Η ηλεκτρική Moto Brammo Empluse έρχεται και στην ευρώπη

- Advertisement -

Την τελευταία πενταετία ολοένα και περισσότεροι κατασκευαστές μοτοσικλετών ασχολούνται με την ηλεκτροκίνηση και παρουσιάζουν τις προτάσεις τους προς τους καταναλωτές.

brammo-empulse-02Μια από αυτές είναι και η εταιρεία BRAMMO που ασχολείται με τις ηλεκτρικές μοτοσικλέτες από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, παρότι αρχικά είχε ξεκινήσει με την κυκλοφορία ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Η εταιρεία αυτή δεν αποτελεί ένα από τα μεγάλα ονόματα των κατασκευαστών μοτοσικλέτας αλλά το μοντέλο που παρουσιάζουμε σήμερα την Moto Brammo Empluse ανακοινώθηκε ότι θα κάνει την εμφάνιση της και στην ευρωπαϊκή αγορά.

brammo-empulse-08Να θυμίσουμε ότι η πρώτη ηλεκτρική μοτό μαζικής παραγωγής της εταιρείας ήταν η Enertia που κυκλοφόρησε το 2008. Στα τέλη του 2010, η Brammo τελειοποίησε και κυκλοφόρησε μία streetfighter ηλεκτρική μοτοσικλέτα με την ονομασία Empulse.

brammo-empulse-11Έως τώρα, μοναδική αγορά διακίνησης υπήρξε αυτή της Βόρειας Αμερικής, με την Brammo να έχει πουλήσει αρκετές Empulse. Η διάθεση της πραγματοποιήθηκε μέσω τριών εκδόσεων (6.0 – 8.0 – 10.0) δηλώνοντας η κάθε μια ξεχωριστά, τον αριθμό μιλίων της αυτονομίας της. Η έκδοση Empulse 6.0, είχε για παράδειγμα αυτονομία 60 μιλίων (με μία φόρτιση) και αντιστοίχως η έκδοση Empulse 10.0, αυτονομία 100 μιλίων! Η τελευταία έκδοση (με την διευρυμένη αυτονομία), προέκυψε κι ως η πιο δημοφιλής, στην αγορά των ΗΠΑ.

brammo-empulse-12Μετά από μια πετυχημένη πορεία στην Αμερικάνικη αγορά, η Brammo θα βγει και παραέξω, στοχεύοντας για το 2014, τις αγορές της Ευρώπης και της Ασίας. Για το λόγο αυτό, προχώρησε σε μια ανανέωση της «γυμνής» Empulse, μειώνοντας το βάρος της κατά 4,5 κιλά, ανεβάζοντας τις επιδόσεις (τελική ταχύτητα 177 χλμ./ώρα, 0-100 σε 5”) και περιορίζοντας τον χρόνο φόρτισης – πλήρωση έως και 80% της μπαταρίας, μέσα σε δύο ώρες.

brammo-empulse-17Εξαντλώντας το θέμα φόρτισης αξίζει να αναφέρουμε πως αυτή την στιγμή υπάρχουν στην Αμερική περίπου 7.000 σταθμοί ανεφοδιασμού ηλεκτρικών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών τύπου «Level 2» (ταχυφόρτιση 100% εντός 3,5 ωρών). Μάλιστα χρησιμοποιεί το ίδιο φορτιστή με το Nissan Leaf και άλλα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Σε άλλη περίπτωση – όπως φόρτιση από οικιακή πρίζα, ένα πλήρες γέμισμα της μπαταρίας λιθίου στην Empulse, απαιτεί  8 ώρες.

brammo-empulse-01Έχει μετρηθεί πως η κατανάλωση της Emulse είναι πολύ χαμηλή (438 MPGe). Αυτό σε μια μοτοσικλέτα με συμβατικό κινητήρα μεταφράζεται σε 0,54 λίτρα/100 χλμ. ή αλλιώς σε ποσότητα ελληνικής βενζίνης, αξίας 0,80 ευρώ.

Στα λοιπά στοιχεία νεωτερισμού στην ηλεκτρική Empulse του 2014 διακρίνουμε τα digital όργανα καθώς και τα δύο νέα χρώματα (ασημί και κίτρινο) που προστέθηκαν στα ήδη υπάρχοντα – μαύρο και κόκκινο.

Ο ηλεκτροκινητήρας έχει την απόδοση ενός συμβατικού 2κύλινδρου μοτέρ στα 650 κ.εκ. Υπάρχει κιβώτιο έξι σχέσεων και μετάδοση μέσω αλυσίδας, σε ένα  τελικό γρανάζι μεγάλης διαμέτρου.

brammo-empulse-16Η ύπαρξη κιβωτίου δίνει μια νέα διάσταση στην απόδοση μιας ηλεκτρικής μοτοσικλέτας (περισσότερος έλεγχος της ροπής του μοτέρ) ενώ παράλληλα η ύπαρξη της κλασικής μανέτας του συμπλέκτη στην Empulse, δίνει στον αναβάτη την αίσθηση οδήγησης μιας πραγματικής μοτό.

brammo-empulse-13Τέλος, οι εκδόσεις από τρεις έγιναν δύο (Empulse και Empulse R) με την βασική να κοστίζει (στις ΗΠΑ) 17.000 δολ. και την «R», στα 19.000 δολ. Τιμή που ανταποκρίνεται τόσο στα ποιοτικά περιφερειακά της μοτοσικλέτας – όπως  φρένα  Brembo,  τροχούς Marconcini και  πιρούνι Marzocchi –  όσο και στην επιδεικνυόμενη  αυτονομία των 160 χλμ!

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,912ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -