Συμφώνησαν στην μείωση του budget cap οι ομάδες της Formula 1

16
Charles Leclerc (MON) Ferrari leads Sebastian Vettel (GER) Ferrari SF90 at the start of the race. Mexican Grand Prix, Sunday 27th October 2019. Mexico City, Mexico.

Τελικά βγήκε «Λευκός» καπνός από τις δέκα ομάδες της Formula 1 που συμφώνησαν στην μείωση του κόστους, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου ορίου προϋπολογισμού (budget cap) 145 εκατομμυρίων δολαρίων, παρά τις αντιδράσεις της Ferrari, καθώς και σε μια σειρά αλλαγών στους τεχνικούς κανονισμούς για το 2021, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο μετά την χθεσινή ψηφιακή ψηφοφορία.

Η πανδημία του κορωνοΐου έχει οδηγήσει σε οικονομική δυσμένεια τις ασθενέστερες ομάδες του grid, και η περαιτέρω μείωση του budget cap, που αναμένεται να θεσπιστεί από τη επόμενη χρονιά με στόχο την εξισορρόπηση των εξόδων, και συνεπώς της εξισορρόπησης των δυνάμεων, ήταν εξαιρετικής σημασίας για τους ιθύνοντες του σπορ.

Τα μέτρα δεν έχουν ακόμη εγκριθεί επίσημα από το κυβερνητικό Παγκόσμιο Συμβούλιο Αθλητισμού της FIA, αλλά αυτό θεωρείται τυπικό και πιθανό να περάσει την επόμενη εβδομάδα.

Η Ferrari είχε αντιταχθεί σε αυτήν την πρόταση, όμως η FIA έκανε μία σημαντική αλλαγή στον Διεθνή Αθλητικό Κώδικα που της επιτρέπει να περνά σημαντικές αποφάσεις χωρίς την ανάγκη να υπάρχει ομοφωνία, παρακάμπτοντας το όποιο εμπόδιο έφερνε η Scuderia.

Το ανώτατο όριο του προϋπολογισμού, το οποίο δεν περιλαμβάνει τους μισθούς των οδηγών, είχε οριστεί αρχικά στα 175 εκατομμύρια δολάρια, αλλά ορισμένες ομάδες ήθελαν ένα πιο δραστικό όριο κοντά στα 100 εκατομμύρια δολάρια για να διασφαλιστεί ότι το άθλημα θα επιβιώσει από την κρίση.

Τελικά, οι 10 ομάδες αποφάσισαν τη μείωση του budget cap από τα 175 εκ. δολάρια στα 145 εκ. δολάρια. Το 2022, το ποσό αυτό θα πέσει στα 140 εκ. δολάρια, και το 2023 θα φτάσει τα 135 εκ. δολάρια, σε αυτό συμφώνησε ακόμα και η ομάδα του Μαρανέλο.

Σε τεχνικό επίπεδο, πάρθηκαν ακόμη δύο σημαντικές αποφάσεις: η χρήση ‘tokens’ για την εξέλιξη των μονοθέσιων και το open-sourcing μερών.

Κάθε token θα αντιπροσωπεύει τον χρόνο που θα μπορεί να περάσει μία ομάδα στην αεροδυναμική σήραγγα και στο CFD (Computer Fluid Dynamics), με τις ασθενέστερες εξ αυτών να δικαιούνται περισσότερο χρόνο σε σχέση με τις κυρίαρχες, σε μία προσπάθεια να κλείσει η ψαλίδα ανάμεσα στην κορυφή και το midfield.

Όσον αφορά το open-sourcing, όλες οι ομάδες, κυρίως οι μεγαλύτερες, θα πρέπει να δίνουν δωρεάν τα σχέδια για διάφορα μέρη των μονοθέσιών του (π.χ. τα πεντάλ ή την κρεμαγιέρα) για να μπορούν να τα χρησιμοποιούν οι μικρότερες, ώστε να μειωθούν κι άλλο τα έξοδά τους για την εξέλιξη και κατασκευή τους.

Θυμίζουμε ότι νωρίτερα αυτό το μήνα ο διευθύνων σύμβουλος της Formula One για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, Ross Brawn, είχε δηλώσει ότι το ποσό των 145 εκατομμυρίων δολαρίων είχε συμφωνηθεί και το άθλημα θα αναζητούσε περαιτέρω μειώσεις στις μελλοντικές σεζόν.

Καθώς η φετινή σεζόν δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, με τους 10 πρώτους αγώνες να αναβάλλονται ή να ακυρώνονται λόγω της πανδημίας COVID-19 όλοι αναμένουν το ξεκίνημα της χρονιάς από την Αυστρία αρχές Ιουλίου και πιστεύουν σε ένα ολοκληρωμένο αλλά κουτσουρεμένο πρωτάθλημα.

Τονίζουμε επίσης ότι νωρίτερα φέτος μια σημαντική επανεγγραφή των τεχνικών κανονισμών έχει καθυστερήσει έως το 2022, με τις ομάδες να μεταφέρουν τα φετινά μονοθέσια στο 2021.

ΠΗΓΗ: Reuters / Motorsport / F1