Ταχύτερος ο Oliver Solberg πρόβλημα για τον Τσουλόφτα

277

Ο νεαρός Oliver Solberg έπιασε στο ύπνο τους αντιπάλους του και σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο στην κατατακτήρια διαδρομή για το Ράλι Λιεπάγια, 3ο γύρο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλι της FIA.

Οι συμπατριώτες μας Αλέξανδρος Τσουλόφτας και Αντώνης Χρυσοστόμου αντιμετώπισαν πρόβλημα με τον κινητήρα της Skoda Fabia R5 που έσβησε και δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για το πρόβλημα που προέκυψε.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή άμεση επίδραση έκανε στο ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα Junior Championship FIA ERC1 με τον ταχύτερο συνολικό χρόνο στην προκριματική  ειδική ο 17 χρόνος γιός του Petter Solberg.

Ο οδηγός του Volkswagen Polo GTI R5 για πρώτη φορά στο χωμάτινο έδαφος ολοκλήρωσε το τρέξιμο των 3,00 χιλιομέτρων σε 1m29.590s, σταματώντας τα χρονόμετρα κατά 0.580s πιο μπροστά από τον περσινό πρωταθλητή Ευρώπης τον Alexey Lukyanuk.

“Είχα ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τους οδηγούς μπροστά με τη σειρά εκκίνησης ήταν καλή ειδική πίεσα και είμαι πολύ χαρούμενος”, δήλωσε ο Solberg, ο οποίος κερδίζει το δικαίωμα να επιλέξει πρώτος την θέση σειράς εκκίνησης για το Σάββατο.

Παρά το δεύτερο πιο γρήγορο, ο Lukyanuk δεν ήταν πολύ χαρούμενος στο Citroën C3 R5. Είπε: “Δεν ήταν φανταστικό. Παίζαμε με το set-up αλλά δεν δούλευε με τον τρόπο που το θέλω. Το αυτοκίνητο είναι δύσκολο να οδηγηθεί αυτή τη στιγμή, από τη μία πλευρά είναι πολύ μαλακό και στη συνέχεια ασταθές σε κάποια μέρη. “

Ο Filip Mares της Τσέχικη ομάδα Ράλι ACCR πίστευε ότι θα μπορούσε να πάει γρηγορότερα αν δεν είχε μια πλαγιολίσθηση σε μια στροφή.

Ο τοπικός ήρωας Mārtiņš Sesks, ο οποίος συμμετέχει στο πρώτο από τα δύο βραβεία για να κερδίσει το πρωτάθλημα FIA ERC3 Junior Championship που υποστηρίζεται από τη Pirelli το 2018, ήταν ο τέταρτος πιο γρήγορος στο ντεμπούτο του στο R5.

«Σταμάτησα στην αρχή, ένα πραγματικά χαζό λάθος», είπε ο κάτοικος της Liepāja. «Έχω χάσει περισσότερο από ένα δευτερόλεπτο και είναι σαν να είναι αρκετό. Η ειδική ήταν πολύ καλή και είναι μια ωραία μάχη μεταξύ μου και του Oliver. Δεν έχουμε πολεμήσει από τότε που οδηγούσαμε τα αυτοκίνητα R2 το περασμένο έτος. “

Ο Łukasz Habaj, ο ηγέτης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλι της FIA μετά από δύο γύρους, ήταν ο πέμπτος πιο γρήγορος με τον Chris Ingram, ο οποίος είναι επικεφαλής της βαθμολογίας ERC1 Junior, να βρίσκεται στην έκτη θέση. Ο Norbert Herczig της MOL Racing Team και ο νεοεισερχόενος Vaidotas Žala της ERC ήταν έβδομος και ογδόος αντίστοιχα.

Ο Σουηδός Mattias Adielsson ανέφερε ότι το ηλεκτρικό ζήτημα που τον μαστίζει από τις δοκιμές έχει καθοριστεί αλλά αναγνώρισε ότι χάθηκε ο χρόνος με ένα “μεγάλο, μεγάλο powerlide” στη Citroën C3 R5 της Σουηδικής Εθνικής Ομάδας. Πλασαρίστηκε ένατος μιά θέση μπροστά από τον Eyvind Brynildsen, ο οποίος παραδέχτηκε ότι δεν θα μπορούσε να πάει ταχύτερα στο πρώτο του χωμάτινο ράλι από τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο διπλός πρωταθλητής του ERC, Marijan Griebel, ήταν 11oς και δεν ήταν ικανοποιημένος: “Σίγουρα ήταν μια ωραία ειδική, πολύ διασκεδαστική οδήγηση, αλλά δεν ήταν καλή προκριματική, δεν ήταν ποτέ η ειδικότητά μου”, δήλωσε ο Γερμανός.

Ο Tibor Érdi, ο δύο φορές νικητής του τίτλου ERC2, ήταν στην P12 με τον Albert von Thurn und Taxis στην P13 στο ντεμπούτο του σε ένα Volkswagen Polo GTI R5. Ο Βραζιλιάνος Paulo Nobre ήταν στην P14.

Ο νεοεισερχόμενος στην ERC2 Dmitry Feofanov ήταν ο τελευταίος οδηγός με κίνηση στους τέσσερις τροχούς για να θέσει χρόνο που κατέληξε στην P15, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι ο τελευταίος οδηγός για να πάρει τη θέση του στο δρόμο για το πρώτο σκέλος. 

Με τους οδηγούς που επιδιώκουν να τρέξουν όσο το δυνατόν χαμηλότερα στη σειρά εκκίνησης για να επωφεληθούν από μια πιο σταθερή οδική επιφάνεια, ο Feofanov θα μπορούσε να καταλήξει να τρέχει πρώτος στο δρόμο το Σάββατο.

Ο Αλέξανδρος Τσούλοφτας όπως προαναφέραμε αντιμετώπισε πρόβλημα που χαρακτήρισε ως “κακό προκριματικό” στο Toksport Fabia. “Ο κινητήρας σταμάτησε τρεις φορές. Σε μια στενή στροφή σταμάτησε και ο κινητήρας δεν ξεκίνησε για ένα λεπτό. Είχαμε αυτό το πρόβλημα στη δοκιμή και φαίνεται ότι δεν έχει καθοριστεί. “

Η τελετή επιλογής της σειράς εκκίνησης θα γίνει στη Liepāja στις 20:00 τοπική ώρα και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή της εκκίνησης του αγώνα.