ΔΟΚΙΜΗ: Skoda Fabia 1.2 TSI 110 PS Style DSG

- Advertisement -

H UNICARS LTD αντιπρόσωποι των αυτοκινήτων SKODA στην Κύπρο μέσα στις προωθητικές τους ενέργειες παραχώρησαν προς τους εκπροσώπους του ειδικού τύπου το ολότελα νέο Skoda Fabia για μια εκτεταμένη δοκιμή στους δρόμους της χώρας μας.

Το μοντέλο που είχαμε στα χέρια μας και οδηγήσαμε για ένα διήμερο και σας μεταφέρουμε τις απόψεις μας ήταν το Skoda Fabia 1.2 TSI 110 PS style DSG, που διακρίνεται χάρη στα πλεονεκτήματά του, τα οποία βασίζονταν κυρίως στον πολύ καλό λόγο αξίας/τιμή.

Fabia_6626Η κατηγορία των supermini οχημάτων είναι η δεύτερη δημοφιλέστερη εμπορικά στη Γηραιά Ήπειρο, και σε ένα τόσο μεγάλο και συνάμα ανταγωνιστικό περιβάλλον διαφαίνεται ότι έχει η νέα Skoda Fabia τα εφόδια να κερδίσει τις εντυπώσεις και όχι μόνο.

Αίσθηση δυναμισμού…

H σχεδίαση του νέου Skoda Fabia δίνει μια αίσθηση δυναμισμού, με στοιχεία από το πρωτότυπο Vision C.  Το νέο μοντέλο όμως εκτός από ομορφότερο είναι ακόμη πιο ευρύχωρο, περισσότερο πρακτικό και φυσικά πολύ πιο οικονομικό στην κατανάλωση (17%) και σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά  και πέρασε από «δίαιτα» καθώς μειώθηκε το βάρος του αλλά και οι εκπομπές ρύπων CO2.  Με όλα αυτά δείχνει η Τσέχικη αυτοκινητοβιομηχανία ότι η 3η γενιά του Fabia ξέρει πως να σέβεται στο περιβάλλον.

Fabia_6636Διαθέτει ευρυχωρία και ενδεικτικό αυτής είναι το πορτμπαγκάζ των 330 λίτρων που φτάνει τα 1.150 λίτρα με την αναδίπλωση του πίσω καθίσματος. Κυρίαρχο στοιχείο στο εσωτερικό είναι και η τεχνολογία συνδεσιμότητας MirrorLink. Ενώ νέος είναι και ο κινητήρας που το εφοδιάζει και πληροί τις προδιαγραφές EU6 και είναι εφοδιασμένος με προηγμένη τεχνολογία που σε κάποιες περιπτώσεις τη συναντάμε μόνο σε μοντέλα πιο ακριβά και μεγαλύτερης κατηγορίας.

Δεκαπέντε χρόνια παρουσίας στην αγορά αυτοκινήτου, έως τώρα, δεν συνιστούν μεγάλη ιστορία και η Fabia δεν έχει να αντιπαραθέσει σημαντικά «διαπιστευτήρια» έναντι των εμπορικών ανταγωνιστών της σε αυτό τον τομέα. Ωστόσο έχει να επιδείξει περίπου 3.500.000 πωλήσεις σε αυτό το χρονικό διάστημα, κάτι που της προσδίδει μια ιδιαίτερη αξία. Το supermini μοντέλο της τσεχικής εταιρείας κατάφερε να διακρίνεται χάρη στα πλεονεκτήματά του, τα οποία βασίζονταν κυρίως στον πολύ καλό λόγο αξίας/τιμή όπως προαναφέραμε. Όμως οι άνθρωποι της Skoda δεν επαναπαύονταν μόνο σε αυτό, καθώς πάντα προσπαθούσαν να παρέχουν ό,τι περισσότερο ήταν δυνατόν ώστε το μοντέλο να παραμένει ελκυστικό ως αγορά και αρεστό στους υποψήφιους αγοραστές. Και η τρίτη «γενιά» της Fabia, ελεώ Ομίλου VAG, φαίνεται να έχει πολλά στοιχεία που να συντείνουν σε αυτό.

Fabia_6623Με νέα σχεδιαστική ταυτότητα

Φέρει τη νέα σχεδιαστική ταυτότητα της εταιρείας στην οποία χρησιμοποιούνται δοκιμασμένες λύσεις σε πλατφόρμα και μηχανικά μέρη τα οποία προέρχονται από την μητρική αυτοκινητοβιομηχανία της Volkswagen. Είναι κτισμένος πάνω στην νέα πλατφόρμα του ομίλου την MQB συνδυάζοντας και στοιχεία από την παλαιότερη δοκιμασμένη πλατφόρμα RQ26 που χρησιμοποιήθηκε στη δεύτερη γενιά του μοντέλου. Σίγουρα δείχνει πολύ πιο μοντέρνο συγκριτικά με τις προηγούμενες γενιές και το προφίλ του είναι αρκετά πιο ενδιαφέρων.

Η σχεδίαση του αυτοκινήτου θεωρείται νέα, αλλά δεν διαφοροποιείται σημαντικά από πριν. Το αμάξωμα έχει περισσότερες ακμές, ενώ χαρακτηριστικά αυτού είναι η εμπρός μάσκα, τα φώτα εμπρός και πίσω και η διαμόρφωση του πίσω μέρους.

13782921i_xxlΤο μοντέλο είναι κατά οκτώ χιλιοστά μικρότερο σε μήκος από αυτό που αντικατέστησε και πλέον είναι οριακά κάτω από τα τέσσερα μέτρα. Ωστόσο, το αμάξωμα της καινούργιας Fabia είναι κατά εννέα εκατοστά πιο πλατύ και κατά 3,1 εκατοστά πιο χαμηλό συγκριτικά με πριν. Σε ό,τι αφορά το μεταξόνιο, είναι κατά 1,9 εκατοστά πιο μακρύ. Αυτό μπορεί να μην είναι πολύ, όμως χάρη στην καλύτερη διαμόρφωση του εσωτερικού ο ωφέλιμος χώρος για τους επιβάτες είναι μεγαλύτερος από πριν, ιδίως σε ό,τι αφορά το πλάτος. Τα καθίσματα είναι σχετικά σφιχτά σε αίσθηση και στο πίσω μέρος δύο ενήλικοι μεταφέρονται με άνεση, ιδίως σε ό,τι αφορά το ωφέλιμο πλάτος.

Εσωτερικά η σχεδίαση παραμένει στην ίδια «φιλοσοφία» με ό,τι ισχύει για το αμάξωμα. Επίσης είναι λιτή, με την οθόνη αφής να είναι το κυρίαρχο στοιχείο. Σκληρό πλαστικό καλύπτει το σύνολο του ταμπλό, το οποίο δείχνει ανθεκτικό.

skoda-fabia-tsi-interiorΣημαντική βελτίωση στην κατασκευή…

Στη νέα «γενιά» του μοντέλου έχει χρησιμοποιηθεί σε σημαντικό βαθμό χάλυβας υψηλής αντοχής, τόσο για να αυξηθούν η αντοχή και η δυσκαμψία του πλαισίου όσο και για να μειωθεί το βάρος του οχήματος. Σύμφωνα με τη Skoda, η καινούργια Fabia είναι ελαφρύτερη έως και 65 κιλά σε σχέση με πριν, αναλόγως της έκδοσης κινητήρα, κιβωτίου ταχυτήτων και εξοπλισμού. Να σημειώσουμε ότι η μείωση του βάρους δεν οφείλεται μόνο στον χάλυβα αλλά και στους νέους κινητήρες και στα κιβώτια ταχυτήτων, τα οποία είναι ελαφρύτερα.

Συνολικά, το Fabia είναι όσο ακριβώς αυτοκίνητο χρειάζεται μια μικρή οικογένεια, κινούμενο στα άνω όρια των Supermini. Τέσσερα άτομα και αποσκευές δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα.

Με σύγχρονες εφαρμογές…

Τρόποι για να ανακαλύψεις τα χαρίσματα του νέου Fabia υπάρχουν αρκετοί φτάνει να βρεθείς στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Διαθέτει μια σειρά από σύγχρονες εφαρμογές ενημεροδιασκέδασης την οποία ονομάζει «MirrorLink» και «SmartGate». Όπως επίσης και συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας π.χ. τα «Front Assistant» με «City Emergency Braking» ή «Multi-Collision Brake System». Λογικό αυτό καθώς αυτά προτάσσονται τα τελευταία χρόνια από όλους τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, ιδίως όταν πρόκειται για τη supermini κατηγορία.

Fabia_6637Οδικά χαρακτηριστικά

Σε ό,τι αφορά τα οδικά χαρακτηριστικά της, η νέα Fabia έχει ανάρτηση που είναι σφιχτή σε αίσθηση και ρυθμισμένη με τέτοιον τρόπο που μας προκάλεσε θετική εντύπωση. Το σασί της την καθιστά ένα από τα καλύτερα μοντέλα της κατηγορίας. Το αυτοκίνητο σαφώς είναι βελτιωμένο σε αυτό τον τομέα και αποτελεί αντικείμενο ευχάριστων προβληματισμών. Οδηγικά οι εντυπώσεις είναι θετικές τόσο από το κράτημα όσο και από την άνεση της ανάρτησης. Το αυτοκίνητο πατάει καλά στην άσφαλτο, προσφέρει καλή αίσθηση στον οδηγό μέσω του τιμονιού σε κάθε περίπτωση και απορροφά αποτελεσματικά ανωμαλίες και σαμαράκια ενώ το ίδιο ισχύει και όταν η ταχύτητα κίνησης αυξηθεί. Θετική εντύπωση προκαλεί και το χαμηλό επίπεδο θορύβου κύλισης.

dashboardΓκάμα κινητήρων

Σε ό,τι αφορά το κινητήριο σύνολο, κάτω από το καπό του αυτοκινήτου δοκιμής μας υπήρχε ο νέος βενζινοκινητήρας τεχνολογίας TSI του 1,2 λίτρου που αποδίδει 110 ίππους στις 4.600 -5.600 σ.α.λ. Η ροπή του ανέρχεται στα 175 Nm και αποδίδεται με ικανοποιητικό τρόπο από τις χαμηλές 1.400 σ.α.λ. έως και τις μεσαίες. Ωστόσο ο θόρυβος που παράγεται κατά τη λειτουργία του είναι αισθητός, ενώ η μέση κατανάλωση καυσίμου αποδείχθηκε λίγο υψηλότερη απ’ όσο περιμέναμε αρχικά. Πάντως στη συγκεκριμένη έκδοση οι επιδόσεις ικανοποιούν πλήρως τόσο σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση από στάση όσο και την επιτάχυνση εν κινήσει.

Το κιβώτιο ταχυτήτων με το οποίο ήταν εφοδιασμένο το αυτοκίνητο της δοκιμής μας ήταν το αυτόματο 7 σχέσεων DSG οι οποίες εκτός από την άμεση παράδοση της ισχύος στο δρόμο έχουν σε μεγάλο βαθμό και την ευθύνη για την άνεση των επιβατών μιας και οι αλλαγές είναι τόσο ομαλές που είναι αρκετά δύσκολο να τις αντιληφθείς.

Το σύστημα [email protected] και το σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά την επιβράδυνση είναι στοιχεία του βασικού εξοπλισμού. Το αυτοκίνητο που οδηγήσαμε στο μόνιμο εξοπλισμό του διαθέτει και σύστημα που περιορίζει την ταχύτητα ως ένα συγκεκριμένο σημείο και μπορεί να γίνει επιλογή από τα 30χλμ/ώρα μέχρι και τα 210 χλμ/ώρα και μπορείτε να οδηγήσετε χωρίς άγχος για το νόμιμο όριο ταχύτητας.

13782921d_xxl

Καταλήγοντας

Μας άρεσε η καινούργια Fabia, επειδή πλέον δεν στηρίζεται μόνο στον λόγο αξίας/τιμή για να προσελκύσει υποψήφιους αγοραστές, αλλά προσφέρει ό,τι και ο υπόλοιπος ανταγωνισμός της. Κρίνουμε θετικά το ότι δεν είναι «προκλητική», ότι είναι καλά κατασκευασμένη, ότι είναι ευρύχωρη και προσφέρει απλές και πρακτικές λύσεις στους επιβάτες για τη μεταφορά μικροαντικειμένων και αποσκευών. Με λίγα μόνο λόγια ξεπερνά κάθε προσδοκία.Ο κάθε ένας που θα την οδηγήσει θα το αντιληφθεί αυτό.

Χρυσόστομος Κυλίλης

 

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,994ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -