Έλενα Πιερή η πρώτη πρωταθλήτρια συνοδηγός

- Advertisement -

Η Έλενα Πιερή, ένα άτομο το οποίο προέρχεται καθαρά από οικογένεια με πλήρη εμπλοκή στο μηχανοκίνητο αθλητισμό εδώ και δεκαετίες γράφει την δική της ιστορία στο μηχανοκίνητο αθλητισμό του τόπου μας. Η Έλενα Πιερή με σύντομη εμπλοκή στο άθλημα ήταν στο διπλανό κάθισμα του πολυπρωταθλητή Κώστα Γεωργίου Chips καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς και στο Cyprus Rally 2013 τερμάτισαν στην 5η θέση γενικής και πρώτο Κυπριακό πλήρωμα.

Αναλυτικά η συνέντευξη που μας παραχώρησε είναι η ακόλουθη:

Τα πρώτα σου βήματα στους αγώνες;

Μεγάλωσα σε οικογένεια όπου οι θείοι μου έτρεχαν σε αγώνες ράλλυ και από πολύ μικροί είχαμε συνδεθεί και αγαπούσαμε το άθλημα αφού τους ακολουθούσαμε παντού οικογενειακώς.

Ενεργά πότε ξεκίνησες;

Εκανα τον πρώτο μου αγώνα το 1999 σαν συνοδηγός του αδελφού μου Δημήτρη Πιερή σε αγώνα novice, μια εμπειρία που με είχε ενθουσιάσει και μετά από εκείνον το αγώνα συνεχίσαμε μαζί σαν πλήρωμα να τρέχουμε στην δικίνητη κατηγορία.

Chips-cc 4

Τι ξεχωρίζεις μέσα από την πορεία σου;

Εκτός από τις υπέροχες εμπειρίες, ξεχωρίζω τους σημαντικούς για μένα τίτλους που έχω κερδίσει και νοιώθω ότι αντικατοπτρίζουν τη σκληρή δουλειά, την τελειομανία μου και τη μεγάλη μου αγάπη για το άθλημα μας. Με τον Κώστα Γεωργίου-Chips έχω στεφθεί για πρώτη φορά στα δεδομένα του αθλήματος μας στην Κύπρο, η πρώτη γυναίκα συνοδηγός πρωταθλήτρια, κάτι που με κάνει να νοιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση.Οι νίκες σε αγώνες κατά τη διάρκεια των πρωταθληματικών χρονιών, δεν με αφήνουν ασυγκίνητη. Κάθε νίκη και διάκριση έχει τη δική της απόλαυση και τη δική της ικανοποίηση. Το κάθε κύπελλο αποτελεί κομμάτι κάποιων εμπειριών και πάνω του έχει γραμμένη μια μικρή ιστορία.

Πόσο επηρεάζει την οικογενειακή και προσωπική ζωή της Έλενας σε ένα καθαρά ανδροκρατούμενο άθλημα;

Η συνοδήγηση με τον Chips δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Είναι αφάνταστα απαιτητικός, τελειομανής και αυστηρός. Για να μπορεί κάποιος να ακολουθεί τους δικούς του ρυθμούς χρειάζεται θυσία, χρειάζεται να αφιερώνεις χρόνο και ενέργεια. Αυτό είναι πολύ δύσκολο να ισορροπεί με την οικογενειακή ή επαγγελματική ζωή κάποιου και  με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις στη ζωή , αλλά με λίγη οργάνωση και το πολύ ζήλο που έχω, γίνεται κατορθωτό. Όταν αγαπάς κάτι πολύ, όλα είναι εφικτά. Το γεγονός ότι το άθλημα μας είναι καθαρά ανδροκρατούμενο με πεισμώνει περισσότερο θέλοντας να αποδείξω ότι μπορώ ισάξια να συγκριθώ με το ανδρικό φύλο στα καθήκοντα μου. Δεν θα δεχόμουν ποτέ να με χειριστεί κάποιος με ιδιαίτερο χειρισμό λόγω φύλου και ποτέ δεν έχω ζητήσει εξαίρεση του κανόνα. Έχει αποδειχθεί ότι και μία γυναίκα μπορεί να αγωνιστεί χωρίς καμιά εξαίρεση και σε αυτό το άθλημα, μη αφήνοντας περιθώρια σε κανέναν να νοιώσει ούτε και σε μία στιγμή ότι ξεχωρίζεις ή μειονεκτείς σαν το ασθενές φύλο. Συμμετέχεις επάξια και εκμηδενίζεις τη θεωρία του ανδροκρατούμενου αθλήματος.

Eχεις αντιληφθεί να επηρεάζει τους άλλους συναθλητές σου και πως σε αντιμετωπίζουν; 

Σε πολύ λίγες περιπτώσεις έχω βιώσει συναθλητές μου να μην μπορούν να δεχτούν ότι μία γυναίκα μπορεί να βρίσκεται ανάμεσα τους, επάξια συγκρινόμενη μαζί τους. Αλλά αυτή είναι η εξαίρεση. Υπάρχουν και άνθρωποι με κλασσικό μυαλό και καθόλου εκμοντερνισμένες συμπεριφορές. Στην πλειονότητα οι συναθλητές μου με αντιμετωπίζουν με σεβασμό και αρκετοί από αυτούς εκφράζουν και θαυμασμό και παραδοχή. Έχουν συνηθίσει ότι βρίσκομαι ανάμεσα τους και μάλιστα αρκετές φορές συναθλητές μου, ζητούν βοήθεια ή πληροφορίες από μένα χωρίς κανένα ενδοιασμό. Εκτιμούν την πείρα ή και τις γνώσεις που πιθανόν να μπορώ να τους προσφέρω.

Αγαπημένες σου ε.δ. και αγαπημένα σου Ράλι;

Αγαπημένες μου ε.δ. είναι η Αναδιού, Αγιά, το Παραμάλι, η Καλαβασός και η Κλαυδιά.

5TH - 1ST CYPRIOT CHIPS-ELENA PIERI

Αξέχαστες στιγμές; 

Αξέχαστε στιγμές αμέτρητες. Μπορείς να μιλάς ώρες για τις εμπειρίες σου, για τις ιστορίες σου μέσα από το άθλημα. Απολαμβάνεις να αναπολείς και τις κακές και τις καλές στιγμές σου. Νοιώθω ότι είναι τυχερός ο άνθρωπος που ζει μια γεμάτη ζωή την οποία εμπλουτίζει συνεχώς με εμπειρίες, εμπειρίες που όταν θα αφυπηρετήσει θα του κρατούν τις πιο όμορφες συντροφιές. Δεν μπορώ να ξεχάσω τον αγώνα που έκρινε την κατάκτηση του πρώτου μου τίτλου σαν γυναίκα πρωταθλήτρια. Ηταν η πιο συγκινητική στιγμή στην μέχρι σήμερα καριέρα μου μαζί με τη φετινή διάκριση μας με τον Κώστα στο διεθνή μας αγώνα, μια διάκριση που δεν άφησε αδιάφορους τους ξένους συναθλητές μας που διαγωνίστηκαν και που έχουν το πήχη πιο ψηλά με διεθνή δεδομένα.  Εξέφρασαν τα καλύτερα σχόλια τους μαζί με τον ξένο τύπο, μία ανταμοιβή που σου αφήνει την απόλυτη ικανοποίηση στο ότι ήσουν άξιος εκπρόσωπος του τόπου τους σε αγώνες τέτοιας εμβέλειας.

Chips-Elena-Pieri

Τι σε έκανε να ασχοληθείς με τη πλοήγηση; Ρόλος και ευθύνες συνοδηγού πρίν και κατά τη διάρκεια του αγώνα;

Η μεγάλη μου αγάπη για το άθλημα και η ευκαιρία που μου είχε δώσει ο αδελφός μου να συνοδηγήσω μαζί του ήταν οι λόγοι που με έκαναν αρχικά να ασχοληθώ με την πλοήγηση. Στη συνέχεια βλέποντας ότι η συνοδήγηση είναι μεγάλη ευθύνη, χρειάζεται πειθαρχία, σωστή και συστηματική δουλειά και κόπο, με απορρόφησαν περισσότερο. Είναι ένας ρόλος με ουσία και πάθος. Αργότερα η ευκαιρία που μου έδωσε ο Chips, ένας φτασμένος οδηγός και πολυπρωταθλητής, να συνοδηγήσω μαζί του, ήταν για μένα η μεγαλύτερη πρόκληση και συνάμα τιμή. Αφιερώθηκα φέρνοντας μαζί μου τις εμπειρίες μου, με μοναδικό σκοπό μου να μην τον απογοητεύσω για την επιλογή του και την εμπιστοσύνη που μου έδειξε. Η προετοιμασία είναι πολύ σημαντική, πολύ χρονοβόρα και χρειάζεται πολύ σοβαρότητα αφοσίωση. Η ευθύνη ενός συνοδηγού με τους ρυθμούς που ο δικός μου οδηγός ακολουθεί, είναι καταλυτική. Ο ρόλος του συνοδηγού σημαντικότατος. Αποτελείς σημαντικό κομμάτι της απόδοσης του οδηγού που αν καταφέρεις να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του, μπορείς να του προσφέρεις πολλά και να τον βοηθήσεις να ενισχύσει τις δικές του ικανότητες και να τις εφαρμόσει στο μέγιστο.  Ένα αίσθημα που μπορείς να το νοιώσεις τη στιγμή που διαγωνίζεσαι, ένα αίσθημα που δεν μπορείς να περιγράψεις με λόγια, απλά σε γεμίζει και το απολαμβάνεις. Πιστεύω ότι είναι μεγάλη υπόθεση να συνοδηγείς με κάποιον και να μπορείς να απολαμβάνεις τη δουλειά που βγαίνει εκείνη τη στιγμή και το αποτέλεσμα που φέρνει αυτή χημεία.

CYPRUS RALLY 11-10-2013_0846

Έλαβες μέρος και με άλλους οδηγούς ή μόνο με το Κώστα;

Εχω συνοδηγήσει με τον Αδελφό μου Δημήτρη, με τον Νικόλα Γεωργίου CHIPS JR, και με τους οδηγούς της ομάδας μας Σταύρο Αντωνίου και Αντώνη Χρίστου.

Υποθετικά μιλώντας έαν είχαμε αλλαγή ρόλων ανάμεσα στο πλήρωμα θα μπορούσες να προσαρμοστείς στη θέση του οδηγού;

Εκ πείρας έχω καταλάβει ότι η θεωρία από την πράξη απέχει κατά πολύ. Ο κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του δυνατότητες και σίγουρα οι δικές μου δεν εστιάζονται με τίποτε στο να πλησιάζω το ρόλο του οδηγού, δεν το’ χω! Η θέση του οδηγού είναι μεγάλη υπόθεση, είτε το έχεις και το αναπτύσσεις είτε δεν το έχεις.

CYPRUS RALLY 11-10-2013 (430) RALLY LEMESOU 13-14-2013 (115) RALLY LEMESOU 13-14-2013 (2044)

Προβολή αθλήματος και το δικό σου μήνυμα; 

Δυστυχώς το άθλημα μας αδικείται από προβολής και σημαντικότητας. Ένα άθλημα πολυέξοδο με αμέτρητους fans αλλά υποβαθμισμένο. Εκτιμώ την προσπάθεια που κάποια άτομα που κάνουν μέσα από τη δουλειά τους, να δίνουν δημοσιότητα και προβολή στο άθλημα. Αλλά το αρμόδιο υπουργείο μας και οι υπόλοιποι αθλητικοί φορείς του τόπου μας, πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και να προσφέρουν στο άθλημα περισσότερα ώστε να το καταστήσουν στη θέση που του αρμόζει ανάμεσα στα άλλα αθλήματα του τόπου μας. Εμείς οι αθλητές από τη δική μας μεριά, μπορούμε να εξυψώσουμε το άθλημα μας και να του χαρίσουμε αίγλη και επίπεδο.

 

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,912ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -