Σταθερά πρώτη σε αξία η Toyota

12

H Interbrand ανακοίνωσε πριν μερικές μέρες το Best Global Brands 2019, την κατάταξη των 100 πιο πολύτιμων σημάτων παγκοσμίος. Για ακόμη μια χρονιά, ανάμεσα σε αυτό το κατάλογο με τις μεγαλύτερες σε αξία εταιρίες του κόσμου  βρίσκονται και 15 συνολικά αυτοκινητοβιομηχανίες. Στη πρώτη θέση από πλευράς αυτοκινητοβιομηχανίας βρίσκεται για ακόμη μια φορά η Toyota, η οποία βρίσκεται στη πρώτη θέση από το 2011.

Το 2019 είναι μια σημαδιακή επέτειος για την Interbrand καθώς γιορτάζει την 20 επέτειο των Best Global Brands.

Παρακολουθώντας ένας αυτή τη λίστα θα δεί ότι νεοεισερχόμενες στην κατάταξη είναι η Uber και Linkedln με τις τρείς κορυφαίες μάρκες να είναι #1 η Apple ακολουθούμενη από την Google στην δεύτερη και την Amazon στην Τρίτη.

Το Facebook δεν είναι πλέων στην κορυφαία δεκάδα που περιλαμβάνει και δυό αυτοκινητοβιομηχανίες την Toyota και την Mercedes-Benz. Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, βρίσκεται στην 7η θέση της συνολικής κατάταξης, που περιλαμβάνει εταιρίες από όλους τους τομείς.

Όπως προαναφέραμε στη κορυφή της λίστας βρέθηκε ξανά η Apple με αύξηση της αξίας της κατά 9%, στη δεύτερη είναι η Google με αύξηση της αξίας της κατά 8%, με την Amazon να βρίσκεται στην 3η θέση, αφού είδε την αξία της να αυξάνεται κατά 24%. Ακολουθούν η Microsoft (+17%), η Coca Cola (-4%), η Samsung (2+%), η Toyota (+5%), η Mercedes (+5%), η McDonalds (+4%) και η Disney (+11%).

Η πιο πολύτιμη γερμανική μάρκα από τις 11 που βρίσκονται μεταξύ των 100 Best Global Brands μπορούν να προσβλέπουν σε γενική καλή ανάπτυξη. Η Mercedes –Benz κατάφερε να υπερασπιστεί την περυσινή της θέση στη κορυφαία δεκάδα και είναι στην 8η θέση της κατάταξης ως και το πολυτιμότερο γερμανικό σήμα. Η SAP αυξάνεται κατά 10%, η Allianz κατά 12%, η Adidas κατά 11%, ενώ η Siemens  και η DHL παρουσιάζουν αύξηση 1% και 2% αντίστοιχα.

Ωστόσο, όπως και πέρυσι οι γερμανικές μάρκες από την αυτοκινητοβιομηχανία αμφισβητούν με τα αποτελέσματα τους. Η Mercedes-Benz, η BMW, η VW, η Audi η Porsche και MINI σημείωσαν άνοδο εώς και18% τα προηγούμενα χρόνια, χάνουν κατά μέσο όρο 5% ποσοστό ανάπτυξης. Κατά μάρκα την μεγαλύτερη αύξηση είχε η Porsche 9% και τη μικρότερη η Mini 1%. Το τελευταίο εμπορικό σήμα αυξάνεται τουλάχιστο ξανά έστω και με 1% καθώς χάνει συνεχώς έδαφος.

Στην αρχή μιλήσαμε για νέα σήματα στην κατάταξη των 100. Στην 87η θέση είναι η Uber με αξία μάρκας 5,714 δις δολάρια και στη 98η θέση η Linkedln (4,836 δις δολάρια)

Η Interbrand, χρησιμοποίησε αυτή τη μεθοδολογία για να βγάλει τους τελικούς νικητές, όπου υπολόγισε τρία βασικά πράγματα, τις οικονομικές επιδόσεις των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρουν, το ρόλο της μάρκας στην απόφαση αγοράς και την ικανότητα να φέρνει κέρδη.

Η Toyota κέρδισε 5% σε σχέση με πέρυσι, έχοντας αξία (σε δολάρια) 56,246 δις. Επόμενη στη λίστα των αυτοκινητοβιομηχανικών είναι η Mercedes στην 8η θέση, η οποία ανέβηκε 5% από πέρυσι (50,832 δισ. δολάρια), με την BMW να ακολουθεί στην 11η θέση (+1% – 41,440 δισ. δολάρια).

Από την πλευρά της αυτοκινητοβιομηχανίας ακολουθούν η Honda (+3% στην 21η θέση), η Ford (+2% στην 35η θέση), η Hyundai (+5% στη 36η θέση), η Volkswagen (+6% στην 40η θέση), η Audi (+4% στη 42η θέση), η Porsche (+9% στη 50η θέση), η Nissan (-6% στη 52η θέση), η Ferrari (+12% στην 77η θέση), η Kia (-7% στην 78η θέση), η Land Rover (-6% στην 85η θέση) και η Mini (+1% στην 90η θέση).

Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μάρκα το 2019 με αύξηση κατά 25% στα 9,430 δις. δολάρια είναι η MasterCard που βελτιώθηκε κατά 8 θέσεις και είναι πλέον στην 62η θέση. Συνολικά 26 από τα 100 Best Global Brands κατέγραψαν διψήφιο ποσοστό αύξησης. Συνολικά η αξία και των 100 εισηγμένων εμπορικών σημάτων σε αυτή τη λίστα αυξήθηκε κατά 5,7% σε σχέση με το προηγούμενο χρόνο σε νέο ρεκόρ ύψους 2,113 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Interbrand – Best Global Brands 2019.

«Για δεκαετίες η οικοδόμηση ενός εμπορικού σήματος αφορούσε την τοποθέτηση αλλά η εποχή της τοποθέτησης της μάρκας έχει τελειώσει» δήλωσε ο Charles Trevail Γενικός Διευθύνων Σύμβουλος της Interbrand. « Σε ένα κόσμο όπου οι προσδοκίες των πελατών εξελίσσονται γρηγορότερα από τις επιχειρήσεις, τα εμπορικά σήματα δεν μπορούν πλέων να εμφανίζονται ξεχωριστά από τις εταιρείες»

« Περισσότερο από ποτέ, τα σήματα σήμερα κρίνονται από ό, τι κάνουν και ότι λένε» ανάφερε ο Simon Thun Διευθύνων Σύμβουλος της Interbrand Central & Eastern Europe . « Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για την Γερμανία, και η αυτοκινητοβιομηχανία τις μεγαλύτερες και πιο δύσκολες προκλήσεις και ο κλάδος χρειάζεται μια τολμηρή κίνηση από έναν ή περισσότερα από τα μεγάλα ονόματα στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας ή ακόμη και στο τομέα της τεχνολογίας για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πελαών και να αναμορφώσουμε το μέλλον της βιομηχανίας.