Ελέω Γερμανίας “Στον αέρα” τα 95gr/km CO2 στην Ε.Ε. εώς το 2020

- Advertisement -

Η Γερμανία κέρδισε μια μάχη και σίγουρα χρόνο, καταφέρνοντας να θέσει ξανά υπό συζήτηση τη στρατηγική της Ε.Ε. για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα των στόλων των αυτοκινητοβιομηχανιών σε 95gr/km έως το 2020, σύμφωνα με τη σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία έχει παρουσιαστεί το 2012.

O Γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος Hans- Peter Altmaier, έπειτα από προσπάθειες μηνών, κατάφερε να επαναφέρει προς συζήτηση ειλημμένη απόφαση από τον Ιούνιο, η οποία προέβλεπε σημαντική μείωση της εκπομπής καυσαερίων των αυτοκινήτων από το 2020. Βασικό επιχείρημα της γερμανικής πλευράς ήταν ο κίνδυνος να χαθούν θέσεις εργασίας στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Οι γερμανοί κατασκευαστές BMW και Daimler, οι οποίοι παράγουν αυτοκίνητα μεγαλύτερου κυβισμού και πολύ πιο ενεργοβόρα από ό,τι οι ιταλικές και οι γαλλικές εταιρίες, θα δυσκολεύονταν να περιορίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε 95gr/km, όπως προέβλεπε η αρχική απόφαση.

Οι Γερμανοί, μετά από μήνες lobbying και πιέσεων κατάφεραν τελικά να πείσουν τους υπουργούς περιβάλλοντος των κρατών-μελών της Ε.Ε να ξαναθέσουν υπό συζήτηση τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί τον Ιούνιο του 2013, σχετικά με τον περιορισμό του μέσου όρου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα των στόλων των αυτοκινητοβιομηχανιών σε 95gr/km. έως το 2020.

Επικαλούμενη, ότι η εφαρμογή της στρατηγικής του 2020, θα είχε σημαντικότατες συνέπειες για τις premium -και στην πλειονότητά τους, γερμανικές- αυτοκινητοβιομηχανίες, προκαλώντας απώλειες θέσεων εργασίας, η γερμανική πλευρά, απέσπασε τη συγκατάθεση των 28 υπουργών περιβάλλοντος των κράτων-μελών, για την ανατροπή και την αναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας.

Για την ιστορία, η συμφωνία για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από 130 gr/km έως το 2015 σε 95gr/km έως το 2020, είχε ήδη εγκριθεί κατ’ αρχήν τον Ιούνιο του 2013 από τους 28 υπουργούς περιβάλλοντος της Ε.Ε, ενώ είχε συζητηθεί ατύπως και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περιμένοντας την τελική έγκριση.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι προκειμένου να εγκριθεί ένα σχέδιο νόμου απαιτείται η έγκριση όλων των κρατών-μελών και του Eυρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Γερμανία, έχοντας αρχικά τη στήριξη της Βρετανίας και της Πολωνίας, κατάφερε να ανατρέψει τα δεδομένα.

Ως αποτέλεσμα, κατά τη συνεδρίαση των υπουργών περιβάλλοντος της Ε.Ε στο Λουξεμβούργο την 14η/10/2013, οι Γερμανοί πήραν την πολυπόθητη αναβολή και την υπόσχεση για περαιτέρω συζήτηση του θέματος κάμπτοντας την, αρχική τουλάχιστον, αντίσταση χωρών όπως η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ιταλία που δήλωναν πιστές στην αρχική συμφωνία του Ιουνίου.

Αυτό που φέρεται να επιζητά η Γερμανία είναι η αναβολή της εφαρμογής της στρατηγικής των 95gr/km για το 2024, ενώ όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Γερμανός υπουργός περιβάλλοντος, Peter Altmaier, μετά τη συνεδρίαση: “…κατέστη σαφές από όλες τις πλευρές ότι θέλουμε ένα φιλόδοξο στόχο για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και ταυτόχρονα, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αρμόζει και απαιτείται περισσότερη ευελιξία. Θα προσπαθήσουμε, λοιπόν, μέσα στις επόμενες εβδομάδες και σε αυτόν τον ιδιαίτερα περιορισμένο χώρο, να βρούμε μια λύση “.

Αντιθέτως, απογοητευμένη από την τροπή δήλωσε η Επίτροπος για το κλίμα, Connie Hedegaard, επισημαίνοντας ότι μια προσπάθεια συμφωνίας για ένα στόχο που είχε τεθεί πριν πέντε χρόνια απέτυχε, σημειώνοντας ότι: “…δεν είναι και πολύ ευχάριστο δείγμα το γεγονός ότι δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία ούτε σε ό,τι αφορά τα αυτοκίνητα”.

Παρά την τελική επικράτηση της γερμανικής άποψης, πολλές φαίνεται ότι ήταν οι φωνές που εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για τον τρόπο επιβολής του Βερολίνου στο συγκεκριμένο θέμα το οποίο είχε την προσωπική στήριξη και της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Angela Merkel.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση της Σουηδής υπουργού περιβάλλοντος, Lena Ek, η οποία υπογράμμισε ότι “…η Γερμανία φέρει μεγάλη ευθύνη” καθώς, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μεγάλης καθυστέρησης της τελικής απόφασης, ακόμα και έως το 2015, με δεδομένες τις επικείμενες Ευρωεκλογές και την αλλαγή των Επιτρόπων.

Ανεξαρτήτως της τροπής, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της βρετανικής εταιρείας αναλύσεων, Cambridge Econοmetrics, η εφαρμογή του ορίου των 95gr/100km διοξειδίου του άνθρακα το οποίο αντιστοιχεί σε κατανάλωση 4,1lt/ 100km θα απέφερε μείωση 70 δισεκατομμυρίων ευρώ στις ετήσιες δαπάνες που πραγματοποιούν οι χώρες της Ε.Ε. για την εισαγωγή καυσίμων, ενώ μόνο για τη Γερμανία, ο αντίστοιχος “λογαριασμός”,  θα μειωνόταν κατά εννέα δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,867ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -