Αποχώρησε ή παραιτήθηκε ο Carlos Tavares;

- Advertisement -

Μπορεί το όνομα Carlos Tavares να μην θυμίζει κάτι στους μη… μυημένους, όμως πρόκειται για τον Νο2 στην ιεραρχία της Renault – Nissan, πίσω από τον Carlos Ghosn. Η γαλλική εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα ότι «ο Πορτογάλος Tavares ήλθε σε αμοιβαία συμφωνία με την Renault για την άμεση αποχώρησή του από τη θέση του Γενικού Επιχειρησιακού και Διοικητικού Διευθυντή – Chief Operating Officer (COO) προκειμένου να ακολουθήσει τις προσωπικές του επιλογές».

Τι κρύβεται όμως πίσω από τις λέξεις και άραγε πρόκειται για παραίτηση ή αποπομπή; Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν το δεύτερο, καθώς αναφέρουν ότι συνεδρίασε εκτάκτως το πρωί το Δ.Σ. της Renault και ο Tavares εγκατέλειψε τη δουλειά του απροσδόκητα, χωρίς μάλιστα να προβεί σε δηλώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν ο Carlos Ghosn Πρόεδρος και CEO της Renault ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένος από τα όσα είπε ο Tavares σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg.

«Στη Renault υπάρχει ένα μεγάλο αφεντικό και είναι εδώ για να μείνει. Όσοι παθιάζονται με το χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας φθάνουν κάποια στιγμή στο σημείο να θέλουν να γίνουν Νο1, αρκεί βέβαια να διαθέτουν την ενέργεια και την όρεξη για κάτι τέτοιο. Η εμπειρία μου θα ήταν χρήσιμη σε κάθε κατασκευαστή; Γιατί όχι στη General Motors; ή ακόμη και στη Ford ; », είχε αναφέρει ο 55χρονος Πορτογάλος Tavares. Οι δηλώσεις αυτές θεωρήθηκε ότι άνοιξαν την πόρτα της εξόδου για τον Tavares και απλά ο Carlos Ghosn τον… έσπρωξε φιλικά. Με δεδομένο ότι ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Renault αλλά και της Nissan κατάγεται από τη Βραζιλία, και οι δύο άνδρες μιλούν την ίδια μητρική γλώσσα, γεγονός που βοηθούσε την επικοινωνία τους.

Μέσω της ανακοίνωσης της Renault ο ένας Carlos ευχαρίστησε τον άλλον Carlo για τη συμβολή του στα αποτελέσματα της εταιρείας. Μέχρι να αποφασιστεί η διοικητική αναδιάρθρωση στη Renault, τα καθήκοντα του Τavares θα ασκεί ο Ghosn σε μια περίοδο αναταραχής στη διαχείριση μια εταιρείας. Αυτό θα προκαλέσει πίεση στο Carlos Ghosn, η θητεία του οποίου αναμένεται να ανανεωθεί αρχές του επόμενου έτους. Αυτό είναι τώρα μια μεγάλη πρόκληση για το Ghosn να αποδείξει ότι αυτός μπορεί να συνεχίσει να τρέχει δύο εταιρείες με δραστηριότητες που εκτείνονται σε τέσσερις ηπείρους.

O Tavares έχει περάσει ολόκληρη την καριέρα του στη Renault από το 1981 ξεκίνησε ως οδηγός – δοκιμαστής και να συνεχίσει μετά και μέσα από τις τάξεις της συμμαχία με τη Nissan σε διάφορα πόστα. Το 2004 ήταν εκτελεστικός αντιπρόεδρος στη συνέχεια το 2009 ανέλαβε την διοίκηση της Nissan USA και επέστρεψε το 2011 στη Renault όπου ανέλαβε τη θέση του Chief Operating Officer (COO) μετά την παραίτηση του Patrick Pelata που είχε εμπλακή το όνομα του σε απόπειρα απάτης με την ασφάλεια της εταιρείας και για προσπάθεια πρόκλησης φωτιάς στα γραφεία της εταιρείας.

Η αποχώρηση του Tavares έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη Renault. Στην Ευρώπη, αγωνίζεται για τη βελτίωση της αποδοτικότητας της σε μια δύσκολη χρονιά που έχει αποδυναμωθεί σοβαρά όπως και άλλοι ανταγωνιστές της αυτοκινητοβιομηχανίας όπως η ασύμφορη γαλλική αντίπαλος της PSA (Peugeot-Citroën). Η Renault στην οποία η γαλλική κυβέρνηση κατέχει το 15%, ενίσχυσε την κερδοφορία των επιχειρήσεών αυτοκινήτου κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, παρά την αδυναμία των ευρωπαϊκών πωλήσεων, εν μέρει. Χάρη σε μια συμφωνία με τα εργατικά συνδικάτα στη Γαλλία για να μην χαθούν περίπου 7.500 θέσεις εργασίας έγινε πάγωμα των μισθών και άλλα σκληρά μέτρα για την μείωση του κόστους. Οι αναλυτές του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας λένε ότι το ευρωπαϊκό εμπόριο αυτοκινήτων παρουσιάζει ενδείξεις στο κατώτατό, αλλά δεν βλέπουν οποιαδήποτε σημαντική ανάκαμψη σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Ωστόσο, συνεχίζουν να παρουσιάζουν βελτίωση οι αγορές εκτός Ευρώπης, και η παγκόσμια αγορά θα αυξηθεί πιθανώς κατά περίπου 2% το 2013, σε σύγκριση με το 2012.

Στο πλαίσιο αυτό, η Renault αντιμετωπίζει την πρόκληση της αξιοποιώντας στο μέγιστο την μακροχρόνια συμμαχία της με την Nissan να μειώσει το κόστος και να συμβαδίσει με τις αντίπαλες αυτοκινητοβιομηχανίες στις επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες. Η Renault έχει επεκταθεί σημαντικά παγκοσμίως. Η εταιρεία πρόκειται να ξεκινήσει μια νέα βιομηχανική περιπέτεια στην Κίνα, από την οποία είναι απούσα μέχρι στιγμής. Εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό με τη AvtoVAZ, το μεγαλύτερο κατασκευαστής αυτοκινήτων, στη Ρωσία, όπου η Renault – Nissan θα ελέγχει το 74.5% από τα μέσα του 2014.

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,376ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -