Το εκατομμυριοστό Sharan από την VW Autoeuropa στην Palmera

29

Σημαδιακή ήταν η χθεσινή μέρα για το εργοστάσιο συναρμολόγησης αυτοκινήτων της Volkswagen Autoeuropa στην Palmela της Πορτογαλλία καθώς βγήκε το εκατομμυριοστό Sharan από τότε που ξεκίνησε η παραγωγή του πριν από 24 χρόνια.

Η έννοια της ασφάλειας, της χρήσης του χώρου και της συρόμενης πόρτας συνεχίζει να εντυπωσιάζει στο πιο δημοφιλές μοντέλο πολλαπλών μεταβλητών για τις οικογένειες και τους μακρινούς οδηγούς σε όλο τον κόσμο που διατίθεται σε 33 αγορές.

Σήμερα, τα οχήματα επαγγελματικής χρήσης (SUV) κυριαρχούν στους δρόμους, αλλά στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ήταν τα οχήματα πολλαπλών χρήσεων (MPVs) που πυροδότησαν μια πραγματική άνθηση των van. Το Sharan έχει παραμείνει ένα από τα πιο δημοφιλή οχήματα σε αυτόν τον τομέα μέχρι σήμερα. Αλλά το Sharan δεν ήταν μόνο επιτυχημένο στην Ευρώπη, αλλά και ως κορυφαίο επαγγελματικό φορτηγό στην Ασία. Επί του παρόντος, το πολυδύναμο όχημα διατίθεται σε σύνολο 33 αγορών, με τη Γερμανία να είναι μία από τις κύριες αγορές.

Το φιλικό προς την οικογένεια Sharan εντυπωσιάζει με την τεράστια ποικιλία του και την ιδιαίτερα καλή χρήση του χώρου. Η τρέχουσα γενιά προσφέρει πολλά νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας ως στάνταρ, καθιστώντας το ένα από τα πιο προηγμένα οχήματα στον τομέα του. Το σύστημα παρακολούθησης λωρίδων υποβοήθησης Lane Assist και το σύστημα παρακολούθησης της εμπρός περιοχής τοποθετούνται ως στάνταρ. Το μπροστινό σύστημα υποβοήθησης προειδοποιεί όταν οδηγείτε πολύ κοντά στο όχημα μπροστά και παρεμβαίνει εφαρμόζοντας τα φρένα εντός των ορίων του συστήματος.

Το πρώτο Sharan τέθηκε σε κυκλοφορία το φθινόπωρο του 1995. Ακόμα και τότε, το χαρτοφυλάκιο κινητήρων κατάφερε να είναι ισχυρό αλλά με χαμηλή κατανάλωση καυσίμου. Η προσέγγιση αυτή παρέμεινε αμετάβλητη μέχρι σήμερα. Από το Σεπτέμβριο του 2019, οι κινητήρες του Sharan έχουν συμμορφωθεί με το υποχρεωτικό πρότυπο εκπομπών ρύπων Euro 6d TEMP.

Εκτός από το Sharan, η Volkswagen Autoeuropa παράγει επίσης το αδελφό μοντέλο Seat Alhambra και το συμπαγές T-Roc. Συνολικά περισσότερα από 2,7 εκατομμύρια μονάδες διαφόρων μοντέλων συμπεριλαμβανομένων των Eos και Scirocco κατασκευάστηκαν στην Palmela μέχρι τώρα.