Συνεχίζεται η πτωτική πορεία στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη

12

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε αρκετούς τομείς της οικονομίας και έχει επηρεάσει σημαντικά και τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Οι πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων συνέχισαν να έχουν μειωμένες πωλήσεις και τον Μάιο με ποσοστό 52,3% σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων ( ACEA).

Συγκεκριμένα πωλήθηκαν 581,161 νέα αυτοκίνητα σε σύγκριση με 1.217,259 τον Μάϊο του 2019. Η ζήτηση για νέα αυτοκίνητα υποχώρησε σε όλες τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μάλιστα στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε πτώση 89% με την Ισπανία να ακολουθεί στα 72,7% την Γαλλία 50,3% την Ιταλία 49,6% και την Γερμανία στα 49,5%.

Αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα στις πωλήσεις έχει επηρεάσει και το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαίου 2020 όπου η πωλήσεις στην Ε.Ε ήταν μειωμένες επίσης κατά 41,5% με 3.331,715 οχήματα από τις 5.692,828 αυτοκίνητο το πεντάμηνο του 2019.

Παρόλα τα αρνητικά αποτελέσματα το VW Group  εξακολουθεί να είναι η αυτοκινητοβιομηχανία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Γηραιά ήπειρο την στιγμή που στη δεύτερη θέση βρίσκεται το PSA Group ακολουθούμενο από το Renault Group στην Τρίτη θέση την στιγμή που στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Hyundai –Kia  ακολουθούμενη από το BMW Group.

O Christian Dahlheim επικεφαλής του τμήματος πωλήσεων του VW Groupe σε δηλώσεις που έχει κάνει ανάφερε ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει σημαντικά τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων σε ολόκληρο τον κόσμο και η αγορά αυτοκινήτων στην ευρώπη θα χρειαστεί τουλάχιστον 2 χρόνια για να ανακάμψει στα πρό κορωνοϊού επίπεδα.

Αυτή την αρνητική εικόνα συμπληρώνει με ανακοίνση της και η ACEA καθώς η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων αναμένει φέτος να καταγράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση πτώση στις ταξινομήσεις κατά 25%. Αναμένεται λοιπών να μειωθούν οι πωλήσεις κάτω από τα δέκα εκατομμύρια από την στιγμή που το 2019 είχαν πωληθεί 12,8 εκατομμύρια οχήματα στην Ευρώπη.