Κώστα Γεωργίου Chips: Πολυπρωταθλητής με πλούσια ιστορία

- Advertisement -

Κώστας Γεωργίου Chips ένα όνομα με πλούσια ιστορία στο μηχανοκίνητο αθλητισμό του τόπου μας. Με πολλές νίκες στο ενεργητικό του και Πολυπρωταθλητής με εννέα τίτλους συνοδηγών και οδηγών Ράλι και Ταχύτητας. Για δεύτερη συνεχή χρονιά βρίσκεται στην Προεδρία του ΚΣΑΘΑΑ. Με την ευκαιρία της ανάδειξης του ως Πρωταθλητής Ράλι 2013 μας παραχώρησε την συνέντευξη που ακολουθεί.

5TH - 1ST CYPRIOT CHIPS-ELENA PIERI

Θέλουμε να στρέψουμε την μνήμη σου πίσω στα πρώτα σου βήματα στους αγώνες; Θυμάσαι τους πρώτους σου αγώνες ώστε να αποκτήσεις την αγωνιστική άδεια; 

Ήταν δυο αγώνες Τάρκα ράλι που διοργάνωνε η Λέσχη Αυτοκινήτου Λεμεσού. Ο πρώτος μου αγώνας ήταν 3 ημέρες μετά που έβγαλα την κανονική μου άδεια, δηλαδή ήμουν 18 χρονών και 2 μηνών τότε.

Πότε πάρθηκε η μεγάλη απόφαση ώστε να αναμειχθείς ενεργά με το άθλημα;

Την απόφαση μου την είχα πάρει πολύ πιο πριν βγάλω άδεια οδηγού. Είχα ξεκινήσει να προετοιμάζω το πρώτο μου αγωνιστικό που ήταν ένα Μίνι. Το ράλι για μένα ήταν ένα όνειρο ζωής αφού με είχε μάθει ο πατέρας μου να οδηγώ από τα 8 μου χρόνια και περίμενα πως και πώς να γίνω 18 για να μπορέσω να ξεκινήσω τους αγώνες.

Υπήρξαν καθόλου οικογενειακές αντιδράσεις από την απόφαση σου να αναμειχθείς με το άθλημά; 

Όπως κάθε γονιός, έτσι και οι δικοί μου δεν είδαν το ράλι με καλό μάτι και προσπαθούσαν να στρέψουν τη προσοχή μου αλλού. Όμως επειδή είχε ξεκινήσει και ο μεγάλος μου αδερφός ο George να τρέχει τα πράγματα έγιναν πιο εύκολα. Και μάλιστα, το δεύτερο μου αγωνιστικό, ένα Ford Escort MK1, μου το είχε στήσει εξ ολοκλήρου ο πατέρας μου ο οποίος και μας έκαμνε και Service σε κάποιους αγώνες.

ChipsΓνωρίζουμε ότι διετέλεσες συνοδηγός και μάλιστα σε πρωταθλητές Κύπρου, σε ποιούς από αυτούς κάθισες συνοδηγός και πόσες φορές κατέκτησες τον τίτλο του πρωταθλητή συνοδηγών;

Η αγάπη μου για το άθλημα και οι εμπειρίες που ξεκίνησα να αποκτώ τόσο στους αγώνες ράλι όσον και στους αγώνες ταχύτητας με έκαναν να θέλω να είμαι συνέχεια μέσα σε ένα αγωνιστικό είτε από την θέση του οδηγού είτε από τη θέση του συνοδηγού. Ξεκίνησα να συνοδηγώ με τον Γεώργιο Αντρέου Σιόφερο και ο πρώτος μου αγώνας ήταν ένα Cyprus Rally το οποίο και τερματίσαμε. Μεγάλη εμπειρία….μεγάλο σχολείο!!!  Μετά έτρεξα με τον Σώτο Αποστόλου, τον Μάρκο Παπά, τον Αντρέα Τσουλόφτα για 7 χρόνια, τον Χριστάκη Θωμά για 4 χρόνια, τον Μανώλη Κουλουμά, τον Νίκο Θωμά, τον Κωνσταντίνο Τιγγιρίδη.

CR-1996-Tsouloftas_Chips-13Είχα γίνει κάτι σαν δάσκαλος για νεοεισερχόμενους οδηγούς στο άθλημα και χαίρομαι να πω πως με όσους έτρεξα ως συνοδηγός τα τελευταία 10 – 15 χρόνια έχουν διαπρέψει στο άθλημα και μάλιστα έχουν στεφθεί και Πρωταθλητές. Από τη θέση του συνοδηγού έχω κερδίσει και εγώ τρία Παγκύπρια Πρωταθλήματα Συνοδηγού.

Χρονολογικά μπορούμε να σκιαγραφήσουμε την πορεία του Κώστα Γεωργίου Chips και την καριέρα του στο μηχανοκίνητο αθλητισμό;

Ξεκίνησα να τρέχω σε αγώνες το 1980 σαν οδηγός αγώνων ταχύτητας και ράλι. Το 1989 ξεκίνησα να τρέχω και σαν συνοδηγός ταυτόχρονα. Το 2001 κέρδισα το πρώτο μου Παγκύπριο Πρωτάθλημα Αγώνων Ταχύτητος και την ίδια χρονιά και το Πρωτάθλημα Συνοδηγών. Το 2008 ξεκίνησα να τρέχω σε αγώνες ράλι ξανά σαν οδηγός και από το 2009 μέχρι και σήμερα έχω κερδίσει 5 σερί Παγκύπρια Πρωταθλήματα Αγώνων Ράλι.

PALM TREE RALLY 25-26-5-2013 (1180)_resizeΤο γεγονός ότι διετέλεσες συνοδηγός και για να πετύχει ένας οδηγός το ξέρουμε ότι συνδυάζεται απόλυτα και με την καλή πλοήγηση πόσο εμπιστεύεσαι τη συνοδηγό σου, και ποιά θέση θα προτιμούσες να έχεις του οδηγού ή του συνοδηγού;

Παρά το γεγονός ότι ζούμε σε ένα μικρό νησί με μετρημένες ειδικές διαδρομές που τις έχω κάμει ίσως εκατοντάδες φορές, είμαι οδηγός σημειώσεων. Δίνω τεράστια σημασία στις σημειώσεις και στο συνοδηγό μου γι αυτό και είμαι πολύ απαιτητικός, κάποτε ίσως και κουραστικός. Μέσα από τα 34 χρόνια εμπειρίας μου έχω μάθει ότι οι επιτυχίες έρχονται μόνο αν καταφέρεις να συνδυάσεις τέλια ένα καλό οδηγό, ένα καλό συνοδηγό, καλές σημειώσεις, καλό αυτοκίνητο, καλή ομάδα υποστήριξης, μυαλό και λίγη τύχη. Γι αυτό λοιπόν και εγώ δίνω τεράστια σημασία στο συνοδηγό μου και του έχω πλήρη εμπιστοσύνη. Τώρα όσον αφορά το ποια θέση θα προτιμούσα, σίγουρα αυτή του οδηγού.

AUTOCROSS LEMESOU 14-4-2013 (4383)_resizeΈχεις μετανιώσει κάποιες φορές για την ανάμιξη σου με το μηχανοκίνητο αθλητισμό; 

Παρά τις κακές στιγμές και ατυχίες που ο καθένας μας είτε λιγότερο είτε περισσότερο ίσως έχει βιώσει, εγώ ποτέ δεν έχω μετανιώσει για την ανάμιξη μου στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Όλη μου η ζωή ήταν μόνο αγώνες αυτοκινήτου, διοργάνωση αγώνων, ανάμιξη στα διοικητικά του αθλήματος, έχω προσφέρει από απλός μάρσιαλ σε αγώνες μέχρι και Πρόεδρος σωματείου και σήμερα Πρόεδρος του συνδέσμου αθλητών. Επίσης έχω καταφέρει να εντάξω στο αυτοκινητάθλημα και τους 3 γιούς μου γιατί πιστεύω σε αυτό το άθλημα, γιατί όπως κάθε άθλημα έτσι και αυτό κρατά τους νέους μακριά από κακοτοπιές και επικίνδυνες ασχολίες. Και το πιο σημαντικό είναι ότι οι νέοι που ασχολούνται με τους αγώνες αυτοκινήτου εκτονώνονται στις πίστες και στις ειδικές με όλα τα μέτρα ασφαλείας που τηρούμε και όχι στους δρόμους με όλες τις τραγωδίες και συνεπακόλουθα τους που ακούμε καθημερινά.

Chips-cc 4Πέραν από αθλητής αναμείχθηκες και στην προεδρία του ΚΣΑΑΘΑ, Θέλουμε την άποψη σους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές, το επίπεδο οργάνωσης των αγώνων, το μέλλον των αγώνων στην Κύπρο;

Είναι γεγονός ότι μετά από πολλές πιέσεις συναθλητών μου, είχα αναλάβει την πρωτοβουλία για την σύσταση του Κυπριακού Συνδέσμου Αθλητών Αγώνων Αυτοκινήτου (ΚΣΑΘΑΑ) του οποίου και εκλέγηκα Πρόεδρος. Η όλη προσπάθεια πηγάζει από την ανάγκη να υπάρχει ένας σύνδεσμος που να προασπίζεται τα συμφέροντα των αθλητών μελών του αλλά και ταυτόχρονα να βεβαιώνεται ότι οι αθλητές γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους. Δυστυχώς η επίλυση του γνωστού προβλήματος του αυτοκινήτου συνέπεσε με την οικονομική κρίση και έτσι αντί να έρθει η άνθηση του αυτοκινηταθλήματος στη Κύπρο ήρθε ο μαρασμός και τα χίλια προβλήματα τόσο στα Σωματεία και τη Κ.Ο.Α. όσο και στους αθλητές.

Tsouloftas-ChipsΌπως γνωρίζεται, το άθλημα του αυτοκινήτου είναι ίσως το πιο ακριβοπληρωμένο άθλημα και με την μηδαμινή εξεύρεση χορηγών, τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα. Πιστεύω ότι παρά τη πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκετε ο τόπος, τα Σωματεία και οι αθλητές μας,  το επίπεδο των αγώνων είναι αρκετά καλό, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Όσον αφορά το μέλλον του αθλήματος, δυστυχώς είναι μετρημένα τα νέα παιδιά που μπαίνουν στον χώρο και αυτοί ως επί το πλείστον είναι παιδιά δικά μας, των ιδίων αθλητών. Αν δεν υπάρξει βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, αν δεν υπάρξει περισσότερη στήριξη από την πολιτεία και από τον Κ.Ο.Α., αν δεν υπάρξει περισσότερη προβολή και κίνητρα προς τους νέους αθλητές, δυστυχώς το άθλημα θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο, αν όχι και σε χειρότερο.

 Αν κρατούσες το μαγικό ραβδί τι θα ήταν αυτό που θα άλλαζες στο άθλημα;

Θα έφερνα πρώτα τη γαλήνη και ενότητα στους κόλπους των αθλητών γιατί δυστυχώς το άθλημα ταλανίζεται από διχόνοια, προκαταλήψεις και ίντριγκες, θα αναβάθμιζα την ποιότητα των αγώνων σε αγώνες εφάμιλλους των ικανοτήτων τόσον των διοργανωτών μας αλλά και των αθλητών μας στη Κύπρο και σίγουρα θα ανέβαζα ακόμα πιο ψηλά τη δημοτικότητα του αυτοκινηταθλήματος στη Κύπρο ώστε και τα ΜΜΕ να επανέλθουν και να αγκαλιάσουν το άθλημα φέρνοντας κοντά και τους χορηγούς.

PALM TREE RALLY 25-26-5-2013 (323)_resizeΑξέχαστες στιγμές μέσα από τους αγώνες;

Σίγουρα η πρόσφατη επιτυχία μας στο Cyprus Rally 2013 ήταν μια από τις πιο ξεχωριστές στιγμές που έζησα στη μακρόχρονη καριέρα μου και κάτι που έλειπε από το παλμαρέ μου. Η πέμπτη θέση γενικής κατάταξης και πρώτο Κυπριακό πλήρωμα κρατώντας την πρωτοπορία του αγώνα μεταξύ των Κυπριακών πληρωμάτων από την πρώτη μέχρι και την τελευταία ειδική διαδρομή ήταν για ακόμα μια φορά η απόδειξη ότι σαν πλήρωμα, σαν αυτοκίνητο αλλά κυριότερα σαν ομάδα δουλεύουμε σωστά, επαγγελματικά και με διάρκεια. Είναι η πέμπτη σερί χρονιά που κερδίζουμε το Πρωτάθλημα, (έχουμε σαν ομάδα στην Antonis & Stavros Racing team το ρεκόρ τερματισμών & τίτλων (39 συμμετοχές αγώνων Πρωταθλήματος, 38 τερματισμούς, 5 Παγκύπρια Πρωταθλήματα ράλι, 4 Πρωταθλήματα Κατηγορίας Ν και δεκάδες πρώτες νίκες. )

Επίσης η κατάκτηση και των εννέα Παγκύπριων Πρωταθλημάτων Ράλι Οδηγού, Συνοδηγού και Αγώνων Ταχύτητος ήταν ιδιαίτερα ξεχωριστές στιγμές για μένα και πιστεύω είναι όνειρο ζωής για τον κάθε αθλητή. Νιώθω ότι όταν θα αποφασίσω να τερματίσω τη καριέρα μου από την ενεργό δράση θα νιώθω ολοκληρωμένος σε θέματα επιτυχιών και κατάκτησης των στόχων μου.

 Πόσο σε ικανοποιεί η αντιμετώπιση του αθλήματος από τα ΜΜΕ;

Πιστεύω ότι το άθλημα του αυτοκινήτου στην Κύπρο έχει αδικηθεί από τα ΜΜΕ και δεν κατέχει τη θέση που του αρμόζει σε σχέση με τη δημοτικότητα που έχει σαν άθλημα. Αντιλαμβάνομαι ότι λόγω της μακρόχρονης διαμάχης μεταξύ Κ.Σ.Α. και Κ.Ο.Α. το άθλημα υποβιβάστηκε τόσο σε ποιότητα αλλά και σε δημοτικότητα και τα ΜΜΕ κρατούσαν μια ουδέτερη και εκ του μακρόθεν στάση αλλά αυτό έφερνε και την μιζέρια στο άθλημα. Είμαι μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι όλα είναι μια αλυσίδα που πρέπει να μείνει ενωμένη και ότι το ένα φέρνει το άλλο. Αν τα ΜΜΕ στηρίξουν το άθλημα και το προβάλουν όσο πρέπει θα φέρει χορηγούς που θα στηρίξουν τους αθλητές που θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν των τεράστιων εξόδων που απαιτεί μια αξιόλογη και πετυχημένη συμμετοχή στους αγώνες, που θα φέρει κόσμο στις ειδικές διαδρομές, που θα φέρει νέους αθλητές στο άθλημα, που θα αγοράσουν καινούργια αγωνιστικά, θα αυξήσει τις συμμετοχές, θα αναπνεύσουν τα σωματεία, θα προβληθούν οι χορηγοί και θα αξίζει να διαφημίσουν το προϊόν τους μέσω του αθλήματος, το άθλημα θα πουλά και τα ΜΜΕ θα πάρουν πίσω το δικό τους μερίδιο από την προσφορά και προσπάθεια τους. Δυστυχώς ή ευτυχώς, όλα είναι ένας κύκλος που πρέπει να κλείσει και να παραμείνει αδιάσπαστος.

«Chips» - Elena PieriΠοίο είναι το δικό σου μήνυμα που θέλεις να στείλεις προς τα έξω;

Θα ήθελα πραγματικά τόσο από τη θέση μου σαν πρόεδρος του Συνδέσμου Αθλητών ΚΣΑΘΑΑ  αλλά και σαν ένας αθλητής που για 34 χρόνια έζησα στη οικογένεια του αυτοκινηταθλήματος στα καλά και στα κακά της, στα εύκολα και στα δύσκολα, στα πάνω και στα κάτω, να τερματίσω τη καριέρα μου βλέποντας αυτό το άθλημα στο επίπεδο που του αξίζει, με ιστορία, παρόν και μέλλόν. Είναι πραγματικά κρίμα για προσωπικές κόντρες, ετσιθελισμούς, ίντριγκες και προσωπικές φιλοδοξίες να μην αφήσουμε το πιο συναρπαστικό άθλημα του κόσμου να ανθήσει και να φέρουμε τους νέους μας κοντά όπου θα μπορούν να εκτονώνονται με ασφάλεια στις πίστες παρά να σκοτώνονται καθημερινά στους δρόμους.

 

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,912ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -