.

Το MEB βρίσκεται στην καρδιά της ηλεκτρικής επίθεσης της Volkswagen. Το κόστος της ηλεκτρονικής κινητικότητας μπορεί να μειωθεί σημαντικά μέσω εταιρικών σχέσεων για να καταστεί δυνατή η ευρύτερη δυνατή εξάπλωση του MEB και των συναφών οικονομιών κλίμακας. Αυτό καθιστά την ατομική κινητικότητα προσιτή και χρησιμοποιήσιμη για το mainstream και στο μέλλον. Ένα παράδειγμα μιας τέτοιας εταιρικής σχέσης είναι η προγραμματισμένη συνεργασία με το e.GO Mobile AG που εδρεύει στο Άαχεν, που πρόσφατα ανακοίνωσε στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης.

Για να προωθήσουμε περαιτέρω την ηλεκτρονική κινητικότητα, θα εγκαταστήσουμε 400 σταθμούς ταχείας φόρτισης κατά μήκος των μεγάλων οδών και των εθνικών οδών της Ευρώπης μέχρι το 2020 σε συνεργασία με τους εταίρους της IONITY με τα 100 από αυτά να βρίσκονται στη Γερμανία. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει σταθμός κάθε 120 χιλιόμετρα. 

Η Elli (Electric Life), η νέα θυγατρική της Volkswagen, θα προσφέρει και τοίχους για φόρτιση στο σπίτι, χρησιμοποιώντας πράσινη ενέργεια – αρχικά στη Γερμανία. Επιπλέον, θα υπάρχουν 3.500 σημεία φόρτισης στους χώρους στάθμευσης των εργαζομένων σε όλα τα εργοστάσια με περαιτέρω χρεώσεις στις αντιπροσωπείες.