Τρία βραβεία Red Dot για την ΚΙΑ

15

Η Kia έχει κερδίσει πάλι το βραβείο Red Dot Awards, εξασφαλίζοντας τρία βραβεία για το design. Μετά την κυκλοφορία της τρίτης γενιάς Kia Ceed, που κυκλοφορεί πλέον στην Ευρώπη, τα τρία ολοκαίνουργια στυλ αυτοκινήτου της σειράς έλαβαν το καθένα ένα βραβείο Red Dot για το design.

Αυτό το τριπλό θρίαμβο στον παγκοσμίου φήμης διαγωνισμό σχεδίασης αντιπροσωπεύει για δεύτερη συνεχή χρονιά το Kia που έχει κερδίσει ένα χατ-τρικ του βραβείου Red Dot, μετά από παρόμοια επιτυχία το 2018. Ο κατασκευαστής έλαβε επίσης τρία βραβεία iF Design νωρίτερα το 2019.

Το επίτευγμα υπογραμμίζει τη φήμη του κορεατικού κατασκευαστή για πρωτοποριακό σχεδιασμό, ο οποίος, εδώ και πάνω από μία δεκαετία, διαμορφώθηκε από τον Peter Schreyer, Πρόεδρο σχεδιασμού και επικεφαλής σχεδιαστή για την Kia Motors. Η μάρκα κέρδισε το πρώτο της βραβείο Red το 2009, με την Kia Soul. Από τότε, η Kia έχει κατακτήσει συνολικά 24 βραβεία Red Dot για τα σχέδια οχημάτων της.


Τα πιο πρόσφατα τρόπαια έχουν απονεμηθεί σε κάθε μία από τις τρεις ολοκαίνουργιες παραλλαγές Ceed: τα πέντε θυρών μοντέλα Ceed hatchback και Sportswagon που ξεκίνησαν στα μέσα του 2018 και το ολοκαίνουργιο ProCeed πέντε το οποίο τέθηκε σε πώληση στην Ευρώπη νωρίτερα το 2019.

Η τρίτη γενιά του Kia Ceed όπως και το αρχικό μοντέλο του 2007 σχεδιάστηκε στο ευρωπαϊκό κέντρο σχεδιασμού της Kia στη Φρανκφούρτη υπό τη διεύθυνση του Peter Schreyer και του Gregory Guillaume, ευρωπαίου αρχηγού σχεδίου. Η τεχνολογία και η ανάπτυξη πραγματοποιήθηκαν από το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης του εμπορικού σήματος στο Rüsselsheim και οι τρεις τύποι αμαξώματος κατασκευάζονται στη Σλοβακία.

Οι καθαρές, ευθείες γραμμές χαρακτηρίζουν τη σχεδίαση της οικογένειας Ceed, η οποία εμπνέεται από το νέο σπορ Kia Stinger fastback, το οποίο πήρε το ίδιο βραβείο Red Dot στο 2018. Το πεντάθυρο Ceed hatchback είναι ευρύτερο και χαμηλότερο από τον προκάτοχό του, τοποθετημένο πιο μακριά προς το πίσω μέρος του αυτοκινήτου, παρέχοντας μια πιο σπορ γραμμή. Στο προφίλ, η στήλη C δίνει στην ανώτερη γραμμή παραθύρου ένα κομψό σχήμα μισού μήκους.

Το Ceed Sportswagon φέρνει περισσότερο χώρο από ποτέ στη συμπαγή κατηγορία: το μοντέλο τρίτης γενιάς έχει αυξηθεί σε μήκος και προσφέρει στους ιδιοκτήτες μεγαλύτερο χώρο αποσκευών (625 λίτρα) από τους περισσότερους αντιπάλους του και ακόμη και ένα αριθμό οχημάτων υψηλότερου τμήματος. Με τις έξυπνες αναλογίες και το δυναμικό νέο σχεδιασμό του, το Ceed Sportswagon είναι πιο σπορ από οποιονδήποτε από τους προκατόχους του.

Το ProCeed διαθέτει ένα εντελώς νέο σχέδιο για το Kia και είναι το πρώτο συμπαγές φρένο από έναν κατασκευαστή. Το ProCeed συνδυάζει εκπληκτική, κομψή σχεδίαση με το χώρο και την ευελιξία ενός tourer, που ξεχωρίζει από τα αδέλφια του με τη δική του μοναδική γραμμή και αναλογίες. Ύψος 1,422 χιλιοστών, είναι το χαμηλότερο όχημα στον τομέα των οικογενειακών αυτοκινήτων. Το καθοριστικό στοιχείο του προφίλ του είναι η δυναμική γραμμή οροφής, η οποία καταλήγει στο πίσω παρμπρίζ με απότομη κλίση. Ο ξεχωριστός σχεδιασμός είναι ιδιαίτερα ευδιάκριτος από πίσω, με φωτιζόμενη γραμμή που συνδέει τα οπίσθια φώτα LED, δίνοντας στο ProCeed μοναδική φωτεινή υπογραφή.

Τόσο το ProCeed όσο και το Ceed είναι διαθέσιμα ως ένα μοντέλο υψηλής τεχνολογίας «GT», το οποίο τροφοδοτείται με κινητήρα 201bhp 1,6 λίτρων T-GDi (Turbocharged Gasoline Direct Injection). Συνολικά έξι βενζινοκινητήρες και πετρελαιοκινητήρες χαμηλών εκπομπών, οι οποίοι συμμορφώνονται με το νέο πρότυπο εκπομπών ρύπων Euro 6d-TEMP, διατίθενται στην οικογένεια Ceed. Το ευρύ φάσμα των τελευταίων τεχνολογιών περιλαμβάνει σύστημα Assist Follow Lane και Σύστημα Προώθησης Αποφυγής Συγκρούσεων.


Από το λανσάρισμά τους το 1955 από το Κέντρο Σχεδιασμού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, τα Βραβεία Red Dot έχουν γίνει ένας από τους πιο διάσημους διαγωνισμούς σχεδίου παγκοσμίως. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από 40 ανεξάρτητους σχεδιαστές, καθηγητές σχεδιασμού και δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο.

Τα βραβεία Red Dot παρουσιάζονται σε τρεις κατηγορίες (σχεδιασμός προϊόντων, σχεδιασμός επικοινωνιών και σχεδιασμός) και κρίνονται βάσει κριτηρίων όπως η καινοτομία, η τυπική ποιότητα, η λειτουργικότητα και η οικολογική συμβατότητα. Το 2019 εταιρείες από 55 χώρες εισήγαγαν περισσότερα από 5.500 προϊόντα στο πρόγραμμα των βραβείων.

Η επίσημη παρουσίαση των βραβείων Red Dot θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουλίου 2019 στο Έσσεν της Γερμανίας στην όπερα Alvar Aalto.