H Κυπριακή ομάδα Autolife με Starikovich – Heskes στο ράλι Ντακάρ

102

Σε συνέντευξη τυπου που δόθηκε στις 27 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Four Seasons στη Λεμεσό παρουσιάστηκε επίσημα η πρώτη κυπριακή συμμετοχή που θα βρίσκεται ανάμεσα στα πληρώματα που θα λάβουν μέρος στο μαραθώνιο Ράλι Ντακαρ 2017. Πρόκειται για την Autolife Team που θα γραφτεί και αυτή στην ιστορία του θρυλικού αγώνα αλλά και στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού της χώρας μας.

dsc_0769Ο Roman Starikovich, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ορφέα θα οδηγήσει για την Κυπριακή ομάδα Autolife στα αφιλόξενα εφάφη των χωρών Αργεντινής, Βολιβίας και Παραγουάης όπου θα πραγματοποιηθεί φέτος τον Ιανουάριο το Ράλι Ντακαρ. Μια περιπέτεια που θα κρατήσει 14 ολόκληρες μέρες με μαραθώνιες ειδικές διαδρομές μέσα από έρημο, αλυκές, ζούγκλες και ορεινά εδάφη.

dsc_0843Συγκυβερνήτης του σε αυτή την πρώτη προσπάθεια του Roman Starikovich, θα είναι ο Ολλανδός Bert Heskes που μετρά δύο παρουσίες στο Ντακάρ. Μαζί θα αποτελούν ένα ισχυρό πυρήνα μιάς πολυεθνικής ομάδας, που θα αποτελείται από 20 άνθρωπους, οι οποίοι εδώ και αρκετό καιρό λειτουργούν ημέρες και νύχτες προκειμένου το σχέδιο να προχωρήσει όπως έχει προγραμματιστεί και να έχουν όσο το δυνατό καλύτερη παρουσία.Το πλήρωμα και το αυτοκίνητο προετοιμάζονται για την πιο τολμηρή περιπέτεια στο περιηγητικό αγώνα off road του κόσμου.

Το Ράλι Ντακάρ ξεκίνησε να διοργανώνεται από το 1979 και γίνεται κάθε χρόνο. Αρχικά λάμβανε χώρα από τη Νότια Ευρώπη και διεξαγόταν στην Αφρική. Το 2008 δεν πραγματοποιήθηκε για θέματα ασφαλείας και μετά από απειλές που δεχόταν για τρομοκρατικές ενέργειες και ανάγκασε τους διοργανωτές του να αναζητήσουν άλλη βάση και μεταφέρθηκε από το 2009 στα εδάφη της Νότιας Αμερικής.

dsc_1000Το Ράλι Ντακάρ έχει γίνει το δεύτερο σε κάλυψη γεγονός του μηχανοκίνητου αθλητισμού μετά από την Formula 1 και καλύπτεται σε περισσότερες από 180 χώρες σε όλο τον κόσμο και το τηλεοπτικό κοινό συγκρίνεται με εκείνο που παρακολουθεί τα παιγνίδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου της FIFA ή τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Η δημοτικότητα του Ράλι Ντακάρ αποδίδεται στην ιδιομορφία και προκλητικότητα που έχει ο αγώνας καθώς και στις σκληρές συνθήκες κάτω από τις οποίες διαγωνίζονται τα πληρώματα για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την αναρίθμητες δυσκολίες που τους περιμένουν κατά την διάρκεια της διαδρομής μέχρι το τέλος. Αξιοσημείωτο σε αυτή την περιπέτεια είναι το γεγονός ότι κάθε χρόνο το 40% με 60% των ομάδων δεν έχουν καταφέρει να φτάσει στη γραμμή του τερματισμού.

Η διαδρομή του 2017

Το Ράλι Ντακάρ 2017 όπως έχουμε προαναφέρει θα φιλοξενηθεί σε εδάφη της Παραγουάης της Βολιβίας και της Αργεντινής και θα καλύπτει 12  μαραθώνιες διαδρομές συνολικής απόστασης 9.000 χιλιομέτρων. Η τελετή έναρξης θα διεξαχθεί στην Ασουνσιόν της Παραγουάης στις 2 Ιανουαρίου και η ράμπα του τερματισμού θα βρίσκεται στο Μπουένος Άιρες την πρωτεύουσα της Αργεντινής στις 14 Ιανουαρίου. Στη φετινή διοργάνωση οι διαγωνιζόμενοι θα έχουν να καλύψουν ένα από τα δυσκολότερα περασμάτα που έχουν γίνει ποτέ σχεδών 900 χιλιόμετρα σε ένα δύσβατο πέρασμα μέσα από μονοπάτια πέραν από την μεγαλύτερη αλυκή του πλανήτη από το Ουγιούνι.

dsc_0818

Πως ξεκίνησε η ιδέα από την Κύπρο…στο Ντακάρ…

Τι ήταν όμως αυτό που ώθησε την ομάδα από την Κύπρο να λάβει μέρος στο Ντακάρ; Η απάντηση είναι αρκετά απλή: Ένα μεγάλο όνειρο και πολλή δουλειά και αποφασιστικότητα.

Η περιπέτεια ξεκίνησε με συμβολική συνάντηση μεταξύ του Roman Starikovich και του δύο φορές πρωταθλητή και νικητή στο Ντακάρ Nasser Al- Atiyah  από το Κατάρ. Από τότε ο Starikovich συγκέντρωνε όλα τα σχετικά και έκανε τις προσπάθειες του να ενταχθεί το όνομα του στη λίστα συμμετοχών και να βρεθεί μια μέρα ως μέρος αυτής της ιστορίας…

Από το Σεπτέμβριο του 2015 ξεκίνησε την εντατική σωματική του γυμναστική αλλά και την εξάσκηση του σε cross-country οδηγικές δεξιότητες στο Μαρόκο υπό την καθοδήγηση της πιο διάσημης γυναίκας οδηγού στο κόσμο που χαρακτηρίζεται και ως « η πριγκίπισσα του Ντακαρ» Annie Seel.

dsc_0856

Αμέσως μετά η απόφαση για αγορά αυτοκινήτου και επιλέγηκε το φημισμένο Desert Warrior παντός εδάφους το οποίο είχε αγοραστεί από το βρετανικό κατασκευαστή, UK Rally Raid. Το μοντέλο που απέκτησε ο Roman και χρησιμοποιείται ως ναυαρχίδα της ομάδας έχει σχεδιαστεί ειδικά για αγώνες αντοχής, έχοντας βασιστεί σκοπίμως και σχεδιαστεί σε καρέ χώρο και τροφοδοτείται από BMW κινητήρα.

Η συνεργασία του με τον Bert Heskes πυροδοτήθηκε από την Annie, και από την αρχή του 2016 άρχισε να τρέχει σε τοπικούς αγώνες στην Κύπρο ώστε να αποκτήσει αγωνιστική άδεια Κυπριακή όπου στη συνέχεια έγινε διεθνής και ξεκίνησε τις ενέργειες για να εγγραφεί στους συμμετέχοντες για το Ντακαρ. Στη φετινή χρονιά έλαβε μέρος σε τοπικούς αγώνες ράλι και ταχύτητας στην Κύπρο και είχε και μια συμμετοχή στον αγώνα Baja στην Ουγγαρία όπου και κατέλαβε την 16η θέση γενικής που αποτελεί και τον υψηλότερο τερματισμό για μια ομάδα από την Κύπρο.

dsc_0772Η οικονομική πτυχή…

Φυσικά η οικονομική πτυχή σε ένα τέτοιο γιγαντιαίο επιχείρημα είναι άκρως επιδραστικό μέρος του παιγνιδιού. Ως εκ τούτου η ομάδα Autolife ενισχύεται έντονα από τους υποστηρικτές της. Οι πιο σημαντικές από τις οποίες είναι ένας χρηματοοικονομικός όμιλος η Roboforex, ένας γίγαντας της πληροφορικής η Servers.com και δύο αναδιόμενες πλατφόρμες στοιχημάτων η  Copybet και η Sportsbooking.com.

Υποστήριξη πολυμέσων προέρχεται από την Κυπριακή καρδιά με την ιστοσελίδα της ομάδας και το λογαριασμό στο facebook , καθώς βασίζεται και στο Russia Wave Radio που έχει για βάση του τη Λεμεσό.

Η νεοσύστατη ομάδα της Autolife φαίνεται να κάνει εξαιρετικά καλή δουλειά και καθώς απομένουν λίγοτερες από 65 μέρες για τον αγώνα θα κάνουν ότι είναι δυνατό σε αυτή την άγρια κατάσταση να κυματίζει η Κυπριακή σημαία  για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού στην τελετή έναρξης του 2017 μια πραγματικά σημαντική χρονιά για το νησί μας.

Επίσημη ιστοσελίδα Autolife Dakar.Team: www.dakar.team

Η ομάδα υποστήριξης για να εξασφαλίσεται συλλεκτικά δώρα: www.dakar.team/index.php/your-dakar/get-yourself-a-kilometer

Ακολουθήστε την ομάδα στο Facebook: www.facebook.com/autolifedakar/

Ακολουθήστε την ομάδα στο Instagram: @autolife_dakar

dsc_1023