Στην εποχή του υβριδικού χαρακτήρα περνά το WRC το 2022

64

Δεν είναι η πρώτη φορά που το αναφέρουμε ότι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι περνά σε νέες εποχές στα αμέσως επόμενα χρόνια  και ότι το μέλλων του θα είναι υβριδικό.

Μιλούσαν για αυτή την εξέλιξη αν την πούμε εξέλιξη από τον εναρκτήριο αγώνας της φετινής χρονιάς τόσο η ομάδες της Hyundai, Citroen αλλά και ο Πρόεδρος της FIA Jean Todt.

Απ ό’τι φαίνεται υπάρχει ειλιμμένη απόφαση και απλώς αυτό που απομένει είναι η ανακοίνωσης της. Το σίγουρο είναι ότι ο επικεφαλής της επιτροπής Ράλι, Yves Matton, επιβεβαίωσε σε γαλλικά μέσα ότι το 2022 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι θα έχει υβριδικό χαρακτήρα.

Μπορεί να είναι καλό αυτό αλλά μπορεί να είναι και καταστροφικό κάτι που έγινε και στην Formula 1 που χωρίς ήχο μειώθηκαν και οι θεατές από τις πίστες.

Γαλλικά μέσα ενημέρωσης φιλοξενούν δηλώσεις του επικεφαλής της επιτροπής Ράλι, Yves Matton, ο οποίος και υποστηρίζει ότι το 2022 η κορυφαία κατηγορία των αυτοκινήτων προδιαγραφών WRC, θα διαθέτει υβριδική τεχνολογία. Οι νέοι τεχνικοί κανονισμοί αναμένεται να ισχύσουν από το 2022, όπως έχουν ζητήσει οι Κατασκευαστές, με την πρόταση να αναμένεται να δοθεί στους Κατασκευαστές τον Ιούνιο, έτσι ώστε να επισημοποιηθεί στο τέλος του χρόνου. Ακόμα, οι λεπτομέρειες δεν έχουν διαρρεύσει, αλλά η βασική ιδέα είναι η μέγιστη ισχύς των κινητήρων να παραμείνει στους 380 ίππους, πάντα σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά με χρήση υβριδικής τεχνολογίας.

Citroen C4 WRC HYmotion4

Με τα όσα είχαν ειπωθεί τους τελευταίους μήνες από Hyundai, Citroen, αλλά και από τον Jean Todt στο Ράλι Μόντε Κάρλο στις αρχές του χρόνου, έμοιαζε σχεδόν βέβαιο ότι το WRC θα περνούσε σε αυτό που ονομάζουμε νέα εποχή. Η Toyota λογικά θα ακολουθήσει τη νέα πορεία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνει και η M-Sport. Μάλιστα, οι φήμες αναφέρουν ότι η γενικότερη καθυστέρηση της ανακοίνωσης των κανονισμών εστιάζονται στις προσπάθειες που γίνονται έτσι ώστε το κόστος να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για ομάδες όπως η M-Sport, αλλά και για την προσέλκυση νέων Κατασκευαστών.

Μην ξεχνάμε, ότι πρόσφατα ο Akio Toyoda έκανε κάλεσμα στις Subaru και Mitsubishi να ακολουθήσουν την Toyota στο WRC! Μάλιστα, οι φήμες θέλουν την Subaru να βλέπει με θετικό μάτι το ενδεχόμενο της επιστροφής της στο θεσμό, ενώ κάποιοι το έχουν προχωρήσει περαιτέρω αναφέροντας ότι το εγχείρημα θα αναλάβει ο Petter Solberg, στα πρότυπα της συνεργασίας Tommi Makinen – Toyota. Πόσο πιθανό είναι ένα τέτοιο σενάριο είναι μία άλλη ιστορία, αλλά σε κάθε περίπτωση πλέον είναι σίγουρο ότι από το 2022 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι μπαίνει σε μία νέα εποχή.