Το ολοκαίνουργιο Mazda3 στην κορυφή των βραβείων Red Dot 2019

28

Το καινούργιο Mazda3 κέρδισε το βραβείο «Red Dot: Best of the Best» στα Red Dot 2019 που βραβεύουν τον σχεδιασμό προϊόντων. Το κορυφαίο βραβείο του θεσμού αυτού απονέμεται σε προϊόντα των οποίων ο σχεδιασμός θεωρείται πρωτοποριακός και γνήσια επαναστατικός. Το καινούργιας γενιάς Mazda3 προστίθεται έτσι στην μεγάλη λίστα των μοντέλων της εταιρείας που σχεδιάστηκαν βάσει της φιλοσοφίας Kodo: Soul of Motion. Εκφράζοντας με απλή κομψότητα την Ιαπωνική αισθητική, οι σχεδιαστές του νέου Mazda3 αφαίρεσαν περιττές γραμμές από το σύνολο, αφήνοντας το πλαίσιο να αντικατοπτρίζει το περιβάλλον του, και σε γενικές γραμμές ο λιτός χαρακτήρας έχει τον πρώτο λόγο εδώ.

«Η ομορφιά μέσω της αφαίρεσης ήταν το κλειδί πίσω από τον σχεδιασμό του Mazda3» δήλωσε ο Yasutake Tsuchida, Υπεύθυνος Σχεδιαστής του νέου μοντέλου. «Φυσικά δεν είναι απλά μινιμαλισμός. Ο σχεδιασμός του εξ’ αρχής έπρεπε να ήταν αγνός, και χρειάστηκε μπόλικη δουλειά μέχρι να καταλήξουμε στο τελικό αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα το οποίο μπορούσε να επιτευχθεί μόνο από ανθρώπινα χέρια και μυαλά, σχεδιασμένο αρχικά πάνω σε πηλό από τους ειδικούς μας».

Η απόδοση του αυτοκινήτου υπογραμμίζει και την φιλοσοφία πίσω από τον σχεδιασμό του. Σχεδιασμένο με σκοπό να ανυψώνει την οδήγηση, με οδηγοκεντρικό χαρακτήρα, το νέο Mazda3 προσφέρει ένα άνετο αλλά συναρπαστικό οδήγημα, με το φρενάρισμα, στρίψιμο και την επιτάχυνση να μην αποτελούν πρόβλημα  για τον οδηγό, χωρίς παρεμβολές από αστάθειες ανώμαλου οδοστρώματος. Ακόμη και το κάθισμα του οδηγού είναι σχεδιασμένο βάσει αυτής της φιλοσοφίας. Το νέο Mazda3 θα είναι ταυτόχρονα και το πρώτο μοντέλο που θα προσφέρεται με την τον νέο κινητήρα βενζίνης Skyactiv-X, ο οποίος παράγεται από την Mazda και έχει την ίδια οικονομία με ένα κινητήρα πετρελαίου!

Η διεθνής κριτική επιτροπή είχε μπροστά της λιγότερα από 100 προϊόντα για την κατηγορία Best of the Best, από συνολικά 5,500 προϊόντα από 55 χώρες.

Η απόδοση των βραβείων Red Dot θα γίνει σε ειδική τελετή στις 8 Ιουλίου στο Θέατρο Aalto στο Essen. Το νέο Mazda3 θα προστεθεί στην μεγάλη έκθεση Design on Stage στο μουσείο Red Dot Design Museum Essen μαζί με τους υπόλοιπους μεγάλους νικητές του βραβείου αυτού.

«Η βράβευση του νέου Mazda3 με το Red Dot: Best of the Best είναι μεγάλη τιμή, γιατί μόνο ένα μικρό ποσοστό των διαγωνιζόμενων προϊόντων την κερδίζουν» δήλωσε ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Red Dot Δρ. Peter Zec.

Αυτή ήταν και η έβδομη νίκη ενός βραβείου Red Dot για την Mazda και τα μοντέλα που σχεδιάστηκαν με την φιλοσοφία Kodo, μετά από τα MX-5 RF το 2017, MX-5 soft top, CX-3 και Mazda2 (και τα δυο το 2015), η προηγούμενη γενιά Mazda3 (2014) και το Mazda6 (2013).