Την τύχη στα χέρια του κρατά ο Ott Tanak

Συναρπαστικό θα είναι το φινάλε ανάμεσα στους πολυπρωταθλητές Ogier και Loeb

41

Ο Εσθονός Ott Tanak έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για τη νίκη στο νεοεισερχόμενο στο πρωτάθλημα Ράλι Χιλής καθώς απομένουν μόνο τέσσερις ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 60 χιλιομέτρων.

Μπορεί η νίκη να είναι κλειδωμένη από τον Tanak που έδειξε μεγάλη δόση ωριμότητας την δεύτερη μέρα του αγώνα που όχι μόνο τον κράτησε στην πρωτοπορία αλλά άνοιξε ακόμη περισσότερο την διαφορά τους από τους δυό γάλλους πολυπρωταθλητές που μετρούν συνολικά 15 παγκόσμιους τίτλους.

Ο Sebastien Loeb ήταν αυτός που έκλεψε τις εντυπώσεις καθώς εξέπληξε με το οδήγημα του ανεβαίνοντας με το τέλος της μέρα τριτος πίσω από τον περσινό πρωταθλητή Sebastien Ogier.

Όπως είναι απολύτως φυσιολογικό, όλο το ενδιαφέρον και τα βλέμματα σήμμερα θα είναι στραμμένα στους δύο Παγκόσμιους Πρωταθλητές, οι οποίοι σαν σε επανάληψη του περσινού Ράλι Ισπανίας θα έχουν τη δική τους μάχη που σίγουρα, θα μας κρατήσει όλους στις μύτες των ποδιών μας.

Ενας αγώνας ράλι και μάλιστα σε ένα για όλους άγνωστο περιβάλλον κρύβει εκλήξεις και δεν εξαρτάται μόνο από την απόδοση του πληρώματος και του αυτοκινήτου υπάρχουν και άλλοι αστάθμητοι παραγωντές.

Η δεύτερη ημέρα του Ράλι Χιλής έκρυβε μια σειρά από εκπλήξεις με τις καιρικές συνθήκες να παίζουν το ρόλο τους, αφού τα πληρώματα συνάντησαν από βροχή μέχρι και ομίχλη. Χωρίς να παρασυρθεί και στοχεύοντας στο τελικό αποτέλεσμα, ο Ott Tanak έκανε ότι ήταν απαραίτητο για να διατηρηθεί στην κορυφή της κατάταξης, προφυλάσσοντας παράλληλα τη διαφορά τους από τους διώκτες του. Ο Εσθονός δεν ακολούθησε τον ίδιο καταιγιστικό ρυθμό της πρώτης μέρας, δεν υπήρχε λόγος εξάλλου, και ουσιαστικά έλεγξε τους αντιπάλους του με αποτέλεσμα να έχει δημιουργήσει μία διαφορά ασφαλείας που τον φέρνει πολύ κοντά στη 2η φετινή του νίκη. Μάλιστα, μία νίκη του στη Χιλή θα είναι πολύ σημαντική, αφού θα τον επαναφέρει σε τροχιά τίτλου μετά την εγκατάλειψη του Thierry Neuville.

Ο Βέλγος οδηγός της Hyundai είχε μία σφοδρή έξοδο, με αποτέλεσμα την ολική καταστροφή του i20, ευτυχώς χωρίς σοβαρές συνέπειες για τον ίδιο και το συνοδηγό του Nicolas Gilsoul. Η σοβαρότητα της εξόδου ήταν τέτοια, που το πλήρωμα διακομίστηκε στο νοσοκομείο με αερομεταφορά για περαιτέρω έλεγχο, όπου και διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα υγείας. Ο Βέλγος δεν θα επανεκκινήσει σήμερα καθώς δεν έχει αυτοκίνητο και θα φύγει από τη Χιλή χωρίς βαθμούς.

Αυτό το γεγονός ευνοεί τον Sebastien Ogier, ο οποίος και ακολουθεί στη 2η θέση 30 δευτερόλεπτα πίσω από τον Tanak. Ο Γάλλος έξι φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής δεν ήταν ικανοποιημένος για μια ακόμη φορά από το στήσιμο του C3, δηλώνοντας ότι ήταν αρκετά υποστροφικό στα κλειστά κομμάτια και έντονα υπερστροφικό στα ανοικτά. Παρόλα αυτά, με μία πολύ έξυπνη κίνηση στο δεύτερο loop ειδικών, όταν και επέλεξε να χρησιμοποιήσει δύο ελαστικά της μεσαίας γόμας, κατάφερε να κερδίσει μία ε.δ. και να παραμείνει στη δεύτερη θέση πίσω από τον Tanak.

Όπως προαναφέραμε, το έργο του δεν θα είναι εύκολο, αφού μία ανάσα πίσω του και συγκεκριμένα μόλις 5 δευτερόλεπτα, βρίσκεται ο Sebastien Loeb.  Ο εννιά φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής εμφανίστηκε μεταμορφωμένος και κατάφερε να κερδίσει δύο ειδικές, αλλά και να κάνει τον 2ο χρόνο σε τρεις ακόμα. Ο Γάλλος απολαμβάνει την οδήγηση του i20, έχει βρει το επιθυμητό στήσιμο και στον πρώτο του χωμάτινο αγώνα με το Hyundai ήταν αυτός που έκλεψε τις εντυπώσεις. Είναι χαρακτηριστικό, ότι κάλυψε διαφορά σχεδόν 25 δευτερολέπτων από τον Sebastien Ogier. Στη μάχη του βάθρου, ήταν και ο Jari Matti Latvala, ο οποίος αν και έχανε συνεχώς έδαφος από τον Loeb σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει από ημιαξόνιο.

Τα προβλήματα για την Toyota δεν είχαν τελειωμό, αφού εκτός μάχης πολύ νωρίς τέθηκε και ο Kris Meeke με το δικό του Yaris WRC, ο οποίος είχε μία έξοδο, με αποτέλεσμα να πέσει σε ένα δέντρο και να χάσει περισσότερο από 7 λεπτά και να βρίσκεται στο τέλος της ημέρας στην 10η θέση της γενικής.

Με τον Neuville και το Latvala εκτός, αλλά και τον Meeke πίσω στην κατάταξη, ο Elfyn Evans κατάφερε να σκαρφαλώσει στην 4η θέση γενικής οδηγώντας γρήγορα και χωρίς ρίσκα. Ο νεαρός Βρετανός προσπάθησε να ακολουθήσει τον Loeb, αλλά όταν είδε ότι αυτό δεν είναι εφικτό, προτίμησε να ακολουθήσει μία στρατηγική χωρίς ρίσκα. Κάτι αντίστοιχο ευνόησε και τον Teemu Suninen, ο οποίος έχει τη δική του μάχη με τον Esapekka Lappi.

Ο Φινλανδός κατάφερε να αναδειχθεί ταχύτερος από τον συμπατριώτη του έχοντας μία υπέρ του διαφορά της τάξεως των 10 δλ. Ο Lappi από την πλευρά του, για ακόμα μία φορά δεν γοήτευσε με τις επιδόσεις του, ενώ απογοητευμένος εμφανίστηκε και ο Andreas Mikkelsen, που εκτός από τις δυσκολίες με το i20 και την αυτοπεποίθηση του πίσω από το τιμόνι του, είχε να αντιμετωπίσει και την κακή σειρά εκκίνησης με αποτέλεσμα να είναι αρκετά πίσω στην 7η θέση.