Κομισιόν: Αυστηρότεροι κανόνες στην οδική ασφάλεια

- Advertisement -

Και οι μοτοσικλέτες στους νέους τεχνικούς ελέγχους οδικής ασφάλειας της ΕΕ

Εδώ και χρόνια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσπαθεί να θεσπίση αυστηρότερους κανόνες στην οδική ασφάλεια. Συνεχώς προτείνει η κομισιόν αυστηρότερους κανόνες για τον έλεγχο των οχημάτων, απαιτώντας μάλιστα από τον Ιούλιο του 2012 για πρώτη φορά τεχνικούς ελέγχους για όλες τις μοτοσικλέτες και τα σκουτεράκια. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στο κοινοβούλιο, περισσότερα από 5 άτομα πεθαίνουν κάθε μέρα σε τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη λόγω τεχνικών αστοχιών.

Εδώ και ένα χρόνο επεξεργασίας αυτών τον κανονισμών τον Ιούλιο που μας πέρασε και πιο συγκεκριμένα στη συνεδρία του στις 2 Ιουλίου  του 2013 αποφάσισε να περιληφθούν στους ελέγχους ασφάλειας οχημάτων και οι μοτοσικλέτες, αντιστρέφοντας την απόφαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής να εξαιρεθούν τα δίκυκλα από τις επιθεωρήσεις. Οι νέοι κανόνες απαιτούν σταδιακά τακτικές επιθεωρήσεις των μοτοσικλετών και των ρυμουλκούμενων που ζυγίζουν πάνω από 750 κιλά.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Siim Kallas που εισήγαγε το πακέτο μέτρων για τους τεχνικούς ελέγχους και τις επιθεωρήσεις ένα χρόνο πριν (Ιούλιο 2012), χαιρέτησε την απόφαση να ενταχθούν και οι μοτοσικλέτες σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι θάνατοι στους αυτοκινητοδρόμους της ΕΕ.

«Χαίρομαι που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμερίζεται την άποψη ότι και οι μοτοσικλέτες πρέπει να υπάγονται σε τεχνικούς ελέγχους», είπε σε δήλωσή του. «Οι τεχνικές επιθεωρήσεις των μοτοσικλετών θα κάνουν ένα βήμα προς τον στόχο μας για την οδική ασφάλεια, να μειώσουμε στο ήμισυ τον αριθμό των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων μέχρι το 2020 και με όραμα να τα μηδενίσουμε μελλοντικά».

Η ψηφοφορία θέτει επίσης πανευρωπαϊκά ελάχιστα πρότυπα για τις επιθεωρήσεις οχημάτων, που ποικίλουν στις χώρες της ΕΕ.

Σε μια προηγούμενη ψηφοφορία στις 30 Μαΐου, η Επιτροπή Μεταφορών της Ευρωβουλής τόνισε ότι η ρύθμιση των δίκυκλων οχημάτων και των ρυμουλκούμενων αυτοκινήτων κάτω από 2.000 κιλά πρέπει να επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των εθνικών κυβερνήσεων.

Η Κομισιόν στο μεταξύ είχε προτείνει πιο αυστηρούς κανόνες ελέγχου τον Ιούλιο του 2012, επικαλούμενη αύξηση των θανάσιμων οδικών ατυχημάτων. Η νέα αυτή νομοθεσία αποτελεί μια «παρθενική» προσπάθεια να απαιτηθούν επιθεωρήσεις για όλες τις μοτοσικλέτες, τα σκούτερ και τα ρυμουλκούμενα σε όλη την ΕΕ. Η Κομισιόν εκτιμά ότι με τις καλύτερες επιθεωρήσεις ασφάλειας, θα σωθούν πάνω από 1,200 ζωές ετησίως και θα αποτραπούν 36,000 ατυχήματα που συνδέονται σε τεχνικά προβλήματα.

Έντεκα χώρες της ΕΕ δεν προβαίνουν σε επιθεωρήσεις των δίκυκλων οχημάτων.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Ευρωπαίων Μοτοσικλετιστών, που αντιτάχθηκε στις προτάσεις της Κομισιόν χαρακτηρίζοντάς τες ως «φόρο στη φτώχεια» εξαιτίας του υψηλού κόστους των επιθεωρήσεων, τόνισε σε πρόσφατη έκθεση ότι η οδική ασφάλεια βελτιώνεται χωρίς νέους κανόνες. Ισχυρίστηκε ότι οι θάνατοι από ατυχήματα μοτοσικλετών μειώθηκαν κατά 27.3%, από 7,426 στους 4,296, την περίοδο 2001-2010, ενώ ο αριθμός των μοτοσικλετών αυξήθηκε 45%.

Η Ομοσπονδία είπε ότι οι νέες προτάσεις θα κοστίσουν στους κατόχους δίκυκλων περίπου 1.2δις € ετησίως στα πρόσθετα λειτουργικά κόστη.

«Δεν είναι τίποτα παρά ένας φόρος επί της φτώχειας για εκείνους που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα νέο όχημα κάθε 3 χρόνια», τόνισε η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας, Aline Delhaye. «Με όρους χρόνου και χρήματος, το κόστος για τους πολίτες θα είναι αστρονομικό, ενώ δε θα τους επιστραφεί κανένα όφελος. Αυτό είναι απαράδεκτο».

Συνολικά, περίπου 30,000 άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο σε τροχαία ατυχήματα σε όλη την ΕΕ, με την Ιταλία και την Πολωνία να έχουν την πρωτιά με πάνω από 4,000 θανάτους καθεμιά, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας.

Η νομοθεσία που στήριξε το Κοινοβούλιο θα περάσει τώρα στη φάση των διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο, τους ευρωβουλευτές και την Κομισιόν.

Σύμφωνα με το νέο «πακέτο τεχνικών ελέγχων», τα παλιά οχήματα θα υποχρεούνται να υποβληθούν σε πρώτο έλεγχο μετά από 4 χρόνια, και εν συνεχεία κάθε 2 χρόνια.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η διάρκεια ζωής των τεχνικών ελαττωμάτων αυξάνεται δραματικά μετά από 5 χρόνια. Αυτοκίνητα και ημιφορτηγά (μέχρι και 3,5 τόνους) που έχουν πάνω από 160.000 χλμ μετά από 4 χρόνια, θα υποβάλλονται σε ετήσιους τεχνικούς ελέγχους.

Αύξηση των θανάσιμων ατυχημάτων 

Ο Kallas επεσήμανε ότι στόχος της νέας οδηγίας είναι να απομακρύνει τα ανασφαλή οχήματα από τους δρόμους. «Εάν οδηγείς ένα αμάξι που δεν είναι κατάλληλο να είναι στους δρόμους, θέτεις σε κίνδυνο τον εαυτό σου και όλους όσους είναι μέσα στο αμάξι σου…. Ακόμη είσαι κίνδυνος για όλους τους άλλους οδηγούς γύρω σου», τόνισε.

Το 2011 τα θανάσιμα ατυχήματα έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ στην ΕΕ (30,900) – συμπεριλαμβανομένων των πεζών. Το 2009, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι θάνατοι μοτοσικλετιστών ήταν στο 16%, 20% ήταν πεζοί και 47% οδηγοί αυτοκινήτων.

Τα θανάσιμα οδικά ατυχήματα στη Σουηδία αυξήθηκαν 18% πέρυσι και σχεδόν 10% στη Γερμανία, χώρες δηλαδή με παραδοσιακά καλά πρότυπα ασφαλείας. Η Βρετανία είχε αύξηση 6% ενώ Φινλανδία και Πολωνία 7%.

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,376ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -