Θριαμβευτής ο Jari Mati Latvala στο Μεξικό

- Advertisement -

Ολοκληρώθηκε το Ράλι Μεξικού με θριαμβευτή το Φινλανδό Jari Mati Latvala με το VW Polo R. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο περσινός πρωταθλητής Sebastien Ogier και νικητής των δυο προηγούμενων αγώνων της χρονιάς στο Μόντε Κάρλο και τη Σουηδία. Το χαμηλότερο σκαλί του βάθρου συμπλήρωσε ο Ισπανός Dani Sordo με το Hyundai i20.

8175_SebOgier-Mexico-2016-003_896x504Με την επιτυχία του αυτή ο φινλανδός οδηγός έδωσε τέλος στα αρνητικά του αποτελέσματα με την έναρξη της χρονιάς όπου απέτυχε να εξασφαλίσει βαθμούς και πήρε στο πρώτο χωμάτινο αγώνα της χρονιάς τους βαθμούς της νίκης.  Πολύ λίγα πράγματα έκανε στην τελευταία μέρα του αγώνα ο Jari Mati Latvala για να διαταράξει το status quo στην κορυφαία δεκάδα του τρίτου γύρου της χρονιά. Ο πρώτος χωμάτινος αγώνας είχε κριθεί με το τέλος της διαδρομής του Σαββάτου καθώς οι διαφορές που είχαν δημιουργηθεί ήταν τόσο μεγάλες και θα ανατρέποντας μόνο αν ερχόντουσαν τα πράγματα άνω κάτω την τελευταία μέρα.

Mexico-VW-Latvala 2016

Η διαδρομή την Κυριακή περιλάμβανε μόνο δυό ειδικές διαδρομές με τη μία όμως να αποτελεί από μόνη της ένα ολόκληρο αγώνα. Ήταν μια ειδική διαδρομή «τέρας» η Guanajuato συνολικού μήκους  80,00 χιλιόμετρα και αποτελούσε τη μεγαλύτερη παραδοσιακή ειδική σε αγώνα του WRC από το 1986.Η ειδική διαδρομή συνδίαζε τμήματα από τις ειδικές που έγιναν νωρίτερα την Παρασκευή και το Σάββατο (El BRINCO, Otates, Ibarrilla και Agua Zarca) με προσθήκες νέων δρόμων. Δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση για κανέναν και το road book, διέθετε ένα αξιόλογο αριθμόν τουλιπών 194 στο σύνολο! Ήταν μια σκληρή σωματική πρόκληση για τους οδηγούς και συνοδηγούς, καθώς και τα αυτοκίνητα και τα ελαστικά, που είχαν να αντιμετωπίσουν όλους τους τύπους οδοστρώματος και κινδύνους.

8152_flying-ogier-mexico-2016_442_592x333Ο Sébastien Ogier που πρόταξε «λευκή πετσέτα» το Σαββάτο χωρίς άγχος αν και είχε εξασφαλισμένη θεωρητικά την δεύτερη θέση και τους βαθμούς μπήκε φουριόζος και γιόρτασε επιτέλους καθώς ήταν απαλλαγμένος από την αγγαρία να καθαρίζει το δρόμο στους ανταγωνιστές του. Παρέδωσε μαθήματα οδήγησης πήρε από νωρίς γρήγορο ρυθμό ορίζοντας και τον ταχύτερο χρόνο με το Volkswagen Polo R του. Ο Γάλλος ολοκλήρωσε τη διαδρομή σε λίγο περισσότερο από 48 λεπτά και ήταν 25.3sec πιο γρήγορος από ό, τι  ο team – mate και πρωτοπόρος στον αγώνα Jari-Matti Latvala.

Mexico-MSport-Camilli-2016«Ήταν πολύ καλύτερα από ό, τι χθες. Είχα κάποια προβλήματα φρένων κατά τα τελευταία 45 χιλιόμετρα. Αγωνίστηκα λίγο και δεν θα μπορούσα πραγματικά να πιέσω περισσότερο, αλλά δεν ήταν στο σχέδιο για να πιέσω έτσι κι αλλιώς. Όλα πήγαν πολύ ομαλά », είπε ο Ogier.

Ο Latvala ανέφερε επίσης προβλήματα με τα φρένα, αλλά ο Φινλανδός έχοντας σημαντικό προβάδισμα δεν ρίσκαρε. Με το τέλος της ειδική προέκυψε να είναι μπροστά με 1min 10.4sec  από τον Ogier με μόνο μια ειδική διαδρομή 16,47 χιλιόμετρα την Agua Zarca Power Stage να απομένει.

8184_DaniSordo-Mexico-2016_001_896x504«Ξεκίνησα με ένα καλό ρυθμό και πίεσα μεταξύ του 10ου χιλιομέτρου και του 50ου χιλιομέτρου. Αλλά όταν έφτασα περίπου στο 58ο χιλιόμετρο άρχισα να χάνω τα πίσω φρένα. Έπρεπε να είμαι πραγματικά ασφαλής για τα τελευταία 20 χιλιόμετρα και οδήγησα πολύ σταθερά” εξήγησε ο Latvala, ο οποίος έχασε στο χώμα για πρώτη φορά σε αυτό τον αγώνα.

Οι οδηγοί της Volkswagen ήταν σε μια δική τους τάξη, στη τρίτη θέση ο Hayden Paddon περισσότερο από ένα λεπτό πιο πίσω στο Hyundai i20 του. Ο Mads Østberg, Dani Sordo και Ott Tanak ολοκλήρωσαν την πρώτη εξάδα στην ειδική διαδρομή αυτή χωρίς να αλλάξουν θέση στη γενική κατάταξη καθώς οι διαφορές τους ήταν μεγάλες.

Mexico-Guerra-2016_1_896x504Ο Sordo ανέφερε επίσης θέματα με τα φρένα, ενώ ο Østberg δήλωσε στην απόφασή του να ανακατεύσει τα μαλακά και τα σκληρά ελαστικά της Michelin και αυτό τον βοήθησε στις τεχνικές στροφές, αλλά δεν ήταν τόσο καλή λύση στην ταχύτερη ενότητα της διαδρομής.

Mexico-DMACK-TANAK-2016Την τελευταία υπερειδική διαδρομή του αγώνα που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση κέρδισε επίσης ο Ogier εξασφαλίζοντας και τους τρείς έξτρα βαθμούς. Δεύτερος κατετάγη ο Latvala  και πέραν από δυό έξτρα βαθμούς κυριάρχησε στον εναρκτήριο χωμάτινο αγώνα της χρονιάς σε ένα Volkswagen Polo R, για να κερδίσει πάνω από 1 λεπτό 05.0sec.

Ο Team-mate του Sébastien Ogier διατήρησε το προβάδισμα του πρωταθλήματος τερματίζοντας δεύτερος στο ζεστό και σκονισμένο αγώνα στα βουνά κοντά στη León. Ο Dani Sordo ολοκλήρωσε το βάθρο στην τετραήμερη εκδήλωση σε ένα i20 της Hyundai, με μιά ακόμη διαφορά 2min 32.9sec πίσω. Ο Hayden Paddon τερμάτισε τρίτος στην υπερειδική εξασφάλισε ένα έξτρα βαθμό με το i20 και πέμπτος στην γενική κατάταξη.

Mexico-Hyundai-Paddon-2016Ο Sébastien Ogier μετά από τρείς αγώνες είναι επικεφαλής με 77 βαθμούς στο πρωτάθλημα με το Νορβηγό Mads Ostberg που τερμάτισε στην 4η θέση στο Μεξικό να ακολουθεί με 39 βαθμούς. Οι Andreas Mikkelsen και Dani Sordo έχουν από 33 βαθμούς ενώ ο Hayden Paddon ακολουθεί με 29 βαθμούς

Άνετη η επικράτηση του Teemu Suninen

Κυριάρχησε στην WRC2 ο Teemu Suninen που ολοκλήρωσε τον αγώνα με ένα τεράστιο προβάδισμα που ξεπερνούσε τα 20 λεπτά στο τερματισμό. Καθώς τα προβλήματα αυξάνονταν για τους άλλους ανταγωνιστές, ο Φινλανδός κατάφερε να αποφεύγει τα προβλήματα και τελικά έφερε το Skoda Fabia R5 στη ράμπα του τερματισμού 20 λεπτά και 11.6sec μπροστά από το Πολωνό Hubert Ptaszek, που πέτυχε το καλύτερο αποτέλεσμα της καριέρας του σε ένα Τ16 Peugeot 208 δεύτερος.

8172_SUNINEN-mexico-grav-2016_445_944x531

“Δεν ήταν εύκολο σήμερα, αλλά το σχέδιο μας ήταν να κρατήσουμε το αυτοκίνητο στο δρόμο. Οι άλλοι οδηγοί είχαν προβλήματα και έκαναν λάθη και ελπίζουμε ότι μπορούμε να παλέψουμε πλέον με τον Elfyn Evans κατά τη διάρκεια της σεζόν », δήλωσε ο Suninen. Ο Evans κέρδισε στο Μόντε Κάρλο και στη Σουηδία και διατηρεί το προβάδισμα στο πρωτάθλημα, παρά του ότι δεν αγωνίστηκε στο Μεξικό.

NicolasFuchs-Mexico-2016

Άρχισε την βρετανική εκστρατεία του στο πρωταθλήμα αυτό το Σαββατοκύριακο με τη νίκη του στην Ουαλία.

Ο Πολωνός Ptaszek επέζησε μια σειράς από προβλήματα την Παρασκευή και οδήγησε μόνο με κίνηση στους δύο τροχούς για ένα μεγάλο μέρος το Σάββατο αλλά ανέκαμψε για να ολοκληρώση τον αγώνα 3 λεπτά 53.8sec μπροστά από τον Max Redina με Ford Fiesta R5. Ο Nicolas Fuchs ήταν στην 4η θέση, ο περουβιανός οδηγός ταλαιπωρήθηκε από πολλά προβλήματα, ενώ ο Armin Kremer τερμάτισε 5ος στην κατηγορία. Ο Γερμανός, ο οποίος αποχώρησε τόσο την Παρασκευή αλλά και το Σάββατο με πρόβλημα στην ανάρτηση, ήταν ταχύτεροςτην τελευταία μέρα στις συό ειδικές διαδρομές. Ο Abdulaziz Al Kuwari ήταν ο μοναδικός οδηγός που αποχώρησε την τελευταία μέρα. Ο οδηγός από το Κατάρ αποχώρησε με την Fabia R5 στη τελευταία ειδική διαδρομή.

Mexico-Hyundai-Sordo-2016Τιμωρήθηκε με ποινή ο Dani Sordo

Ο Ισπανός Dani Sordo μπορεί να ανέβηκε τρίτος στη ράμπα του τερματισμού του Ράλι Μεξικού αλλά το βράδυ της Κυριακής στην επισημοποίηση των τελικών αποτελεσμάτων χρεώθηκε με ποινή δυο λεπτών καθώς έκανε χρήση ενός επιπλέων ελαστικού κατά την διάρκεια του αγώνα. Η ποινή υποβιβάζει τον Ισπανό από την τρίτη στην τέταρτη και προωθείται ο οδηγός της M-Sport, Mads Østberg στη 3η καθώς η διαφορά τους πλέον είναι μόλις 1.5sec στην αναθεωρημένη ταξινόμηση.

Οι αγωνοδίκες του ράλι έλαβαν μια έκθεση από το Τεχνικό Επιτετραμμένο της FIA που ανάφερε ότι ο Sordo χρησιμοποίησε 29 λάστιχα, ένα περισσότερο από τα 28 που ήταν εξουσιοδοτημένος.

Ο κύριος υπεύθυνος της ομάδα Michel Nandan και ο μάνατζερ της ομάδας Alain Penasse είπαν στους αγωνοδίκες ότι το πρόβλημα οφείλεται σε ένα σφάλμα επικοινωνίας στα τρεία καινούργια και δύο χρησιμοποιημένα ελαστικά που είχαν ανατεθεί στο i20 του Sordo σε ένα εξάρτημα ζώνης του ελαστικού αντί για τρία χρησιμοποιημένα και δύο καινούργια ελαστικά.

Τα λάθη πληρώνονται και έτσι η Hyundai έχασε την ευκαιρία να πλασαριστή για τρίτο συνεχόμενο αγώνα στο βάθρο.

 

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,994ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -