Τριπλή μάχη για τον τίτλο του ERC στην Κύπρο

Κύριοι μονομάχοι οιChris Ingram, Alexey Lukyanuk και Lukaz Habai που χωρίζονται με 10 βαθμούς διαφορά ενώ στο κόλπο με λιγότερες ελπίδες για τον τίτλος είναι και ο Τσέχος πρωταθλητής 2019 ERC1 Junior

95

Για μια ακόμη χρονιά το Ράλι Κύπρος θα έχει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της μάχης του τίτλου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλι της FIA 2019. Οι τρείς διεκδικήτές του τίτλου Chris Ingram, Alexey Lukyanuk και Lukaz Habai έχουν δηλώσει συμμετοχή και θα είναι παρών στον 7ο και προτελευταίο αγώνας της  χρονιάς που θα γίνει 27 με 29 Σεπτεμβρίου.

Ο βρετανός Chris Ingram βρίσκεται επικεφαλής στην κατάταξη του πρωταθλήματος οδηγών με πλεονέκτημα ένα μόλις βαθμό, καθώς απομένουν δυό αγώνες για την ολοκλήρωση της χρονιάς, από τον περσινό πρωταθλητή το Ρώσσο Alexey Lukyanuk που αγωνίζεται για να υπερασπίση τον τίτλο του που στάθηκε άτυχος στον προηγούμενο αγώνα στο Barum Czech Rally Zlín καθώς τέθηκε εκτός μάχης και είχε ελάχιστη συγκομιδή βαθμών.

Στο κόλπο του τίτλου παραμένει και ο Łukasz Habaj από τη Πολωνία που είναι εννέα βαθμούς πίσω από το ρώσσο οδηγό όπου και αυτός είδε τις όποιες ελπίδες του για βαθμολογικό όφελος από τον αγώνα στη Τσέχικη Δημοκρατία να εξανεμείζονται καθώς αποχώρησε λαβωμένος. Από τους τρείς διεκδικητές του τίτλου μόνο ο  Alexey Lukyanuk διαγωνίστηκε προηγουμένος στην Κύπρο και αυτό θα είναι ένα πλεονέκτημα για το ρώσσο.

Το σίγουρο όμως είναι ότι επί κυπριακού εδάφους στις σκληροτράχηλες ειδικές διαδρομές θα γίνουν φοβερές μάχες ανάμεσα στους οδηγούς που προαναφέραμε και ο καθένας από αυτούς θα θέλει να φύγει με όσο το δυνατό μεγαλύτερο βαθμολογικό όφελος. Οποίος επικρατήσει στο τέλος της χρονιάς στον αγώνα της Ουγγαρίας θα γράψει και το τελευταίο κεφάλαιο στην ιστορία του ERC, το οποίο ξεκίνησε το 1953 όταν ο Helmut Polensky πήρε το στέμμα για τη Γερμανία.

Ο κάθε ένας από τους διεκδικητές του τίτλου θα γράψει και την δική του ξεχωριστεί ιστορία στο θεσμό του μακροβιώτερου πρωταθλήματος Ράλι της Ευρώπης.

Chris Ingram

Εάν ο βρετανός οδηγός της Toksport WRT, ο 25 χρόνος Chris Ingram εξασφαλίσει τον τίτλο στο τέλος της χρονιάς δεν θα γίνει ο νεότερος νικητής, αφού ο φινλανδός Esapekka Lappi πήρε τις δάφνες το 2014 σε ηλικία 23 ετών. Θα είναι όμως ο πρώτος Βρετανός νικητής από τότε που ο Vic Elford θριάμβευσε το 1967. Μαζί με τον 84 ετών τώρα θρύλο Elford, θα θέσει το όνομα του στη λίστα μιάς επιλεγμένης ομάδας πρωταθλητών.

Ο Ingram πέρασε στην κορυφή της βαθμολογίας του πρωταθλήματως οδηγών του ERC στο Barum Czech Rally Zlín τον περασμένο μήνα που ήταν ένας αγώνας πολύ σημαδιακός για τον οδηγό της Toksport WRT. Εκεί που διεκδικούσε τον τίτλο στην ERC1 Junior τον έχασε με οριακή διαφορά τερματίζοντας 0,3 δευτερόλεπτα πίσω από τον Filip Mareš στην Τσεχική Δημοκρατία. Η απαγοήτευση πολύ μεγάλη για τον Ingram όχι γιατί έχασε το τίτλο μετά από μια συγκλονιστική μάχη που έδωσε με τον Filip Mareš  αλλά γιατί έχασε και το χρηματικό βραβείο των 100,000 ευρώ που θα ήταν μια μεγάλη βοήθεια να αγωνιστεί στην Κύπρο και στο Ράλι Ουγγαρίας τον Νοέμβριο.

Παρόλο που ο 25χρονος είναι σε πορεία να γίνει ο πρώτος Βρετανός από το Vic Elford το 1967 για να κερδίσει τον διάσημο περιφερειακό τίτλο, δεν έχει τα χρήματα για να το κάνει και ψάχνει απεγνωσμένα να βρεί χρηματοδότηση.

Η μητέρα του Chris Ingram, Jo, ξεκίνησε μια διαδικτυακή εκδήλωση για συγκέντρωση χρημάτων για να βοηθήσει τον γιο της να τρέξει στο Ράλι Κύπρος. Σε μια θέση στην ιστοσελίδα του Gofundme.com, η μητέρα του Ingram έγραψε: “Ο γιος μου έχει αφιερώσει τη ζωή του για να γίνει πρωταθλητής. Αυτός και ο συνοδηγός του Ross Whittock οδηγούν τώρα το πρωτάθλημα FIA European Rally. Τα αγόρια προσπαθούσαν απελπισμένα για οικονομική υποστήριξη αυτή τη σεζόν, και λόγω της αποχώρησης ενός κύριου χορηγού την τελευταία στιγμή έχουν εξαντλήσει τα χρήματα τους. Ο Chris δεν θα με συγχωρέσει για αυτό που κάνω αλλά γνωρίζωντας πόσο θέλουν αυτό το τίτλο ο Chris και ο Ross έχουν ελάχιστες πιθανότητες να αγωνιστούν  για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα εξαιτίας της έλλειψης κεφαλαίων. Οποιαδήποτε βοήθεια, όσο μεγάλη ή μικρή, θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα. “

Αξίζει να τονίσουμε ότι η παρουσία του Chris Ingram στη φετινή χρονιά είναι πολύ εντυπωσιακή και βρίσκεται στην πρωτοπορία του πρωταθλήματος οδηγών έστω και αν δεν σημείωσε καμιά νίκη στους έξι αγώνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα.

Alexey Lukyanuk

Αν ο Ρώσσος οδηγός που διεκδικεί το τίτλο “back-to-back” το πετύχει θα προσθέσει το όνομα τους στους πετυχημένους Bernard Darniche (1976-1977), Luca Rossetti (2010-2011) και Kajetan Kajetanowicz (2014-2017) σε έναν διάσημο κατάλογο διαδοχικών πρωταθλητών. 

Θα γίνει επίσης και ο πρώτος πρωταθλητής της γαλλικής ομάδας Saintéloc, στην οποία οδηγούσε και ο Craig Breen το 2015 που τερμάτισε δεύτερος στο πρωτάθλημα, ενώ η Citroën θα γιορτάσει τον πρώτο τίτλο της στο ERC από τότε που ο Simon Jean-Joseph εξασφάλισε κορυφαίες διακρίσεις το 2007.

Łukasz Habaj

Από την πλευρά του αν ο Habaj πάρει το πρωτάθλημα θα γίνει ο τέταρτος Πολωνός πρωταθλητής Ευρώπης μετά από τους Sobiesław Zasada, Krzysztof Hołowczyc και Kajetan Kajetanowicz που είναι και ο μόνος τρείς φορές συνεχόμενες πρωταθλητής 2014 μέχρι και 2017. Αν ο Habaj κερδίσει τον τίτλο πέραν του ότι θα είναι και ο όγδοος τίτλος του ERC για την Πολωνία θα είναι ένας άλλος ευρωπαϊκός τίτλος για την Sport Racing Technologies της Λετονίας, που καθοδήγησε τον Nikolay Gryazin στην επιτυχία του τίτλου Junior ERC1 το 2018.

Για σκοπούς πρωταθλήματος οι οδηγοί θα υπολογίσουν τις καλύτερες βαθμολογίες τους από 6 αγώνες στο σύνολο των οκτώ που περιλαμβάνει η χρονιά. Από τη μέχρι τώρα βαθμολογία ο Chris Ingram έχει 108, o Alexey Lukyanuk 107, o Lukasz Habaj 98  από πέντε αγώνες που έχουν εξασφαλίσει βαθμούς καθώς έχουν από μια αποχώρηση. Ενώ ο Filip Mares ο πρωταθλητής 2019 στην ERC1 Junior που είναι στην 4η θέση με 75 βαθμούς τους έχει εξασφαλίσει από τέσσερις αγώνες.