Toyota C-HR : Αποκάλυψη του Εκλεπτυσμένου Εσωτερικού Σχεδιασμού του Νέου Crossover

152

Το CHR επιτρέπει στην Toyota να διασφαλίσει τη δυναμική της παρουσία στην αναπτυσσόμενη μεσαία κατηγορία. Σκοπός του είναι να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για τη δημιουργία καινούριων συνόρων. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίσαμε ότι το αυτοκίνητο έπρεπε να είναι μοναδικό, με τη δική του προσωπικότητα, σφύζοντας από  πρωτοτυπία.” Ήταν μερικά από τα λόγια του Kazuhiko Isawa, που είναι ο Επικεφαλής Σχεδιαστής για το C-HR

2016_C_HR_Detail_16Σχεδιασμένο για να ξεχωρίζει τόσο στην γκάμα της Toyota όσο και στην κατηγορία του, το νέο C-HR  ή Coupé High-Rider, εκφράζει την αποφασιστικότητα του Akio Toyoda να επιτρέψει μεγαλύτερη στυλιστική ελευθερία και να προωθήσει τη μηχανολογική δημιουργικότητα, για να πετύχει εντυπωσιακά σχέδια και να αυξήσει την οδηγική απόλαυση.

To Toyota C-HR παραμένει πιστό στα γενικά χαρακτηριστικά των πρωτοτύπων που προσέλκυσαν με θεαματικό τρόπο την προσοχή του κοινού στις Εκθέσεις στο Παρίσι το 2014 (μπλε χρώμα) και στη Φρανκφούρτη το 2015 (γκρι χρώμα). Οι τύπου coupe γραμμές του C-HR μαρτυρούν την αποφασιστικότητα των σχεδιαστών να δημιουργήσουν ένα στυλ που ξεχωρίζει στη σειρά Toyota, και να λανσάρουν μια νέα κατεύθυνση στην κατηγορία των μεσαίων crossover.

2018-Toyota-C-HR-Interior

Με το C-HR, η Toyota στοχεύει σε ένα συγκεκριμένο, ενιαίο προφίλ πελάτη. Το προφίλ αυτό αντικατοπτρίζει τον οδηγό που κατά κανόνα οδηγείται από το συναίσθημα, επιζητεί τη μοναδικότητα και επιθυμεί να είναι ο πρώτος που δοκιμάζει νέες εμπειρίες και προϊόντα. Το στυλ και η ποιότητα είναι βασικά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν τις αγορές του και θεωρεί το αυτοκίνητό του ως προέκταση της προσωπικότητάς του.

Εμπνευσμένος από τις συναντήσεις του με τέτοιους πελάτες, ο Επικεφαλής Μηχανικός για το C-HR, Hiroyuki Koba, επικεντρώθηκε επίμονα στις απαιτήσεις τους κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του αυτοκινήτου, θέτοντας ψηλές απαιτήσεις για θέματα σχεδιασμού και απτής ποιότητας.

toyota-chr5-1Ο μοναδικός χαρακτήρας του Toyota C-HR υπογραμμίζει την ευελιξία που προσφέρει η προσέγγιση της Toyota TNGA (Toyota New Global Architecture) στους υπεύθυνους εξέλιξης του αυτοκινήτου σε τρεις τομείς –σχεδιασμός, κινητήρας και δυναμική συμπεριφορά– επιτρέποντάς τους να δημιουργήσουν μια νέα, φρέσκια εκδοχή για την ολοένα και ποιο δημοφιλή κατηγορία crossover.

Οι παραγγελίες θα ξεκινήσουν για την Ευρώπη τον Σεπτέμβριο, με τις πρώτες παραδόσεις σε πελάτες να πραγματοποιούνται πριν το τέλος του χρόνου. Τοποθετημένο ανάμεσα στα Auris TS και RAV4, το C-HR έχει ως στόχο πωλήσεις άνω των 100,000 ετησίως στην Ευρώπη.

Μια Νέα Σχεδιαστική Κατεύθυνση στην Κατηγορία των Crossover

«Οι οδηγοί crossover θέλουν κάτι μοναδικό, κάτι που ένα παραδοσιακό SUV δεν μπορεί να προσφέρει. Θέλουν ψηλή θέση οδήγησης αλλά δε θέλουν το τετράγωνο σχήμα των οχημάτων εκτός δρόμου. Και θέλουν επίσης και αίσθηση ευκινησίας. Με το CHR, προσπαθούμε να εισάξουμε μια νέα αρχή στη μεσαία crossover κατηγορία, που προέρχεται από τη ευρωστία και τη δύναμη των SUV. Δεν προσπαθούμε όμως να φτιάξουμε ένα SUV που είναι δυναμικό, αλλά ένα δυναμικό όχημα με χαρακτηριστικά SUV.»  Πρόσθεσε ο Kazuhiko Isawa, Επικεφαλής Σχεδιαστής C-HR

Toyota C-HR-3 Paris

To ολότελα νέο Toyota C-HR εισάγει ένα ξεχωριστό σχεδιαστικό στυλ που υπογραμμίζει ένα καινοφανή δυναμισμό και μια αισθητικότητα στην αγορά των crossover.  Με διαστάσεις 4360mm μήκος, 1795mm πλάτος, 1555mm ύψος (Υβριδικό) και με 2640mm μεταξόνιο, το αυτοκίνητο παραγωγής παραμένει πιστό στον εξωτερικό σχεδιασμό του πρωτότυπου παραγωγής που παρουσιάστηκε πρώτα στην Έκθεση Παρισιού το 2014, γοητεύοντας τους υποψήφιους πελάτες.

Ακολουθώντας τη σχεδιαστική αρχή “Sensual Speed-Cross”, και με αρχιτεκτονική αμαξώματος τύπου διαμαντιού με τους θόλους των τροχών να προεξέχουν και στις τέσσερις γωνίες, δίνοντας έτσι έμφαση στη δύναμη και ακαμψία του νέου crossover, η προσαρμοσμένη δομή του C-HR συνδυάζει το ισχυρό, χαμηλωμένο αμάξωμα και την αυξημένη απόσταση από το έδαφος, με το λεπτό και στιλπνό προφίλ της καμπίνας ενός coupe.

Παρατηρώντας το C-HR από οποιαδήποτε γωνιά, ο συνδυασμός των πολυεδρικών τμημάτων με χυτές επιφάνειες και τις κομψά ενσωματωμένες λεπτομέρειες, δημιουργούν μια λεπτή ισορροπία ακρίβειας και αισθητικότητας.

2016-Toyota-CH-RΤο εμπρός τμήμα αποτελεί μια εξελιγμένη έκδοση της σχεδιαστικής ταυτότητας Under Priority and Keen Look της Toyota. Η λεπτή πάνω γρίλια «ρέει» από το σήμα της Toyota προς στα λεία, επιθετικά άκρα των φτερών των προβολέων και αγκαλιάζει τις εμπρόσθιες γωνίες του οχήματος.

Η κίνηση του μαύρου αναβατήρα προς τους εμπρός και πίσω τροχούς, μαζί με τον πλαϊνό άξονα που τέμνει το αμάξωμα, δίνει έμφαση στην «αίσθηση ανύψωσης» του λεπτού αμαξώματος.

Η coupe γραμμή του C-HR αναδεικνύεται περαιτέρω με τις κρυμμένες λαβές των πίσω θυρών που ενσωματώνονται στην κολόνα και, απαραίτητη για την έμφαση της ταχύτητας μέσω σχεδιασμού, τη δυναμική προβολή της καμπύλης οροφής που καταλήγει σε μια μεγάλη, αεροδυναμική πίσω αεροτομή με πλαίσιο τύπου χωροδικτυώματος.

Στο πίσω μέρος η καμπίνα λεπταίνει ενσωματώνοντας την πόρτα και δίνοντας πρόσβαση στο χώρο αποσκευών, δημιουργώντας έτσι αντίθεση με τους έντονους θόλους των τροχών, κάτι το οποίο προσδίδει στο νέο crossover μια πλατιά και εξαιρετικά δυναμική στάση.

Στο πίσω μέρος του λεπτού αμαξώματος, τα φωτιστικά σώματα που προαιρετικά μπορούν να εξοπλιστούν με τεχνολογία LED, δίνουν στο οπίσθιο μέρος του C-HR μια εξίσου εκφραστική οπτική ταυτότητα.

toyota-chr-2622-003Εκλεπτυσμένος Εσωτερικός Σχεδιασμός με  Εξαιρετική Αισθητική Ποιότητα

«O σκοπός μας ως Ευρωπαϊκό Κέντρο Σχεδιασμού της Toyota ήταν να παραδώσουμε ένα μοναδικό στυλ – μοντέρνο και αισθητικό την ίδια στιγμή. Η μοναδικότητα του εσωτερικού σχεδιασμού του CHR είναι βασισμένη σε μια σταθερή κατασκευή με ‘Αισθητικές Επιφάνειες’ και ‘Καινοτόμες Λεπτομέρειες’. Αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά μας έδωσαν τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε το σχεδιαστικό κομμάτι με μια φρέσκια προοπτική. Ως αποτέλεσμα, το CHR δείχνει την αισθητική ελκυστικότητα των εσωτερικών των αυτοκινήτων Toyota του μέλλοντος». Συμπλήρωσε ο Alexandre Gommier, από το Κέντρο Σχεδιασμού ED2

Αποτελώντας μια νέα κατεύθυνση για την Toyota, το στυλ του εσωτερικού σχεδιασμού αντιπροσωπεύει τη νέα προσέγγιση ‘Sensual Tech’, που συνδυάζει εργονομία ψηλής τεχνολογίας με αισθητικό και μοδάτο στυλ, οδηγοκεντρικούς χώρους και μεγάλη, ευρύχωρη καμπίνα.

Η ζεστή ατμόσφαιρα που καλωσορίζει τους επιβάτες στην ευρύχωρη καμπίνα, είναι αποτέλεσμα της ενιαίας αρχιτεκτονικής του πίνακα οργάνων, που συνεχίζει μέσα στην πόρτα με στυλάτη διακόσμηση και ένα μαύρο πίνακα οργάνων. Προσφέρει έτσι αντίθεση μεταξύ της αισθητικής των επιφανειών και των ζωηρών γραμμών, με αποτέλεσμα ένα φρέσκο, αλλά άνετο περιβάλλον.

Η οδηγοκεντρική καμπίνα ενσωματώνει καινοτόμες λεπτομέρειες και μια προαισθητική αλλά προσιτή ψηλή τεχνολογία. Όλα τα όργανα πλοήγησης, η οθόνη 8″ με επανασχεδιασμένο σύστημα αλληλεπίδρασης ανθρώπου-μηχανής HMI (Human Machine Interface), καθώς και η πλατφόρμα της Toyota Multi-Media ’16, είναι προσανατολισμένα προς τον οδηγό. Σε συνδυασμό με τον ασυμμετρικό σχεδιασμό της κεντρικής κονσόλας, το γεγονός αυτό επιτρέπει στον οδηγό να ελέγχει τα πάντα με ευκολία, ενώ ο συνοδηγός έχει επίσης πρόσβαση στους σχετικούς διακόπτες.

Επειδή η οθόνη αφής κατέχει κεντρική θέση στον πίνακα οργάνων και δεν περικλείεται από αυτόν, το πάνω μέρος του ταμπλό έχει σημαντικά λιγότερο βάθος, βελτιώνοντας έτσι την ορατότητα του οδηγού.

Ο μοναδικός σχεδιασμός των καθισμάτων σε δύο επίπεδα συνδυάζει ένα λεπτό, σπορ πάνω μέρος με ένα πιο δυνατό και υποστηρικτικό κάτω μέρος, με τις διαφορές αυτές να υπογραμμίζονται μέσω της χρήσης διαφορετικών υφών, τόνων και μοτίβων στα υφάσματα.

Toyota C-HR-1«Η Ευρωπαϊκή Ομάδα Αισθητικής Ποιότητας, είχε ήδη δουλέψει σε διάφορες ανανεώσεις υφιστάμενων μοντέλων, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που δουλεύουμε πάνω σε ένα εντελώς νέο μοντέλο, άρα διακυβεύονται πολλά στην επιτυχία του CHR. Οι σχεδιαστές της ομάδας ED2 έκαναν μια τόσο καλή δουλειά, που έπρεπε να διασφαλίσουμε ότι το πρωτότυπό τους θα έμπαινε στην παραγωγή με τα σωστά φινιρίσματα.  Απολαμβάνοντας αμέριστη υποστήριξη από τις ομάδες μηχανικών μας, δουλέψαμε πάνω σε κάθε οπτική λεπτομέρεια και αμφισβητήσαμε πρότυπα στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε μια αδιάλειπτη εσωτερική αρμονία. Πιστεύουμε ότι το εσωτερικό του CHR είναι το καλύτερο αισθητικά εσωτερικό που έχουμε δει σε μοντέλο Toyota μέχρι σήμερα».  Πρόσθεσε ο Mehmet Fatih Kale, Ανώτερος Μηχανικός, Ευρωπαϊκή ομάδα SQ

Με σκοπό την ανώτερη αισθητική ποιότητα στην κατηγορία, και γνωρίζοντας ότι οι υποψήφιοι πελάτες του C-HR θα αντιμετωπίσουν ανταγωνισμό από άλλες κορυφαίες μάρκες αυτοκινήτων, η Ευρωπαϊκή Ομάδα Αισθητικής Ποιότητας ενεπλάκη στο σχεδιασμό από τα αρχικά στάδια κατασκευής του αυτοκινήτου.

Δουλεύοντας σε στενή συνεργασία με την κεντρική ομάδα σχεδιασμού, η ομαδα επικεντρώθηκε στην ποιότητα των υλικών και τη συνοχή της υφής, του χρώματος και του φωτισμού για κάθε στοιχείο ξεχωριστά, ακόμα και για τη ραφή των καθισμάτων.

Ενισχύοντας τη σχέση μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού σχεδιασμού, πολλοί διακόπτες έχουν παρόμοιο σχήμα, αντικατοπτρίζοντας το διαμαντένιο μοτίβο του αμαξώματος. Το ίδιο μοτίβο είναι ορατό στις πόρτες, τις γρίλιες των ηχείων JBL, ακόμα και στις βελόνες των αναλογικών οργάνων πλοήγησης του οδηγού.

Η προσεκτική επιλογή από φινιρίσματα είναι απαραίτητη για τη συνεχή, αρμονική όψη του εσωτερικού του αυτοκινήτου. Υπάρχουν τρία κύρια φινιρίσματα – ένα που προσομοιάζει δέρμα για τις επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τους επιβάτες, ένα με μαλακή υφή Nappa για όλες τις επιφάνειες αφής και ένα με τεχνική υφή για όλους τους διακόπτες.

Τα διακοσμητικά στοιχεία έχουν ψηλής ποιότητας μαύρα και ασημένια φινιρίσματα, ενώ ο μπλε φωτισμός για τους διακόπτες και τα όργανα πλοήγησης, έχει καθοριστεί προσεκτικά για διασφάλιση της σωστής απόχρωσης, ακόμα και σε αντανακλαστικές επιφάνειες διαφορετικών χρωμάτων που μπορεί να τα πλαισιώνουν.

Ο εξαιρετικός αυτός εσωτερικός σχεδιασμός θα είναι διαθέσιμος σε τρεις συνδυασμούς χρωμάτων: Σκούρο Γκρι, Μπλε/Μαύρο και Μαύρο/Καφέ.

Επίπεδα Εξοπλισμού προς Ικανοποίηση και των πιο Απαιτητικών Πελατών

Αντανακλώντας τις απαιτήσεις των υποψηφίων πελατών του, το Toyota C-HR μπορεί να εξοπλιστεί με μια μεγάλη γκάμα χαρακτηριστικών.

Στο πλαίσιο της δέσμευσης της Toyota για μεγαλύτερη διαθεσιμότητα του εξοπλισμού ασφαλείας, το Toyota Safety Sense θα είναι στο βασικό εξοπλισμό σε όλη την γκάμα, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων τα συστήματα Pre-Collision (σύστημα Προ-σύγκρουσης συμπεριλαμβανόμενου του συστήματος Ανίχνευσης Πεζών), Adaptive Cruise Control (Προσαρμοζόμενο Έλεγχο Ταχύτητας), Lane Departure Alert (προειδοποίηση αλλαγής λωρίδας με έλεγχο διεύθυνσης), Automatic High Beam (Αυτόματη Μεγάλη Σκάλα) και Road Sign Assist (Ανάγνωση Σημάτων Οδικής Κυκλοφορίας – το σύστημα αυτό δεν είναι διαθέσιμο στο χαμηλότερο επίπεδο εξοπλισμού).

Οι πελάτες που επιλέγουν το ψηλότερο επίπεδο εξοπλισμού, θα μπορούν να διαλέξουν θερμαινόμενα συστήματα, σύστημα έξυπνης εισόδου, φιμέ τζάμια, ταπετσαρία κατά παραγγελία συμπεριλαμβανομένων μερικώς δερμάτινων καθισμάτων, το επαναστατικό σύστημα της Toyota S-IPA (Υποβοήθηση Παρκαρίσματος), 18” ζάντες αλουμινίου και δίχρωμο μεταλλικό χρωματισμό.

Toyota C-HRΕξελιγμένοι Κινητήρες

Το Toyota C-HR εφοδιάζεται με μια γκάμα κινητήρων σχεδιασμένη για να αποδίδει ακριβώς την οδηγική συμπεριφορά που ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των πελατών της. Αυτό υλοποιείται κυρίως με την πλήρως υβριδική έκδοση, μοναδική στην κατηγορία, τα εγγενή χαρακτηριστικά της οποίας εγγυώνται μια ιδιαίτερα ομαλή οδική συμπεριφορά.

Εφοδιασμένο με την τελευταία γενιά της υβριδικής μονάδας κίνησης, το C-HR έχει εκπομπές CO2 μόλις 85 γρ/χλμ – τιμή που είναι απαράμιλλη στην κατηγορία ενώ η συνδυασμένη κατανάλωση είναι μόλις 3.7 λ/100 χλμ.

Με απόδοση 90 kW/122 DIN hp, ο νέος υβριδικός κινητήρας είναι αποδοτικότερος και ελαφρύτερος αλλά με πιο σπορ επιδόσεις. Συγκεκριμένες, λεπτομερείς σχεδιαστικές αλλαγές έχουν επιτύχει θερμική απόδοση της τάξης του 40% – κορυφαίο νούμερο για βενζινοκινητήρα.

Άλλα εξαρτήματα του υβριδικού συστήματος με μειωμένο βάρος και διαστάσεις, έχουν επανατοποθετηθεί για βέλτιστη χωροταξία, συμβάλλοντας περαιτέρω στη διατήρηση του χαμηλού κέντρου βάρους του αυτοκινήτου.

Το C-HR είναι επίσης διαθέσιμο με ένα νέο,  υπερ-τροφοδοτούμενο κινητήρα 1.2 λίτρων που τον είδαμε για πρώτη φορά στο Auris. Με απόδοση 85 kW/116 DIN hp και 185 Nm ροπής, η μονάδα αυτή έχει εκπομπές CO2 που ξεκινούν από τα 128 γρ/χλμ και συνδυασμένη κατανάλωση καυσίμων από 5.7 λ/100 χλμ. Μπορεί να συνδυαστεί είτε με ένα 6τάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων ή με το αυτόματο κιβώτιο Συνεχώς Μεταβαλλόμενων Σχέσεων CVT. Άλλες εκδόσεις με CVT είναι διαθέσιμες τόσο με κίνηση μπροστά όσο και με κίνηση και στους 4 τροχούς.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.toyota.com.cy