Στην πρωτοπορία πέρασε ο Ott Tanak

39

Με την ολοκλήρωση τριών ειδικών διαδρομών στο ντεμπούτο του Ράλι Χιλής στο αγωνιστικό ημερολόγιο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι ο Εσθονός Ott Tanak με το Toyota Yaris είναι ο επικεφαλής του αγώνα.

Στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο Sebastien Ogier ακολουθούμενος από τον πρωτοπώρο του πρωταθλήματος οδηγών Thierry Neuville που δέχθηκε πλασματικό χρόνο στην  δεύτερη ειδική διαδρομή El Puma που διακόπηκε για λόγους ασφαλείας.

Οι τρείς πρώτοι οδηγοί διαχωρίζονται με 6,6 δευτερόλεπτα και το περιστατικό αυτό σίγουρα και θα έχει προεκτάσεις.

Οσοι από τους οδηγούς έτρεξαν μετά από τους οδηγούς που προαναφέραμε παραπονέθηκαν για μια ιδιαίτερη έλλειψη πρόσφυσης σε μια σκληρή και γλιστερή επιφάνεια.

Ο Ott Tanak όπως προαναφέραμε έχει συνολικό προβάδισμα 2,9 δευτερόλεπτα από το Citroen C3 του έξι φορές παγκόσμιου πρωταθλητή Sebastien Ogier.

Ο Βρετανός Kris Meeke στο Toyota Yaris που είχε σημειώσει τον ίδιο χρόνο με το Latvala βρίσκεται στην 5η θέση με διαφορά 27,8 δευτερόλεπτα.

Όπως προαναφέραμε στο Neuville δώθηκε πλασματικός χρόνος στην 2η ειδική 6,6 δευτερόλεπτα πιο αργός από του Ott Tanak καθώς δόθηκε κόκκινη σημαία μετά το πέρασμα του βέλγου οδηγού που ξεκινούσε πρώτος το πέρασμα από την ειδική από την υπεύθυνη ασφαλείας της FIA Michele Mouton καθώς δεν κατόρθωσε να καθαρίσει την ειδική. Ο θεωρητικός χρόνος του Neuville θεωρήθηκε πολύ κακός χρόνος από τον Βέλγο που τον άφησε τρίτο συνολικά 7,3 δευτερόλεπτα πίσω από τον Εσθονό.

Ο οδηγός της Hyundai κινήθηκε ταχύτερα στην 3η ειδική και έφτασε στο ενδιάμεσο σέρβις στην 3η θέση γενικής 6,6 δευτερόλεπτα πίσω από τον Tanak.

Ολοι οι οδηγοί σε ολόκληρο το πρώτο πέρασμα από τις ειδικές διαμαρτύρονται για τις συνθήκες χαμηλής πρόσφυσης ιδιαίτερα μετά το πέρασμα των τριών πρώτων αυτοκινήτων αλλά και από την εξασθένιση της ορατότητας με τις ακτίνες του ήλιου μέσα από τα δέντρα. Οι σημειώσεις ρυθμού για το νέο αγώνα έγιναν ακόμη πιο δύσκολες καθώς υπάρχει και ομίχλη αλλά και συννεφιά.

Οι δυό πρωτοπόροι του αγώνα τόσο ο Tanak όσο και ο Ogier έκαναν παρόμοιο λάθος με τις σημειώσεις ρυθμού ξεπέρασαν μια μικρή γέφυρα σταμάτησαν και χρειάστηκε να επανέλθουν στην αγωνιστική δράση χάνοντας χρόνο στην εναρκτήρια ειδική.

Με το τέλος του πρωινού σκέλους ο Jari Mati Latvala είναι στην 4η θέση γενικής 12,9 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρωτοπόρο

Την πρώτη εξάδα στην κατάταξη συμπληρώνει ο Elfyn Evans ακολουθούμενος από τον Sebastien Loeb στην έβδομη θέση 38,1 δευτερόλεπτα από την κορυφή. Ο ταχύτερος στη χθεσινή προκαταρκτική διαδρομή Andreas Mikkelsen βρίσκεται στην 8η θέση καθώς στην πρώτη ειδική κτύπησε σε ένα βράχο.

‘Εννατος είναι ο Teemu Suninen M-Sport που αδυνατά να εμπιστευτεί τις σημειώσεις του. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνει ο Esapeka Lappi ο οποίος στην εναρκτήρια ειδική διαδρομή σε μια στροφή μετά από μια υδροολίσθηση τα «καταφερε» να γυρίσει και έχασε χρόνο μέχρι να επανέλθει στη σωστή πορεία.

Σίγουρα ο αγώνας είναι απρόβλεπτος και η συνέχεια του θα είναι ακόμη πιο συναρπαστική.