Σταθερά μπροστά ο Lappi

Απρόβλεπτη θα είναι η συνέχεια του αγώνα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη που θα έχει ο αγώνας

22

Με το τέλος της πρώτης μέρας του Ράλι Τουρκίας επικεφαλής του αγώνα είναι ο Φινλανδός Esapekka Lappi μετά από μια εντυπωσιακή εμφάνιση που πραγματοποιεί με το Citroen C3 που δεν καταλαμβαίνει τίποτα στις σκληρές ειδικές διαδρομές του αγώνα.

Όπως εξελίσσεται το Ράλι Τουρκίας αποδεικνύεται ένας πολύ δύσκολος αγώνας και πέραν του γεγονότος ότι θέλεις ενά σκληροτράχηλο αυτοκίνητο που να αντέχει στις καταπωνήσεις θέλεις και λίγη τύχη. Ο Φινλανδός Lappi πέραν του ότι αποδείχθηκε αρκετά γρήγορος στο τέλος της μέρας είχε με το μέρος του και την τύχη και έχει πλέων προβάδισμα 17.7 δευτερόλεπτα από τον δεύτερο στην κατάταξη τον «ομόσταυλο» του Sebastien Ogier.

Κύριο χαρακτηριστικό του αγώνα οι κακοτράχηλες ειδικές διαδρομές τα πολλά σκασμένα ελαστικά αλλά και η βροχή που συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος της πρώτης μέρας.

Ο Γάλλος έξι φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής παραμένει ζωντανός στην μάχη για την διεκδίκηση και του φετινού τίτλου καθώς απομένουν με τον αγώνα της Τουρκίας τέσσερις ακόμη αγώνες. Φυσικά νοιώθει την ασφυκτική πίεση από τον άλλο διεκδικητή του φετινού τίτλου τον Βέλγο Thierry Neuville που είναι 0,7 δευτερόλεπτα πιο πίσω.

Ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος οδηγών ο Εσθονός Ott Tanak που έφτασε στην Τουρκία μετά από δυό συνεχόμενες νίκες στην Φινλανδία και την Γερμανία έχοντας το μειωνέκτημα σε ένα τόσο δύσκολο αγώνα να καθαρίζει δρόμο για τους υπόλοιπους έχασε αρκετό χρόνο την πρώτη μέρα και όσο και αν προσπάθησε να κρατηθεί στη μάχη της τριάδας μια παρακέντηση στην ε.δ 6 τον έστειλε ακόμη πιο πίσω βρίσκεται στην 8η θέση της γενικής κατάταξης και λιγοστεύουν για αυτό οι όποιες πιθανότητες για νίκη.

Οι ατυχίες για την Toyota δεν περιορίζονται μόνο στο Tanak καθώς και ο βρετανός Meeke στην ίδια ειδική διαδρομή είχε έξοδο που του στοίχησε αρκετό χρόνο και παραμένει στην 7η θέση μπροστά από τον Tanak.

Ενώ ο Jari- Mati Latvala που ξεκίνησε εντυπωσιακά την ημέρα και κέρδισε και τρείς ειδικές διαδρομές είχε κλατάρισμα ελαστικού στηνε.δ. 5 και βρίσκεται στην 9η θέση γενικής.

O Teemun Suninen με μια καλή παρουσία και χωρίς ουσιαστηκά προβλήματα παραμένει στην 4η θέση με το Ford Fiesta εκμεταλλευόμενος στο έπακρο την πλεονεκτηκή σειρά με καθαρό πεδίο στις ειδικές.

Με το τέλος της εναρκτήριας ειδικής διαδρομή χθές βράδυ ο Νορβηγός Andreas Mikkelsen ήταν στην πρωτοπορία του αγώνα κρατήθηκε στην τριάδα με το τέλος του πρωινού σκέλους στην συνέχεια αντιμετώπισε και αυτός κλαταρισμένα ελαστικά για να υποχωρήσει στην 5η θέση ενώ ακριβώς πίσω του είναι ο ομόσταυλος του στην Hyundai i20 Dani Sordο που είχε νωρίς στον αγώνα κλατάρισμα ελαστικού υποχώρησε αρκετά πίσω κάλυψε μέρος από το χαμένο έδαφος και συμπληρώνει την εξάδα.

Ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα για την ομάδα της Hyundai που συνεχώς ανακατεύει την τράπουλα στην προσπάθεια της να εξασφαλίσει όσο το δυνατό περισσότερους βαθμούς στην μάχη για το πρωτάθλημα κατασκευαστών.

Η αυριανή μέρα του Ράλι Τουρκίας περιλαμβάνει άλλες έξι ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 109 χιλιομέτρων ανάμεσα τους και την μεγαλύτερη και καθοριστική διαδρομή των 33 χλμ στο Yesilbelte με την οποία θα ξεκινήση η μέρα.

Με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις σκληρές ειδικές του Ράλι Τουρκίας τίποτα δεν μπορεί να προεξοφληθεί και τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο και η αγωνία θα κρατήσει μέχρι και την τελευταία ειδική του αγώνα την Κυριακή.