Τι αλλάζει στο μηχανοκίνητο αθλητισμό

61

Σημαντικές αποφάσεις που έχουν να κάνουν με το μηχανοκίνητο αθλητισμό στο σύνολο του έχουν παρθεί από το παγκόσμιο συμβούλιο μηχανοκίνητου αθλητισμού της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου στην τελευταία του συνεδρία.

Το συμβούλιο συνήλθε στην 3η του τακτική συνεδρία στις 4 Οκτωβρίου στην Κολωνία της Γερμανίας και σε αυτό παρέστησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της FIA Jean Todt και ο αναπληρωτής πρόεδρος της FIA για ζητήματα αθλητισμού Graham Stoker. Η συνεδρία πραγματοποιήθηκε στους χώρους της έκθεσης της ιδιωτικής συλλογής Michael Schumacher στο Motorworld.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αθλητισμού (WMSC) έχει την ευθύνη για όλες τις πτυχές του διεθνούς μηχανοκίνητου αθλητισμού. Συνέρχεται τουλάχιστον τέσσερις φορές το χρόνο για να αποφασίσει για τους κανόνες, τους κανονισμούς, την ασφάλεια και την ανάπτυξη του μηχανοκίνητου αθλητισμού σε κάθε επίπεδο, από το karting μέχρι τη Formula One.

Το WMSC απαρτίζεται από τον πρόεδρο της FIA, τον αντιπρόεδρο του Αθλητισμού, 7 αντιπροέδρους, 14 μέλη και 5 μέλη με δικαίωμα. Όλοι, με εξαίρεση τον Πρόεδρο της FIA και τα μέλη του δικαιώματος, πρέπει να εκπροσωπούν μια Εθνική Αθλητική Αρχή (ASN) με τουλάχιστον ένα αγώνα που έχει εγγραφεί στο Διεθνές Αθλητικό Ημερολόγιο και να έχει διαφορετικές εθνικότητες.

Τα πέντε μέλη που λαμβάνουν μέρος εξωφίκιο είναι η Πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικών στην Αυτοκινητοβιομηχανία, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής κάρτινγκ (CIK), ο εκπρόσωπος του Κατόχου των Εμπορικών Δικαιωμάτων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της F1, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κατασκευαστών της FIA και ο Πρόεδρος της Επιτροπής οδηγών της FIA.

Το WMSC, στο πλαίσιο της διοίκησης του διεθνούς μηχανοκίνητου αθλητισμού, δίνει προτεραιότητα στη βελτίωση των προτύπων ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος σε όλες τις μορφές του αθλήματος, υιοθετεί κοινούς κανονισμούς στις διάφορες σειρές και προάγει τις ρίζες του μηχανοκίνητου αθλητισμού αναπτύσσοντας όλες τις μορφές του αθλήματος, και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Συξήτησαν μια σειρά από θέματα που έχουν να κάνουν με το άθλημα σε παγκόσμιο επίπεδο και πήραν μια σειρά από αποφάσεις.

Παράλληλα έδωσαν έγκριση στα αγωνιστηκά ημερολόγια των πρωταθλημάτων που γίνονται υπό την αιγίδα της FIA τα οποία δεν θα δημοσιεύσουμε σήμερα αλλά αναλόγα με το πρωτάθλημα σε μεταγενέστερο στάδιο. Υπογράμμιζει όμως η FIA για μια ακόμη φορά ότι όλα τα αγωνιστηκά ημερολόγια υπόκεινται σε επιβεβαίωση ASN.

Start – 4 hours of Silverstone – Silverstone – Towcester – Great Britain –

Καθορίστηκε επίσης η επόμενη συνεδρία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αθλητισμού που θα γίνει στις 4 Δεκεμβρίου στο Παρίσι με αφορμή και την ετήσια γενική συνέλευση της FIA αλλά και της τελετής της απονομής των πρωταθλημάτων.

Σας παρουσιάζουμε όμως σήμερα μια σύνοψη της συνάντησης που έχει γίνει και τις βασικές αποφάσεις που έχουν παρθεί.

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIA Formula one

Επιβεβαιώθηκε το αγωνιστικό ημερολόγιο του 2020 που θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά στην ιστορία του αθλήματος 22 αγώνες με την αρχή να γίνεται στις 15 Μαρτίου από την Αυστραλία και την ολοκλήρωση του στις 29 Νοεμβρίου στο Αμπου Ντάμπι.

Συζητήθηκαν και μια σειρά από αλλαγές στους αθλητικούς κανονισμούς του 2020 και έχουν προταθεί στο Συμβούλιο για απόφαση με ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Στο Συμβούλιο υποβλήθηκε λεπτομερή ενημέρωση του αθλητικού σχεδίου του τεχνικού και δημοσιονομικού κανονισμού που θα διέπει το πρωτάθλημα για το 2021 παρέχοντας στους συμμετέχοντες στην συνεδρία όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για την ηλεκτρονική ψηφοφορία που θα πραγματοποιήσουν για να δημοσιευθούν οι κανονισμοί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2019.

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής της FIA (WEC)

Μετά την έγκριση του Τεχνικού Κανονισμού LMP 2020 από το Συμβούλιο στη προηγούμενη συνεδρία στις 14 Ιουνίου, η Επιτροπή Αντοχής αποφάσισε τη συγχώνευση των δύο διαφορετικών ομάδων Τεχνικών Κανονισμών Πρωτότυπου και Hypercar σε ένα ενιαίο σύνολο κανονισμών με ειδικά τμήματα για κάθε τύπο αυτοκινήτου.
 
Ο διοργανωτής του παγκόσμιου πρωταθλήματος αντοχής της FIA έχει μετακινήσει τον προτελευταίο γύρο της σεζόν 2019-2020, τις 6 ώρες του Spa-Francorchamps, στις 25 Απριλίου 2020 για να αποφευχθεί μια σύγκρουση με άλλους αγώνες στο Διεθνές Αθλητικό Ημερολόγιο.


Μετά από μια επέκταση ενός έτους, τα σημερινά αυτοκίνητα LMP2 θα παραμείνουν σε ανταγωνισμό στο παγκόσμιο πρωτάθλημα αντοχής της FIA μέχρι τον Ιούνιο του 2022 και στη διεθνή σειρά μέχρι το τέλος του 2022.
 
Το επίπεδο απόδοσης των αυτοκινήτων LMP2 θα μειωθεί ελαφρά για να επιτευχθεί συνέπεια μεταξύ όλων των κατηγοριών. Για να αποφευχθεί το πρόσθετο κόστος για τις ομάδες, αυτό θα επιτευχθεί μέσω παραμέτρων που δεν έχουν αντίκτυπο στην έγκριση σασί.

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι της FIA (WRC)

Η τρέχουσα κατηγορία WRC 2 Pro θα γίνει η κατηγορία WRC 2 για κατασκευαστές και ιδιωτικές ομάδες, ενώ δημιουργείται το WRC 3 θα είναι για τους ανεξάρτητους ανταγωνιστές του Rally 2. Οι εξελίξεις αυτές αποσκοπούν στην απλοποίηση της δομής σύμφωνα με την πυραμίδα ράλι της FIA, προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι επαγγελματικές ομάδες να εισέλθουν και να δημιουργήσουν μια σαφή πορεία για τους ημι-επαγγελματικούς και τους ερασιτέχνες ανταγωνιστές.


 
Σε μια προσπάθεια να προσφέρουν στις ομάδες κατασκευαστών WRC μεγαλύτερη ευελιξία για το καθορισμό των οδηγών που μπορούν να κερδίσουν πόντους σε ένα συγκεκριμένο αγώνα, η προθεσμία για να πάρουν την απόφασή τους επεκτάθηκε στις 12:00 τη Δευτέρα μετά το προηγούμενο αγώνα.
 
Η χρονική ποινή για κάθε ειδική ή σούπερ ειδική που χάθηκε λόγω επανεκκίνησης έχει αλλάξει από επτά σε δέκα λεπτά για να επιτευχθεί συνέπεια σε όλα τα πρωταθλήματα ράλι της FIA.

FIA World Rallycross Championship

Στο πλαίσιο της ηλεκτροδότησης του παγκόσμιου πρωταθλήματος FIA Rallycross από το 2021, μετά από διαγωνισμό, το Συμβούλιο ενέκρινε την επιλογή της Kreisel ως προμηθευτή του ηλεκτρικού κιτ, αναπτύσσοντας 500 kW (680hp) για Supercars για τέσσερις χρονιές, από 2021 έως 2024. Θα παρέχουν μια μπαταρία 52.65kWh με ένα πρωτοποριακό σύστημα ψύξης, δύο κινητήρες 250kW για κάθε άξονα και δύο μετατροπείς. Οι ομάδες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος θα είναι σε θέση να αναβαθμίσουν αυτό το κιτ στα τρέχοντα αυτοκίνητα τους ή να κατασκευάσουν νέα αυτοκίνητα γύρω του με την υποστήριξη του προμηθευτή.


 
Η τιμή του κιτ θα είναι 300k Ευρώ συν 100k Ευρώ για τέσσερα χρόνια στήριξης, η οποία είναι χαμηλότερη από την τιμή των σημερινών μονάδων ICE κατά την ίδια περίοδο. Το πρώτο πρωτότυπο θα παρουσιαστεί στις ομάδες τον Μάρτιο του 2020 και θα είναι διαθέσιμο για παραγγελίες από τις 17 Απριλίου 2020.
 
Το Συμβούλιο ενέκρινε την επιλογή της τεχνολογίας QEV για την ανάπτυξη της έννοιας «άφιξη και οδήγηση» του νέου πρωταθλήματος eRX Junior FIA, 2021. Η QEV θα αναπτύξει ένα τετράτροχο δίσκο, σωληνωτό πλαίσιο, ηλεκτρικό αυτοκίνητο με μπαταρία χωρητικότητας 32kWh που αναπτύσσει 250kW.
 
Μέχρι 20 αυτοκίνητα θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους στο πρώτο διεθνές ηλεκτρικό βήμα προς το Rallycross σε έξι ευρωπαϊκούς γύρους με κόστος 150.000 ευρώ (ή 30.000 ευρώ ανά αγώνα).

Παγκόσμιο Κύπελλο FIA για Cross-Country Rallys

Επιβεβαιώθηκε το αγωνιστικό  ημερολόγιο του 2020 για το Παγκόσμιο Κύπελλο FIA για Cross-Country Rallys που θα περιλαμβάνει εξι συνολικά αγώνες.

Στο πρωτάθλημα αυτό θα ισχύει ένα νέο σύστημα βαθμολογίας από το 2020 για να διασφαλιστεί ότι οι ανταγωνιστές που έχουν αποχωρήσει μπορούν να ξεκινήσουν και να παραμείνουν σε διαμάχη σε επόμενα σκέλη. Εκτός από τους βαθμούς που επί του παρόντος χορηγούνται στους πρώτους δέκα στη συνολική κατάταξη και την κάθε κατηγορία ταξινομήσεις, για κάθε πρωτάθλημα και κύπελλο βαθμοί θα απονεμηθούν και στα τρία ταχύτερα πληρώματα σε κάθε μέρα με κλίμακα από 3, 2 και 1 βαθμό αντίστοιχα.
 
Οι κανονισμοί έγκρισης για τα κλουβιά ασφαλείας στα οχήματα T3S (Σειρά SSV) θα τροποποιηθούν για να επιτρέψουν μεγαλύτερη ελευθερία στο σχεδιασμό του κλωβού, υπό τον όρο της υποχρεωτικής δοκιμής στατικού φορτίου στο πλαίσιο με το κιβώτιο ασφαλείας. Αυτό θα βοηθήσει τους ανταγωνιστές να προσαρμόσουν τα αυτοκίνητα και να αποφευχθεί ο πλήρης επανασχεδιασμός του σασί της σειράς.
 
Ο αριθμός ημερών και αποστάσεων για τους αγώνες Cross Country έχει τροποποιηθεί. Ένα Μαραθώνιο Ράλι δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 15 ημέρες και να έχει ελάχιστη απόσταση 2500kms επιλεκτικών τμημάτων. Τα Cross-Country Rally δεν πρέπει να διαρκούν περισσότερο από επτά ημέρες με πέντε ημέρες ανταγωνισμού και τουλάχιστον 1200kms επιλεκτικών τμημάτων, ενώ το Bajas θα έχει τώρα μια συνολική απόσταση για επιλεκτικά τμήματα τουλάχιστον 350kms. Κανένας από τους αγώνες δεν πρέπει να έχει επιλεκτικά τμήματα που να υπερβαίνουν τα 600 χιλιόμετρα. 

Περιφερειακά Πρωταθλήματα Ράλι FIA

Η δομή στην βαθμολογία στα περιφερειακά πρωταθλήματα της FIA αλλάζει και θα επεκταθεί από την 1 ης έως 15 ης θέση (επί του παρόντος βαθμολογείται η δεκάδα). Η εφαρμογή του νέου συστήματος βαθμολογίας θα ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου 2020 για να διατηρήσει ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό πρωτάθλημα μέχρι το τέλος της σεζόν. 

Αυτό θα γίνει σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα: Ο 1ος θα εξασφαλίζει 30 βαθμούς, ο 2ος  24, ο 3ος 21, ο 4ος 19, ο 5ος 17, ο 6ος 15, ο 7ος 13, ο 8ος 11, ο 9ος 9, ο 10ος 7, ο 11ος 5 , ο 12ος 4, ο 13ος 3, ο 14ος 2 και ο 15ος θα εξασφαλίζει 1 βαθμό.

Επιπλέων βαθμοί μπόνους θα απονέμονται στα δυό μεγαλύτερα σκέλη του αγώνα στο κάθε ένα ξεχωριστά με την κλίμακα 1ος 5 βαθμούς, 2ος 4, 3ος 3, 4ος 2 και 5ος 1 βαθμό.

European Rally Trophy

Οι τίτλοι που απονέμονται στο European Rally Trophy θα απλουστευθούν από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Οι κατηγορίες ERT και ERT2 θα ομαδοποιηθούν για να σχηματίσουν μια ενιαία κατηγορία για αυτοκίνητα 4WD και R-GT, ενώ τα τρέχοντα ERT3 (αυτοκίνητα 2WD) θα μετατραπούν σε ERT2.
 
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αυτοκινήτου FIA

Το ημερολόγιο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αυτοκινήτου FIA 2020  εγκρίθηκε και θα περιλαμβάνει 9 συνολικά αγώνες.

 Μετά τις πρόσφατες προσφορές για Autocross, η Cooper / Avon επιβεβαιώνεται ως προμηθευτής ελαστικών για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αυτοκινήτου της FIA.

Η Goldspeed θα προμηθεύσει ελαστικά στο νέο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Cross-Car της FIA. Ενώ η ETS εγκρίνεται ως προμηθευτής καυσίμων και στα δύο αυτά πρωταθλήματα.
 
FIA European Hill Climb Championship

Το ημερολόγιο για το FIA European Hill Climb Championship 2020 επιβεβαιώνεται και περιλαμβάνει  12 συνολικά αγώνες με την επιφύλαξη ότι θα εξασφαλιστούν εγγυήσεις από τους διοργανωτές μέσω του ASN σχετικά με τις οργανωτικές βελτιώσεις ή και ασφάλεια των αγώνων.

Πρωτάθλημα FIA Electric και New Energy

Τα δύο τρέχοντα τρόπαια στο Κύπελλο Κανονικής Απόδοσης (Regularity and Consumption) του E-Rally θα συνδυαστούν για να σχηματίσουν ένα ενιαίο τρόπαιο για να παρέχουν σαφήνεια σε όλους τους εμπλεκόμενους και τα μέσα ενημέρωσης.
 
Επιτροπή κυκλωμάτων της FIA

Το Συμβούλιο ενέκρινε το νέο Πρότυπο FIA 3504-2019 για φωτιστικά πάνελ, ως συμπλήρωμα των παραδοσιακών σημάτων σημαίας στα κυκλώματα (πίστες). Το πρότυπο έχει αναπτυχθεί σε στενή συνεργασία με την FIM (Fédération Internationale de Motocyclisme) για να εξασφαλίσει κοινά κριτήρια επιδόσεων ασφαλείας τόσο για αυτοκίνητα όσο και για μοτοσικλέτες.


 
Επιτροπή οδηγών της FIA

Το Συμβούλιο ενέκρινε τη συμπερίληψη μόνιμης έδρας GPDA (Ομοσπονδία οδηγών Grand Prix) στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Οδηγοί στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης δέσμευσης της FIA να διασφαλίσει την ακρόαση των οδηγών και των συνοδηγών σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων αθλητισμού και ασφάλειας, καθώς και έρευνα ατυχημάτων.
 
Επιτροπή Rally FIA

Οι νέοι κανονισμοί έγκρισης που συμφωνήθηκαν καταρχήν από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Motor Sport στις 4 Μαρτίου έχουν εισαχθεί για την ομάδα R-GT. Τα R-GT Τεχνικά Διαβατήρια για τους ανταγωνιστές δεν θα ανανεωθούν από το 2020. Αντ ‘αυτού, τα νέα αυτοκίνητα R-GT θα αναγνωριστούν από τον κατασκευαστή τους σύμφωνα με συγκεκριμένους κανονισμούς FIA Homologation και FIA Homologation Form.


 
Επιτροπή FIA GT

Οι Τεχνικοί και Πιστοποιητικοί Κανονισμοί 2022 GT3 βρίσκονται σε εξέλιξη, οι στόχοι των οποίων είναι να παγώσουν τις επιδόσεις των αυτοκινήτων στο σημερινό επίπεδο και να παράσχουν στους κατασκευαστές σαφές χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία έγκρισης. Στόχος είναι να υποβληθούν αυτές στο Συμβούλιο στις 4 Δεκεμβρίου για τελική έγκριση.
 
Η επιτροπή Drifting της FIA

Αναπτύσσει ένα πρόγραμμα κατάρτισης κριτών για την επίτευξη μιας κοινής σειράς διαδικασιών αξιολόγησης. Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με την ASN για την παροχή κατάρτισης αποκλειστικά από τους δικαστές της FIA για τη διασφάλιση της συνέπειας. Τρία πιλοτικά έργα προγραμματίζονται για το 2020 με την πρωτοβουλία να επεκταθεί για το επόμενο έτος.
 
Η επιτροπή Drifting της FIA και η τεχνική υπηρεσία της FIA αναπτύσσουν ένα κοινό σύνολο τεχνικών προδιαγραφών για αυτοκίνητα επαγγελματικής κατηγορίας με στόχο να εγκριθούν από το Συμβούλιο στις αρχές του 2020 και να ενσωματωθούν στα μεγάλα πρωταθλήματα παράλληλα με τα ισχύοντα πρότυπα το ίδιο έτος. Τα μεγάλα πρωταθλήματα θα μεταβαίνουν σταδιακά στα οχήματα προδιαγραφών της FIA μόνο τα επόμενα χρόνια.

Επιτροπή FIA Truck Racing
Θα διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα σχετικά με τη διαχείριση των εκπομπών ρύπων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αυτοκινήτου Φορτηγών με επίκεντρο την ανάπτυξη λύσης με αισθητήρες ανίχνευσης καπνού για εισαγωγή το 2020. Οι ομάδες θα είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση του καπνού, να αναζητήσουν πιο κατάλληλες τεχνικές λύσεις όσον αφορά τις εκπομπές καπνού, όπως η χρήση καθαρότερων καυσίμων.
 
Επιτροπή FIA Drag Racing


Το Συμβούλιο ενέκρινε τους τεχνικούς κανονισμούς και τις διαδικασίες αγώνων FIA Drag Racing για το 2020. Το ημερολόγιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Drag Racing FIA για το 2020 επιβεβαιώνεται ότι θα περιλαμβάνει πέντε συνολικά αγώνες σε τρείς διαφορετικές χώρες. Δυο αγώνες θα γίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, δυό στη Σουηδία και ένας στην Γερμανία.