
Λίγα λεπτά πριν αρχίσουν οι πρώτες χειμερινές δοκιμές εξέλιξης για το 2014, η Mercedes AMG παρουσίασε το νέο της μονοθέσιο, την W05. Η παρουσίαση έγινε με κάθε επισημότητα στην πίστα της Jerez, έχοντας ως στόχο να κατακτήσει το πρωτάθλημα της F1 έπειτα από σχεδόν 60 χρόνια, με αποκλειστικά δική της ομάδα.
Είναι το πέμπτο μονοθέσιο στη σύγχρονη ιστορία του Γερμανού κατασκευαστή στη F1, που ξεκίνησε το 2010 με την εξαγορά της Brawn και την μετατροπή της σε Mercedes F1, και από την πρώτη ματιά, κερδίζει τη μάχη της εμφάνισης σε σχέση με όσα έχουμε δει έως τώρα.
Το μονοθέσιο έχει σχεδιαστεί από την αρχή, περιλαμβάνει πρωτοποριακές τεχνολογίες και φυσικά τον καινούργιο V6 1.6 Turbo κινητήρα.
Η W05 φέρει κινητήρα Mercedes υβριδικό, υπερτρφοδοτούμενο με κυβισμό 1.6lt, V6 συνεπικουρούμενο από δυο ηλεκτροκινητήρες συνολικής απόδοσης 760PS.
Για τη γερμανική ομάδα θα οδηγούν φέτος ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2008, Lewis Hamilton και ο Nico Rosberg που αμέσως μετά την παρουσίαση του μονοθεσίου πέρασαν στο cock-pit και άρχισαν δουλεία καθώς όλη η ομάδα της Mercedes AMG F1 βρίσκεται στην Jerez για τις πρώτες δοκιμές.
Toto Wolff: “Ξεκάθαρος στόχος μας είναι να είμαστε ακόμα καλύτεροι, σε κάθε αγώνα του 2014…”
Η αποχώρηση του Ross Brawn από τα ηνία της ομάδας, έχει φέρει τον Toto Wolff επικεφαλής στο επιχειρησιακό κομμάτι και τον Paddy Lowe επικεφαλής στο τεχνικό κομμάτι. Σε ρόλο μη εκτελεστικού αντιπροέδρου παραμένει ο Niki Lauda.
Ο Wolff δήλωσε: «Είναι πάντα συναρπαστικό να αποκαλύπτεις ένα νέο μονοθέσιο, ειδικά στο ξεκίνημα αυτής της σεζόν. Το νέο μας ασημί βέλος, είναι αποτέλεσμα της κοινής αντίληψης της ομάδας μηχανολογίας μας. Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω κάθε μέλος της ομάδας μας στο Μπράκλεϊ και το Μπρίξγουορθ, που δούλεψαν σκληρά για αυτό το μονοθέσιο και το κινητήριο σύνολο. Είναι αποτέλεσμα πολυετούς σκληρής δουλειάς. Όμως η περιπέτεια μόλις τώρα ξεκινά. Έχουμε μία χειμερινή περίοδο με πολλή δουλειά αλλά και μία μακρά σεζόν όπου η αξιοπιστία θα είναι πολύ σημαντική. Οι Lewis και Nico είναι πεινασμένοι για επιτυχίες και είμαι σίγουρος πως η σταθερότητα στην οδηγική μας σύνθεση και η δουλειά που έχουν κάνει οι οδηγοί μας και τον χειμώνα, θα αποδώσουν καρπούς. Έχουμε θετικές βάσεις με την περυσινή δεύτερη θέση στη βαθμολογία. Ξεκάθαρος στόχος μας είναι να είμαστε ακόμα καλύτεροι, σε κάθε αγώνα του 2014»!
Paddy Lowe: “Οι φετινές αλλαγές είναι ίσως οι μεγαλύτερες στην ιστορία της F1 και το εφαλτήριο μίας νέας εποχής για το σπορ…”
Αναφερόμενος στις απαιτήσεις των νέων κανονισμών, ο επικεφαλής του τεχνικού τομέα, Paddy Lowe, σχολίασε: «Οι φετινές αλλαγές είναι ίσως οι μεγαλύτερες στην ιστορία της F1 και το εφαλτήριο μίας νέας εποχής για το σπορ. Από τεχνικής αλλά και από αγωνιστικής πλευράς, είναι μία απίστευτα συναρπαστική περίοδος. Εισάγουμε τεχνολογίες που δεν αφορούν μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι αλλά γενικά στην αυτοκίνηση. Η είδηση είναι πως έχουμε βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του κινητήριου συνόλου και το γεγονός πως με τα προηγμένα υβριδικά μας συστήματα, θα μπορούμε να ολοκληρώσουμε έναν αγώνα έχοντας χρησιμοποιήσει μόνο 100 kg καυσίμου, στέλνει ένα σπουδαίο μήνυμα. Το νέο μονοθέσιο είναι κομψό αλλά παραμένει επιθετικό στο σχεδιασμό. Όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, η ομορφιά του δεν περιορίζεται στην εξωτερική του εμφάνιση. Η μηχανολογία εντός του, είναι καινοτόμα και ευφυής. Η ομάδα μας μπορεί δικαίως να είναι υπερήφανη για τη δουλειά που έχει κάνει έως τώρα πάνω στη W05, κανείς μας όμως δεν έχει αυταπάτες, θεωρώντας πως δεν έχουμε ακόμα περισσότερη να κάνουμε μέχρι τον πρώτο αγώνα της σεζόν, σε έξι εβδομάδες από τώρα».
Μήνυμα για το Schumacher : “Συνέχισε να πολεμάς Michael “
Στο πλάι του νέου μονοθεσίου που παρουσίασε η Mercedes που ήταν η τελευταία ομάδα με την οποία μετείχε στην F1 ο Γερμανός οδηγός Michael Schumacher. Θέλοντας να δείξουν ότι η σκέψη τους είναι κοντά του, οι ιθύνοντες της ομάδας αποφάσισαν τα μονοθέσια της ομάδας που παρουσιάστηκαν και συμμετέχουν στις δοκιμές να φέρουν το μήνυμα «Keep Fighting Michael», “Συνέχισε να πολεμάς Michael “, ως ένδειξη συμπαράστασης στον επτά φορές παγκόσμιο πρωταθλητή της F1 ο οποίος εξακολουθεί να δίνει τη δική του μάχη στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ, όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση από τις 29 Δεκεμβρίου του 2013.
Lewis Hamilton: Δείχνει φανταστικό, επιθετικό αλλά και εκλεπτυσμένο
Ο Βρετανός Lewis Hamilton που από φέτος θα έχει το νούμερο 44 στο μονοθέσιο του, τόνισε για τη W05: «Ήταν συναρπαστικό να βλέπεις το μονοθέσιο να δημιουργείται βήμα, βήμα και να το ακούς για πρώτη φορά στην πίστα, όπως συνέβη τη προηγούμενη Παρασκευή στο Σίλβερστοουν. Δείχνει φανταστικό, επιθετικό αλλά και εκλεπτυσμένο. Ανυπομονώ να βιώσω την οδηγική αίσθηση του νέου κινητήριου συνόλου, να ακούσω τον ήχο του από το κόκπιτ και να συγκρίνω τη δουλειά που έχουμε κάνει με εκείνη του ανταγωνισμού. Είναι η σεζόν με τις περισσότερες άγνωστες παραμέτρους που έχω ζήσει στην καριέρα μου και νομίζω πως αυτό μας εξιτάρει όλους. Είναι η δεύτερη σεζόν μου στη Mercedes και έχω πλέον εγκλιματιστεί πλήρως. Θέλουμε να καρπωθούμε της εξαιρετικής σχέσης που έχουμε χτίσει. Θα είναι όμως μία χρονιά μάθησης για όλους. Αυτά τα μονοθέσια έχουν τόση τεχνολογία και τόσες πληροφορίες που πρέπει να λαμβάνεις και να αξιολογείς, που θα είναι μεγάλη πρόκληση τόσο για εμάς τους οδηγούς, όσο και για τους τεχνικούς».
Nico Rosberg: “Ανυπομονώ για την πρώτη δοκιμή..”
Από την πλευρά του, ο Nico Rosberg που ξεκινά την πέμπτη σεζόν συνεργασίας του με τη Mercedes και θα έχει το #6 στο μονοθέσιο του, δήλωσε: «Ανυπομονώ για το πρώτο κανονικό τεστ με το νέο μονοθέσιο. Ήταν έντονος χειμώνας καθώς φέτος όλα είναι πιο περίπλοκα με όλες αυτές τις νέες τεχνολογίες. Νομίζω όμως πως εκσυγχρονίζουν το σπορ. Επικεντρώνονται στην οικονομία καυσίμου μέσω της χρήσης υβριδικών συστημάτων, πράγμα που νομίζω θα δώσει νέο ενδιαφέρον».