Στρατηγική συνεργασία με την NEVS σχηματίζει η Koenigsegg

26

Οι Σουηδικές εταιρίες της Koenigsegg και της NEVS (National Electric Vehicle Sweden)  ανακοίνωσαν ότι σχηματίζουν μια στρατηγική συνεργασία, για την ανάπτυξη μοντέλων σε ελαφρώς υψηλότερους όγκους παραγωγής με έμφαση την ηλεκτροκίνηση, καθώς και την ενίσχυση των ευκαιριών ανάπτυξης στον τομέα των supercars.

Η NEVS αγόρασε το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Koenigsegg, προσφέροντας κεφάλαιο ύψους 150 εκατ. ευρώ, παίρνοντας μειοψηφικό πακέτο.

Επιπλέον, οι δύο εταιρίες σχημάτισαν μια κοινοπραξία για να επεκταθούν σε νέα τμήματα της αγοράς, όπου η NEVS θα συνεισφέρει αρχικό κεφάλαιο 150 εκατομμυρίων δολαρίων για το μερίδιο 65% των μετοχών της κοινοπραξία, με την Koenigsegg να αποκτά το 35% συνεισφέροντας πρωτίστως σε πνευματική ιδιοκτησία, άδειες τεχνολογίας και σχεδιασμό προϊόντων. Η συνεργασία θα εμβαθύνει την ήδη υπάρχουσα συνεργασία μεταξύ Koenigsegg και NEVS, δημιουργώντας συνέργειες μεταξύ των γεωγραφικών αποτυπωμάτων, των εμπειριών και των ικανοτήτων τους.

Θυμίζουμε ότι η NEVS είναι η εταιρεία που εξαγόρασε τα περιουσιακά στοιχεία της SAAB μετά την πτ’ωχευση της τελευταίας το 2012 και ανήκε σε κινέζικα χέρια. Στα μέσα Ιανουαρίου όμως η Evergrande Health, η εταιρεία που είχε νομικές διαφορές με την Faraday Future, έδωσε 930 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να αποκτήσει τον έλεγχο της NEVS.

H Evergrande απόκτησε το 51% της NEVS, καταβάλλοντας ήδη το ποσό των 430 εκατ. δολαρίων, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα κατατεθούν όταν ολοκληρωθεί η συναλλαγή στα τέλη του μηνός.

Λίγες ημέρες μετά την υπογραφή συνεργασίας με τη NEVS, η Koenigsegg κάνει  γνωστό ότι θέλει να μεγαλώσει, γι’ αυτό και ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα ολοκαίνουργιο supercar, το οποίο θα είναι προσιτό για να προσελκύσει μεγαλύτερο κοινό και θα προστεθεί στην γκάμα της εταιρείας.

Δεν μιλάμε για τον αντικαταστάτη του Agera RS, ούτε μια έκδοση της Regera. Το νέο supercar εκτιμάται ότι θα κοστίζει περίπου ένα εκατομμύριο και θα βοηθήσει την εταιρεία του Christian von Koenigsegg να παράγει τριψήφιο αριθμό αυτοκινήτων ετησίως, από τα 20 που βγαίνουν από το εργοστάσιο της στο Angelholm σήμερα κάθε χρόνο.

Σε συνέντευξη του, ο Christian von Koenigsegg είπε:

« Προσπαθούσαμε να επεκτείνουμε την προσφορά μας, διότι πρακτικά η μάρκα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον όγκο παραγωγής μας. Ο χρόνος παράδοσης είναι πολλά χρόνια στα υπεραποκλειστικά supercars που φτιάχνουμε σήμερα. Αλλά νομίζουμε ότι αν φτιάξουμε ένα υπεραποκλειστικό, ειδικά κατασκευασμένο supercar με ελαφρώς χαμηλότερη τιμή (περίπου στο 1 εκατομμύριο ευρώ), θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τον όγκο μας σε εκατοντάδες. Η φιλοδοξία μας είναι ότι αυτό το αυτοκίνητο θα είναι εντελώς ουδέτερο σε CO2. Δεδομένης της τεχνολογίας freewave, μπορούμε πραγματικά να εκκινήσουμε το αυτοκίνητο με καθαρό οινόπνευμα, σε θερμοκρασίες κάτω από -30 βαθμούς Κελσίου, οπότε δεν υπάρχει λόγος για μίγμα καυσίμου. Η ιδέα είναι να αποδείξουμε στον κόσμο ότι ακόμη και μια μηχανή εσωτερικής καύσης μπορεί να είναι εντελώς ουδέτερη σε CO2».